Rant ve yağmanın odağında Beykoz: ‘Birlikte mücadele edersek durdurabiliriz!’

14

Cumartesi günü Beykoz Çayırında stant açıp imza toplayan Beykoz Çevre Dayanışması ve Beykoz Kent Dayanışması gönüllüleri, Beykoz ormanlarında ve çayırında yapılaşmaya karşı haftalık nöbetlere başladıklarını duyurdu. Beykoz pazarında bildiri dağıtımı da yapan yaşam savunucuları, rant projelerine karşı dayanışmayı büyütmeye çağırdı.

Beykoz ilçesi, İstanbul Boğazı’nın Anadolu kıyısına paralel geniş bir bölgeyi kaplıyor ve kuzeye doğru Karadeniz kıyısına kadar uzanıyor. Kuzey Ormanlarının (katliamdan kurtulduğu kadarıyla) önemli bir bölümünü de kapsayan Beykoz, İstanbul’un henüz tamamen betona boğulmamış nadir ilçelerinden ve uzun yıllardır sermayenin gözünü diktiği bir bölge. 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projelerinin ardından bölgeye yönelik rant projeleri hız kazanıyor.

Ormanların katledilmesine ve yaşam alanlarının yağmalanmasına seyirci kalmak istemeyen Beykozlular ise dayanışmalarda bir araya gelerek mücadele ediyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü (25 Eylül) Beykoz Çayırı’nda buluşan Beykoz Çevre Dayanışması ve Beykoz Kent Dayanışması gönüllüleri, haftalık nöbetlere başladıklarını duyurdu. “Beykoz ormanlarında ve çayırında yapılaşmaya hayır” ve “Beykoz’daki doğa talanına karşı nöbetteyiz” yazılı pankartlar ile stant açarak imza toplayan gönüllüler, bir yandan da Beykoz pazarında bildiri dağıtımı yaparak çağrıda bulundu.

Yaşam savunucuları; basında yer bulan Kirazlı Ormanlarının ve Beykoz Çayırının yanısıra bölgede Karlıtepe, Çavuşbaşı ve Riva’da orman ve doğal sit alanlarına saldırıların devam etmekte olduğunu belirtiyorlar.

KİRAZLI ORMANLARI ORMAN KALSIN

Beykoz, Dereseki-Gümüşsuyu mevkiinde yer alan 2.350 dönüm (2.350.000 metrekare) Kuzey ve Güney Kirazlı Ormanlarını imara açan proje ilk olarak 2018 yılında gündeme gelmiş, kamuoyunun ve Beykozluların tepkisini çekmişti. Yaşam savunucularının mücadelesi sonucu açılan davada, 2019 yılı sonunda verilmiş olan yürütmeyi durdurma kararı, geçen sene –pandemi sürecini fırsata çevirme örneklerinden biri daha sergilenerek- iptal edildi.

2018 yılında ormanın uydu görüntüsü, toplam proje alanı (2.350 dönüm)

Proje, 553 villa yerine 4 dairelik bloklar şeklinde güncellenerek yeniden uygulamaya konuldu.

“Özel orman” tanımlı alanın 1.800 dönümü Mehmet Berke Merter’e1, yaklaşık 550 dönümü ise İBB şirketlerinden KİPTAŞ’a ‘ait’. KİPTAŞ, ZRS Yapı İnşaat ile anlaşmış; Merter ailesi ise Özyazıcı İnşaat ile. İki inşaat şirketinin de patronu ya da ortağı Ömer Faruk Kalyoncu.

Proje alanının merkezinde yer alan ve daha önceden imara açılmamış 111 dönüm orman arazisi de bu yılın başında imara açılarak AVM, ticaret merkezi, cami, otopark vb. alanlar planlandı. Bu gelişme ile konu kamuoyunda yeniden gündem oldu; ormanın betonlaştırılmasına karşı mücadele eden yaşam savunucuları binlerce itiraz dilekçesi toplayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletti, İBB önünde basın açıklaması, ormanda yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

Tepkilere rağmen; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Temmuz ayı sonunda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun gerekli olmadığına karar verdi. Bu esnada, planlanan bina sınırlarındaki bitki örtüsünü yok etmeye girişmiş olan Merter ailesi – Özyazıcı İnşaat ortaklığı, Ağustos ayı sonlarında temel atarak ormanda inşaata başladı.

Ağustos 2021, Merter ailesine ait alan (1.800 dönüm)

Bunun üzerine Beykoz Çevre Dayanışması ve Beykoz Kent Dayanışması çağrısıyla bir acil durum eylemi gerçekleşti. 3 Eylül Cuma akşamı Beykoz Merkez Meydanda bir araya gelen yaşam savunucuları, “Sermaye elini doğamızdan çek”, “Ormanlar, nehirler, sermaye değiller”, “Ormanıma, doğama, hayatıma dokunma”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları attı.

Ayşenur Sunar’ın okuduğu basın açıklamasında, proje alanındaki doğal yaşamın yok edileceği ve halkın itirazlarının hiçe sayıldığı belirtilerek “Beykoz ormanlarını yaşatmak için tüm Beykozluları, İstanbulluları ve yaşamdan yana herkesi dayanışma ve ortak mücadeleye çağırıyoruz” denildi.

Kirazlı ormanları; sahil çamı, meşe, gürgen, kestane ve yalancı akasya dâhil 21 farklı ağaç türüne ve sayısız canlıya ev sahipliği yapıyor.

Beykoz Çevre Dayanışması ve Beykoz Kent Dayanışması gönüllüleri, ormanların özel mülk kabul edilemeyeceğini söylüyor ve kamulaştırılarak imara kapatılmasını istiyorlar. Beykoz’da “özel orman” vasıflı başka alanlar da bulunuyor ve yaşam savunucuları bugünden verilecek mücadelenin diğer orman alanlarının geleceğine dair belirleyici olacağını düşünüyor.

Cumartesi günü Beykoz çayırında açılan stantta; ormanların imara açılmasına karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, “özel ormanlar kamulaştırılsın” talebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı’na iletilmek üzere imza toplandı. Bölge halkı, nöbet etkinliğine ve imza çalışmasına yoğun ilgi gösterdi.

TARİHÎ BEYKOZ ÇAYIRINA MİLLET BAHÇESİ

100 yılı aşkın süredir Beykoz Çayırı olarak bilinen yeşil alanın ‘Millet Bahçesi’ olarak düzenlenmesi için hazırlanan imar planı değişikliği teklifi, İBB Meclisi’nde AKP ve MHP grubunun oylarıyla kabul edildi.

Beykoz Belediyesi tarafından hazırlanan plan değişikliği teklifi ile Beykoz Çayırı planlara ‘Millet Bahçesi’ olarak işlendi. Çayıra; millet kıraathanesi, sanat atölyeleri, çay bahçesi, okçuluk ve tenis gibi spor alanları, cami, mescit, büfe, idari tesis, otobüs-teleferik hattı istasyonu, zeminaltı otopark yapılmasının önü açıldı.

Beykoz Ortaçeşme Mahallesi’nde yer alan, yaklaşık 96.000 metrekarelik alana sahip tarihi çayırda inşaat hakkı 0.02’den 0.05’e, inşaat alanı 1.929 metrekareden, 4.800 metrekareye çıkarıldı. Yapılarda yükseklik ise 4.50 metreden 6.50 metreye çıkarıldı.

CHP ve İYİ Parti’li meclis üyelerinin itirazları ve konunun haberleşmesi ile halktan yükselen tepkilere karşılık AKP’li meclis üyeleri ve Beykoz Belediyesi “çayırın tarihi dokusu korunacak, yapılaşma olmayacak” beyanlarında bulunarak, ‘planları geçirdik ama uygulamayacağımıza güvenin’ demeye gelen açıklamalar yaptılar. İmar Komisyonu tarafından da “plan notunda sıralanan yapıların, genel olarak bütün Millet Bahçesi planlarına konulduğu” açıklaması yapıldı.

İBB Meclisi’nde kabul edilen teklif, askıya çıktıktan sonra resmî itiraz süresi işleyecek. Beykoz Çevre Dayanışması ve Beykoz Kent Dayanışması gönüllüleri Beykoz Çayırında başlattıkları nöbette, farkındalık oluşturmak ve itiraz sürecinde değerlendirilmek üzere “Tarihi Beykoz Çayırının Millet Bahçesine dönüştürülerek yapılaşmaya açılmasına” karşı da imza topladılar.

 

  1. Mehmet Berke Merter: Merter semtine adını veren gayrimenkul zengini Merter ailesinden, Ahmet Muhtar Merter’in torunu, 10 yıl boyunca CHP’den Bahçelievler Meclis Üyeliği ve 7. Dönem İBB Meclis Üyeliği yapmış sermayedar.