3 C
İstanbul
25 Kasım Pazartesi, 2024
spot_img

Oxfam: Yarım milyar insan daha yoksullukla karşı karşıya kalabilir

İngiltere merkezli insani yardım örgütü Oxfam’ın, koronavirüs salgınıyla beraber hızlanan ekonomik krize ilişkin raporuna göre acil önlem alınmaması halinde dünyada yarım milyarı aşkın insan daha yoksullukla karşı karşıya kalacak. Örgüt, yoksul ülkeler için 2,5 trilyon dolarlık yardım çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Üniversitesi’nin de yer aldığı araştırma doğrultusunda King’s College London ve Avustralya Ulusal Üniversitesi’nin hazırladığı rapor doğrultusunda, Oxfam, acil önlem alınmazsa gelişmekte olan ülkelerdeki yarım milyar insanın pandemi nedeniyle yoksulluğa sürüklenebileceği uyarısında bulundu. Raporda, pandemi nedeniyle ekonomilerin felç olduğu bu dönemin, 2018 verilerine oranla dünyadaki yoksullukta yüzde 6-8’lik artışı beraberinde getirebileceğine işaret ediyor. 

Raporda, bu durumun yoksullukla mücadelede 10 yıllık bir gerilemeye neden olabileceği, bu gerilemenin Sahra Altı Afrika, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da 30 yıla kadar çıkabileceği belirtildi. Küresel yoksulluğun son 30 yıl içinde ilk kez artacağına dikkat çeken raporun sonuçlarını değerlendiren Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Christopher Hoy “Ekonomik kriz muhtemelen sağlık krizinden çok daha kötü olacak” dedi.

Virüsün neden olduğu ekonomik durgunluk sonucu gelirlerde görülecek yüzde 20’lik bir düşüş, rapora göre dünyada 548 milyon kişinin daha günlük kazancının 5.50 doların altına inmesi anlamına geliyor. Bu miktar, Dünya Bankası’nın orta üstü gelirli ülkeler için belirlediği uluslararası yoksulluk sınırı.

“Sadece şirketleri kurtarmayın” uyarısı

Oxfam Almanya Yönetim Kurulu Başkanı Marion Lieser, “G20, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) bir an önce bir kurtarma paketi için çalışmalara başlamazsa pandeminin toplumsal ve ekonomik sonuçlarının özellikle yoksul ülkelerde korkunç boyutlara varabileceğini” söyledi. 2008 krizinden ders çıkartılması gerektiğini sözlerine ekleyen Lieser, “Yalnızca şirketlerin kurtarılması değil, halkların da geniş ölçüde desteklenmesi” gerektiğine dikkat çekti.

Oxfam Yöneticisi Jose Maria Vera, “Dünyada var olan eşitsizlikler, bu krizin ekonomik boyutunu körüklüyor. Dünyada beş işsizden yalnızca biri işsizlik sigortasına erişebiliyor. İki milyar insan kayıt dışı sektörlerde sağlık sigortası olmadan çalışıyor. Yoksul ülkelerde kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 90’ı buluyor, zengin ülkelerde bu oran yüzde 18” diye konuştu.

Oxfam, yoksul ülkeler için bu bağlamda 2,5 trilyon dolarlık bir yardıma gereksinim olduğunu belirtti. Önümüzdeki hafta düzenlenecek olan IMF ve G20 Maliye Bakanları toplantısı öncesi dünya liderlerine “herkes için acil yardım paketi” çağrısında bulunan örgüt,, bu çerçevede nakit para yardımlarının yanı sıra, kırılgan küçük işletmelerin desteklenmesini ve yoksul ülkelerin 2020’deki borç ödemelerinin toplam 1 trilyon dolarının derhal iptal edilmesini talep etti. Raporda Gana üzerinden verilen örnekte, ülkenin 2020’deki dış borçlarının iptal edilmesi halinde, hükümetin ülkedeki 16 milyon çocuk, engelli ve yaşlıya altı ay boyunca ayda 20 dolarlık nakdi yardım yapabileceğine dikkat çekti.

Raporun tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

https://www.oxfam.org/en/research/dignity-not-destitution

Kaynak : DW, The Guardian, Al Jazeera

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol