İngiliz rock şarkıcısı Thom Yorke, Avustralya’da verdiği konserde bir kişinin “Gazze’deki soykırımı kınamanız için kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?” sorusunun ardından sahneden indi. Solo bir tur için Melbourne’de sahneye çıkan Radiohead solisti, daha önce Filistin yanlısı BDS hareketini kınamış ve İsrail’de çalma kararını savunmuştu.
Yorke, çarşamba gecesi verdiği solo konser sırasında, kalabalıktaki Filistin yanlısı bir protestocunun sözleri sonrası sahneyi terk etti. Konsere gidenlerin paylaştığı görüntülerde kalabalığın içinde sahnedeki Yorke’a bağıran bir adam görüldü. Tam konuşmayı duymak zor olsa da, kalabalığın içindeki kişi “İsrail’in Gazze soykırımı” ifadelerini kullanarak, ardından “yarısı çocuktu” diyerek son bir yılda İsrail’in Gazze’de katlettiği kişi sayısına atıfta bulundu.
“Görüşürüz” deyip sahneden indi
Sahnedeki Yorke ise kendisine seslenen kişiye küfürlü ifadelerle “Buraya gel ve bunu söyle. Hemen burada, hadi. ….. sahnesine çık ve ne söylemek istiyorsan onu söyle. Korkak gibi orada dikilme, buraya gel ve söyle. Herkesin gecesine …… mi istiyorsun?” Eylemci ise şarkıcıya “Gazze’deki soykırımı kınamanız için kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?” diye bağırdı.
Yorke bu sorunun ardından, “Tamam, sen yap, sonra görüşürüz” diyerek sahneden indi.
Kalabalığın bir kısmından gelen yuhalama sesleri duyulurken, şarkıcı, birkaç dakika sonra akşamın son şarkısı olan Radiohead’in 1997 hiti ‘Karma Police’i seslendirmek üzere geri döndü.
Thom Yorke – Karma Police (#Melbourne, #Australia 29.10.2024)
Video source @el_libelle, her YouTube channel link is in attached tweet below
⚠️ Owner of rude comments related protest at the beginning of video will be banned pic.twitter.com/oKzbzYhiza
— Radiohead Club (@RadioheadClub) October 30, 2024
Bu yılın başlarında Filistin destekçisi aktivistler, Yorke’un grup arkadaşı Jonny Greenwood’u, Tel Aviv’de İsrailli-Arap müzisyen Dudu Tassa ile birlikte sahne aldığı için ‘artwashing’ (Sanatla aklama) yapmakla suçlamıştı.
Greenwood, bunun üzerine X’te yaptığı açıklamada şöyle demişti: “Hiçbir sanat, etrafımızdaki tüm ölümleri ve acıları durdurmak kadar ‘önemli’ değildir. Ancak… İsrailli sanatçıları İsrail’de Yahudi olarak doğdukları için susturmak, bu görünüşte bitmeyen çatışmanın iki tarafı arasında bir anlayışa ulaşmanın bir yolu gibi görünmüyor.“
Yorke, daha önce Filistin yanlısı Boykot, Yatırımların Çekilmesi ve Yaptırımlar (BDS) hareketini eleştirmiş ve Radiohead’in İsrail’de sahne alma kararını savunmuştu.
Grup Mayıs ayında da Tel Aviv’de konser verdi
Boykot çağrılarına rağmen daha önce İsrail’de üç kez konser veren Yorke, 2017’de de Tel Aviv’de sahne aldı. O dönemde Roger Waters, Thurston Moore ve Tunde Adebimpe gibi sanatçılar bu konseri eleştirmişti. Yorke kendini savunarak, “Netanyahu’yu Trump’tan daha fazla desteklemiyoruz ama yine de Amerika’da çalıyoruz” demişti.