Kaldıraç dergisi okuru öğrencilerin düzenlediği Özgür Üniversite eğitim serisinin 2. ve 3. dersiliği 15 Ekim Perşembe günü gerçekleşecek
Üniversite öğrencilerine yönelik yüz yüze gerçekleşecek Özgür Bilimsel Eğitim için Özgür Üniversite adlı yeni bir eğitim serisi düzenliyor. Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’ndan Gencer Çakır’a, Prof. Dr. Yüksel Akkaya’dan Cüneyt Uzunlar’a birçok değerli hocanın sunumuyla doğa bilimleri, Marksist felsefe, toplum bilimleri, ekonomi politik ve sanat temel başlıkları altında gerçekleştirilecek olan dersler 13 Ekim Salı günü başladı.
İlk derslik olan ‘Sağlık Kavramı’ Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu sunumuyla gerçekleşti.
Özgür Bilimsel Eğitim için Özgür Üniversite 1. Derslik: Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu ile ‘Sağlık Kavramı’ https://t.co/65iD2ZFtu8
— Kaldıraç Üniversite (@kaldiracuni) October 13, 2020
Dersler online olarak da takip edilebiliyor.
Programın içeriğine dair, Kaldıraç Üniversite şöyle bahsediyor:
Neden Özgür Üniversite’yi açıyoruz?
Üniversitelerin pandemiyle beraber geçtiğimiz mart ayından itibaren online eğitime geçmesi, özellikle son 5 yıldır ağır saldırılar altında olan akademinin ve bütünüyle bir eğitim sisteminin niteliksizliğini geniş kitleler nezdinde gözler önüne serdi. Yurtların apar topar boşaltılarak öğrencilerin sokağa atılması, yetersiz altyapıyla girişilen online dersler ve sınavlarda yaşanan sorunlar, öğrencilerin online eğitim için talep edilen teknik araçlara erişim sorunu bunların bir kısmını oluştururken açığa çıkan bir diğer durum ise verilen eğitimin kalitesi oldu. Yüz yüze alınan dersler ve online dersler arasında öğrencinin katılımı açısından büyük bir fark olmadığı anlaşıldı. Her ikisinde de öğrenci nesne konumunda kalıyor; soru sormak ve soru sorulmak dışında sürece katılım sağlamıyor, ders akışı buna uygun olmuyor.
Özetlemek gerekirse, pandemi kapitalist eğitim sistemi içinde üniversitenin çelişkilerini keskinleştirdi. Bunun yanı sıra, önümüzdeki dönemin de online olarak devam etmesi dolayısıyla kampüslerin kapalı kalması, kendilerini tarif edecek bir alan arayışında olan bir öğrenci kitlesi yarattı.
Daha önce gerçekleştirdiğimiz Sosyalizm Okulu ve online Özgür Bilimsel Eğitim için Özgür Üniversite etkinliklerinden kazandığımız deneyimlerle doğa bilimleri, Marksist felsefe, toplum bilimleri, ekonomi politik ve sanat alanlarında düzenlediğimiz derslerde burjuvanın ideolojik saldırılarından uzak ve işçi sınıfının cephesinden sosyalizm ufkuyla bakarak tartışmalar yapabileceğimiz, tartışmalar yapmakla kalmayıp müdahale geliştirebileceğimiz bir ortam oluşturacağız. Eğitimin öznesi olduğumuz bu üniversitede, derslerin içeriği ya da kendi ilgilerimiz doğrultusunda üretim yapmak adına çalışma grupları kuracağız. Bu gruplarda, sosyalizmi kurduğumuzda yaratacağımız özgür dünyayı nasıl şekillendireceğimizi tartışıp üretimde bulunacağız.
Bilime, sanata, hayata dair sözü olan herkesi, burjuva ideolojisinin yarattığı bu karanlığı delmeye, bu düzen içinde bir nesne olmaktan çıkıp tarihin öznesi olmaya, Özgür Bilimsel Eğitim için Özgür Üniversite’ye katılmaya çağırıyoruz! ”