Hindistan’da on milyonlarca işçi, Narendra Modi liderliğindeki Bharatiya Janata Partisi(Hindistan Halk Partisi) (BJP) hükümetinin “yatırımcı yanlısı” politikalarını protesto etmek için bugün bir günlük genel greve başladı.
Grev, hükümetin COVID-19 salgınını yıkıcı şekilde ele almasına yönelik kitlesel öfkeden de kaynaklanıyor. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler gibi, Modi ve onun BJP’si de şirket karına öncelik verdi ve çalışanların hayatlarını ve geçim kaynaklarını korumak yerine Hindistan’daki milyarderlerin ve multi milyonerlerin servetini korumaya aldı.
Resmi rakamlar, Hindistan’da 9,2 milyondan fazla Covid-19 enfeksiyonu, dünyanın en yüksek ikinci sayısı ve neredeyse 135.000 ölüm olduğunu gösteriyor. Bu veriler kuşkusuz eksik. Hindistan, koronavirüsün sert etkilediği ülkeler arasında kişi başına en düşük test oranlarından birine sahip. Covid-19, Delhi, Mumbai ve diğer kentsel merkezlerin gecekondu mahallelerinde ve halk sağlığı hizmetlerinin hiç olmadığı kadar az olduğu kırsal alanlarda kök salmıştır. Normal zamanlarda bile, tüm ölümlerin yalnızca yüzde 86’sı devlet yetkilileri tarafından kaydediliyor ve kayıtlı ölümlerin sadece yüzde 22’si doktor onaylı ölüm nedeni alıyor.
Salgından önce çocukların yüzde 50’sinin yetersiz beslendiği Hindistan’da Covid-19 salgını ile birlikte yüz milyonlarca insan gelir kaybetti. Hindistan ekonomisinin Nisan-Haziran çeyreğinde yüzde 23,9 daralması ve 2020-2021 mali yılında yüzde 10 civarında küçülmesinin beklenmesi ile on milyonlarca insan işlerini kalıcı olarak kaybetti. Geçen pandemiyle ilgili yayınlanan bir raporda, 40 milyon daha fazla Hintli 2020’nin sonuna kadar günde 1,90 ABD doları veya daha azıyla hayatta kalmak olarak tanımlanan “aşırı yoksulluğa” iteceği söylendi.
BJP’ye bağlı Bharatiya Mazadoor Sangh hariç, ülkenin tüm büyük sendika federasyonu bugün ulusal protesto grevini onayladı. Federasyonlar, BJP hükümetine özelleştirme programını durdurma çağrısı yapıyorlar; emek ve çiftlik “reformlarını” yürürlükten kaldırılmasını, vergi ödemeyen her aileye bir defaya mahsus 7.500 rupi (yaklaşık 100 $) ödeme yapılmasını ve nüfusun en yoksul kesimlerine ayda 10 kilogram (22 pound) gıda tahıl sağlanılmasını istiyor.
हमारी मांगें:
– चाय बगान श्रमिकों का न्यूनतम वेतन लागू करना होगा
– चाय मजदूरों को जमीन का अधिकार देना होगा
– मनरेगा काम १०० दिन नहीं २०० दिन करना होगा
– सरकार को PMGKAY के तहत एक साल और अनाज देना होगा
– केंद्र सरकार को मजदूर और किसान विरोधी कानून वापिस लेना होगा#BharatBandh pic.twitter.com/ERMMlDHte5— Paschim Banga Khet Majoor Samity (@PBKMS_) November 26, 2020
Bugün greve, merkezi ve eyalet hükümeti çalışanları, devlet ulaştırma işçileri, kömür madencileri, elektrik işçileri, banka işçileri, uçak üreticisi Hindustan Aeronautics ve devlete ait telekomünikasyon şirketi BSNL gibi özelleştirme tehdidi altındaki işçiler katılacak. İnşaat işçileri de dahil olmak üzere işçilerin neredeyse hiçbir hakka sahip olmadığı kayıt dışı sektörde çalışan birçok işçinin de protestoya katılması bekleniyor.
सवाल यह नहीं है कि किसान सही हैं या ग़लत। यह भी नहीं कि उनकी माँगें सही हैं या ग़लत।
सवाल यह है कि लोकतंत्र में हर नागरिक की तरह उन्हें भी शांतिपूर्ण विरोध का हक है।
कोविड का संकट है तो कुछ नुमाइंदों को लगाकर उनसे बात करके समझाना था।
किसान दुश्मन नहीं है😑😪 #FarmerProtest pic.twitter.com/5PcAgtbs1O
— Sastaa Engineer (@RavinderRawat_H) November 26, 2020
BJP’nin tarım “reformuna” karşı olan çiftçiler de, bugün başkent Delhi’de, ülke çapındaki greve denk gelecek şekilde zamanlanmış bir protesto çağrısında bulundular. Dün, komşu eyalet olan Haryana’daki polis, Delhi’ye giden çiftçileri engellemek için tazyikli su kullandı. Yetkililer grevi yasadışı ilan etmek için Covid-19 salgınını kullanıyor.
#ScrapFarmActs #FarmersDilliChalo #FarmersProtest pic.twitter.com/biVITT7RTt
— Right To Food & Work Campaign, West Bengal (@rtf_westbengal) November 26, 2020
Meanwhile the Government is quenching the thirst of the Farmers!
✊
The game has begun!#26thNovGeneralStrike#MazdoorKisanStrike #FarmersDilliChalo #FarmersProtest #ModiAgainstFarmers pic.twitter.com/519WImXGyC— Oindrila (ঐন্দ্রিলা) (@oindrila_Mi) November 26, 2020