Özgür Bilimsel Eğitim için Özgür Üniversite’nin ilk dersliği: Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’yla Sağlık Kavramı
Özgür Bilimsel Eğitim için Özgür Üniversite’nin ilk dersliği 13 Ekim Salı günü, İstanbul Kadıköy’de gerçekleşti. Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’yla gerçekleştirilen ilk derslikte sağlık kavramı tartışıldı.
Önceden hastalık, sakatlık, ölüm gibi negatif göstergelerin olmaması halinin sağlık olarak değerlerdirildiğinden; fakat yaşam süresinin uzaması, sosyal ve ekonomik olayların sağlığa etkisi, gerçeklikle bilim arasındaki mesafenin azalması gibi etkenlerle beraber pozitif göstergelerin de sağlık tanımında etkili olduğundan bahsedildi. Böylece bir süre sonra sağlık kavramından bahsederken; birey yerine toplum, hastalık yerine hastalıkların önlenmesi sağlığın korunması ve geliştirilmesi önemli hale geldi.
Onur Hoca’nın “Sağlıklı olmak için neler gerekir?” sorusuna hep birlikte cevap arayan öğrenciler tartışarak şu sonuçlara ulaştı:
●Yeterli ve dengeli beslenme
●Temiz içme ve kullanma suyu (içme ve kullanma suyunun aynı olması gerekir)
●Sağlıklı konut, barınma
●Temiz çevre (hava, toprak, su)
●Eğitim
●İş, üretmek
●Ulaşım
●Sağlık hizmeti
●Barış, özgürlük, eşitlik sağlıklı olmak için gereklidir.
Bu tartışmalar sonucunda, sağlıklı olmak için sağlık hizmetlerinin önceliğinin olmadığı; sağlığın kişisel bir durum değil toplumsal yaşantıları bir sonucu olduğu konuşuldu.
Ders boyunca tartışılan konulardan; Dünya Sağlık Örgütü’nün yalnızca “iyi olma hali” olarak tanımladığı sağlığın daha kapsamlı bir şekilde tanımlanması gerektiği sonucuna ulaşarak aşağıdaki tanım yapıldı:
“Soyut ve somut pek çok ürünün yaratıcı olan insanın, toplumun üyeleriyle kolektif içinde ve her bir üyenin gereksiniminin karşılanması için sonuçta eşitliği sağlayacak şekilde örgütlenerek ve doğanın talanını ve metalaşmasını engelleyerek üretebilmesi, biyolojik ve zihinsel bütünlüğünün, patriyarkanın olmadığı toplumsal örgütlülük ve üretim süreciyle birlikte korunması ve geliştirilmesi.”
Özgür Üniversite’nin ilk dersliğinin sonunda, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’yla birlikte yapılan sağlığın tanımı ve sağlık kavramı tartışmaları sonucunda öğrenciler; sağlıklı bir yaşamın kapitalizmde mümkün olmadığını, bugün sosyalizmin hava gibi, su gibi, ekmek gibi temel bir ihtiyaç olduğunu konuştular. Ayrıca Covid-19 gibi kapitalizmin kendi yarattığı krizleri çözemediği bugünde, sosyalist devrimin daha olanaklı ve yakın olduğunu; insanca, onurlu ve sağlıklı bir yaşam için örgütlenmekten başka yol olmadığı sonucuna ulaşıldı.