5 C
İstanbul
21 Ocak Salı, 2025
spot_img

Orhan Kemal Cibali’deki evinde anıldı

Türkiye Yazarlar Sendikası çağrısıyla, yazar Orhan Kemal, Cibali’deki evinin önünde anıldı.

Türk edebiyatında toplumcu gerçekçiliğin öncü isimlerinden, büyük usta Orhan Kemal, hayata veda edişinin 52’nci yılında da unutulmadı.

Orhan Kemal’in 1954 ve 1966 yıllarında Oturduğu evin önünde toplanan TYS üyeleri ve edebiyat severler burada konuşma yaptı. Anmada söz alan “Cibali’deki Umudun Yazarı-Orhan Kemal” belgeselinin yönetmeni Mehmet Geyik, “ Orhan Kemal, eşit özgür yarınlara dair umudunu hep diri tuttu. Bize düşen görev onun bıraktığı mirasa sahip çıkmak” dedi.

Yazarlar Sendikası adına Kamil Tekin Sürek, “Orhan Kemal, ülkemizin yetiştirdiği en büyük yazarlardan, romancılardan biridir. Fakat onun eserleri be anısına resmi makamlarca sahip çıkılmasında çok büyük eksiklikler var. Başka ülkelerde yazarlar için üniversiteler kuruluyor. Burada ise evinin boyanması bile büyük mücadele ile oldu. Şimdi Orhan Kemal isminin cibalideki tramvay durağına verilmesi için mücadele var. Yazarlar Sendikası, Cibali’nin gençleri, Orhan Kemal severler mücadele ediyor. Büyükşehir Belediyesi’ni dilekçe verildi. Fakat geri dönüş olmadı. Bizim talebimiz Cibali durağına “Cibali-Orhan Kemal” isminin verilmesi. Sadece bu yeterli değil, yaşadığı evin de müze halime getirmesini talep ediyoruz” dedi.

Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü de anmada söz aldı. Konuşmasına evlerinin önüne gelindiği için teşekkür ederek başlayan Öğütçü, “Ben bu evde doğdum. İlkokul ikiye kadar burada oturduk. Üst köşede oda babamın odasıydı. Küçük bir penceresi var. Pencerenin Önünde tahtadan saksı vardı. Güvercinler konardı. Babam kapısının önünde dolaşırken, “Oğlum koş gel kuşlar sana ne getirdi” derdi. Yatağın üstüne gofret bırakırdı” dedi.

Cibali’nin Orhan Kemal’in bir çok eserinin kaynağı olduğunu belirten Öğütçü, “Bir yazar hangi ortamda beslendi? Nasıl bir ortamdan etkilendi? Cibali büyük bir laboratuvar” dedi.
Öğütçü’de Tramvay durağını adının “Cibali-Orhan Kemal” durağı olmasını söyledi.

Anma yazar Nuray Gök Aksamaz’ın Orhan Kemal’in “Önce Ekmek” eserini seslendirmesiyle son buldu.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol