Panama’da üç haftadır devam eden eylemlerde hükümet, kurulan diyalog masasında gıda ve akaryakıtta sübvansiyon yapmayı kabul etti. Eylemciler ilaç fiyatlarının düşürülmesi ve hükümetin eğitime yaptığı harcamaları artırması talebiyle eylemlere devam ediyor.
Sendika.org’da yer alan habere göre Panama’da enflasyona ve ekonomik krize karşı öğretmenlerin öncülüğünde başlayan eylemler üçüncü haftasında devam ediyor. Öğretmen greviyle başlayan isyan, zamanla başta inşaat işçileri sendikası olmak üzere çeşitli sendikaların, yerli halk örgütlerinin ve çeşitli muhalif grupların katılımıyla ülke geneline yayıldı.
Laurentino Cortizo hükümeti, masaya oturmak zorunda kalınca eylemlerin çağrıcısı Yaşam İçin Halkların Birleşik İttifakı, akaryakıt, temel gıdalar ve ilaçların fiyatlarındaki artışın engellenmesi ve yolsuzlukla mücadele konusundaki taleplerini hükümete iletti.
Gıda sepeti ve akaryakıtta anlaşmaya doğru
Müzakere masasında pirinç, ekmek, farklı balık türleri, sosis, tavuk, sebze ve baklagiller ile temizlik ve tuvalet ürünlerini kapsayan temel gıda sepetinin 72 ürününün fiyatlarının düzenlenmesi ve fiyat istikrarının sağlanması konusunda büyük oranda anlaşma sağlandı. Bazı ürünlere tavan fiyat uygulanacak, bazılarına ise sübvansiyon verilecek.
Yönetici danışmanı Oscar García’ya göre, geçen Haziran ayında temel gıda sepetinin fiyatı 289,92 dolar iken bu durumla birlikte 80,73 dolara inecek.
Akaryakıt fiyatlarının da galonunun 3,25 dolarda sabitlenmesi konusunda anlaşma sağlandı. Hükümet, yükselen fiyatlar karşısında sübvansiyon yapacak.
GSYH’nin yüzde 6’sı eğitime ayrılsın
Görüşmelerde sıradaki tartışma ilaç fiyatlarının düşürülmesiyle birlikte eğitim harcamaları. İsyanın ilk kıvılcımını çakan ve sürükleyen öğretmenler, GSYH’nin yüzde 6’sının eğitime ayrılarak devlet okullarının niteliğinin artırılmasını talep ediyor.
Eylemler sürüyor
Müzakereler sürerken hükümetin protestoları durdurma çağrılarına rağmen hâlâ binlerce kişi sokakta. Öğretmenler hâlâ eylemlerin sürükleyicisi. Eylemcilere yönelen şiddete karşı tepki eylemleri de yapılırken yerli halklar da öğretmenler de hükümeti müzakere masasında sıkıştıracak eylemleri sürdürüyor.