Düşük ücret, türlü haksızlıklar, hakaret, sürgün, sendikal baskı ve mobinglere karşı dün fiilie direniş kararı alan PTT taşeron işçileri bugün İstanbul, İzmir ve Bursa PTT baş müdürlükleri önünde direniş çadırı kurdu ve oturma eylemlerini başlattı
Sendika sitesinden dün yazılı açıklama yapan işçiler, ülke genelinde PTT’de çalışan taşeron işçi sayısının 17 bin civarında olduğunu ve birçok il ve dağıtım merkezlerinde sendika üyesi işçilerin zorla istifa ettirildiğini, sendika temsilcilerinin de “sudan sebeplerle” ya sürgün edildiği ya da işten çıkarıldığını belirtti.
İstanbul
Posta, Telefon ve Telekomünikasyon İşçileri Sendikası (PTT-Sen) yönetici ve üyeleri, işten çıkarılmaları protesto etmek amacıyla İstanbul Sirkeci’de bulunan PTT Baş Müdürlüğü binası önünde bir açıklama yaptı. “PTT’de sendikal baskı son bulsun, işten çıkarılanlar işe iade olsun” yazılı pankart açılan eylemde açıklamayı PTT-Sen Eğitim Sekreteri Ulaş Sandıkçı okudu.
PTT gibi köklü tarihi olan bir kurumda yöneticilerin anayasayı, kanunu, ahlakı hiçe saydığını söyleyen Sandıkçı, “Suç işleyenlerin önce işçilere ve sonra yargıya elbette hesap vereceğini buradan bir kez daha söylüyoruz. Sendikamız genel başkanının, yöneticilerinin, üyelerinin keyfiyetle, sadece sendikal faaliyet yürüttükleri için işlerinden edilmesi diğer yöneticilerimizin de zorunlu ücretsiz izine çıkarılması bardağı taşıran son damla olmuştur” dedi.
12 yıldır PTT’de taşeron firmada çalışan ve işten çıkarılan PTT- Sen yöneticisi Burhan, Tan, “Sendikal faaliyet sürdürdüğümüz için işten çıkarıldık. Kurumda üvey evlat gibiyiz. Haksızlıklar diz boyu. Cumhurbaşkanımız ‘Türkiye’de taşeron kalmayacak herkes kadroya geçecek’ diye söylemişti. Maalesef PTT’de kimse kadroya geçmedi” dedi.
İzmir
İzmir’deki direnişte açıklamalarda bulunan PTT-Sen Genel Başkanı Halit Büyük, taşeron şirketlerin İstanbul ve İzmir’de sendika yöneticilerinin hukuksuz biçimde işten çıkarıldığını söyledi. PTT A.Ş.’nin bu işten çıkarmalara tepkisiz kaldığını vurgulayan Büyük, “Bir an önce bu arkadaşlarımızın işe geri alınmalarını istiyoruz. Arkadaşlarımız işe iade edilene kadar direneceğiz dedi.
Bursa
PTT-Sen Örgütlenme Uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz, “Sendikalaşma sürecine başladığımızda bizimle adı anılan kim olduysa üstüne gidildi, mobbing uygulandı” dedi.
Taşeron şirketlerin işçilerin sendikalaşmasına karşı olduğunu söyleyen Yılmaz, sendikalaşma çabası içinde olan işçilerin, iş yükünü artırma, yer değiştirme ve sonunda da işten çıkarma ile karşı karşıya kaldığını anlattı. İşten çıkarma sürecinin yeni olmadığına vurgu yapan Yılmaz, en son 2 Aralık’ta Sendika Genel Başkanı’nın da dahil edildiği bir grup sendika üyesinin işten çıkarıldığını, işten çıkarılamayanlara ise ücretsiz izin verildiğini söyledi.