Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası çağrısıyla bir araya gelen sağlık emekçileri Hemşire Ömür Erez’in katledilmesine ve sağlıkta şiddete tepki göstermek için birçok ilde açıklama yaptı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) çeşitli illerde yaptığı basın açıklamalarıyla, İstanbul Kartal’da görevi başında katledilen sağlık emekçisi Ömür Erez’i andı, şiddeti durdurma çağrısı yaptı.
Ankara’da yapılan açıklamada konuşan SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, artık bu şartlarda çalışmak bir yana, nefes bile alamadıklarını ifade etti. Atabey, bugünden başlayan ve gelecek günleri de kapsayan eylem takvimlerini açıkladı.
“Tükendik, nefes alamıyoruz” diyen Atabey, “Kadına ve sağlık emekçilerine yönelik şiddet her geçen gün her geçen dakika artıyor. Şiddet pandemisi ile karşı karşıyayız” dedi.
“Artık bir meslektaşımızın kılına dahi zarar gelmesini istemiyoruz”
“Artık bir meslektaşımızın kılına dahi zarar gelmesini istemiyoruz” diyen Atabey, şiddet failinin serbest bırakıldığını görmek istemediklerini, bir suçun daha cezasız kaldığını görmeye tahammüllerinin kalamadığını da sözlerine ekledi.
Hemşire Ömür Erez’i hatırlatan Atabey, “Bu ülke kadınları korumuyor! Kadınların can güvenliğinin olmadığı bir atmosferde iktidar kadına yönelik şiddeti önlemek ve kadın kazanımlarını geliştirmek yerine, kadın düşmanı politikaların sürdürücüsü olmaya devam ediyor” dedi.
Her gün 50 sağlık çalışanın sözlü ya da fiziksel olarak şiddete maruz kaldığının altını çizen Atabey, hastanelerin artık sağlıkla değil şiddetle anıldığını ifade etti. ‘Sağlıkta Şiddet Yasası’ göstermeliktir dedi.
‘sağlıkta şiddeti durduralım’
Sağlık emekçilerinin yaptıkları işe yabancılaştığına vurgu yapan Atabey, “Bugün startını verdiğimiz ve 28 Ocak 2022’ye kadar sürecek olan ‘sağlıkta şiddeti durduralım’ temalı bir dizi eylem etkinlikler yapacağız” diyerek, eylem ve etkinliklere ilişkin bilgi verdi.
SES İzmir Şube: Ömür Erez’i İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenler katletti
SES İzmir Şubesi, görevi başında katledilen Hemşire Ömür Erez ve sağlık emekçilerinin uğradığı şiddete dikkat çekmek için sendika binasında basın toplantısı düzenledi.
Basın açıklamasını okuyan SES İzmir Şube Eş Başkanı Erkan Batmaz, sağlık kurumlarının korumasız, şiddete ve saldırıya açık halde olduğunu hatırlatarak “Bugüne kadar yaşanan şiddet vakalarında görüleceği gibi saldırganlar ellerini kollarını sallayarak silahlı, delici, kesici aletleri çok rahat yanlarında taşıyarak, rahatlıkla kurumlarımıza girip canımıza kastediyor” dedi.
Ülkedeki şiddet iklimi ve faillere yönelik cezasızlığın şiddeti körüklediğini söyleyen Batmaz, “Her gün kadınların erkekler tarafından katledildiği ve adaletin sağlanmadığı bir güne uyanıyoruz. Ömür Erez yalnızca bir erkek tarafından öldürülmedi. Ömür Erez’i İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenler, ekranlarda cinsiyet eşitsizliğini savunan siyasetçiler, erkek yargı, kadın düşmanı politikaları katletti” diye konuştu.
“Şiddeti özendiren tüm politikalara karşıyız”
“Artık yeter, ülkemizde kadın ve sağlık emekçisi olmak her türlü şiddete açık hale getiriyor. Gerekli önlemlerin alınması için daha ne beklenmektedir? Şiddete daha ne kadar seyirci kalınacaktır?” diye soran Batmaz, caydırıcı bir sağlıkta şiddet yasası taleplerini yineledi.
Batmaz son olarak, “Unutulmamalıdır ki ülkemizde ve dünyada kadına yönelik şiddete karşı pratik mücadele şarttır. Bunun ön koşulu da İstanbul Sözleşmesi’nin her adımda etkin bir şekilde uygulanmasıdır. Tam da bu sebeplerden dolayı İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz. Yaşatmak için çalışan Hekim, hemşire, ebe, teknisyen, idari memur, sağlık işçisi, bu ülkenin tüm sağlık emekçileri olarak bizler şiddete, şiddeti özendiren tüm politikalara karşıyız” dedi.
Eskişehir’deki sağlık emekçileri tepkilerini yaptıkları basın açıklamasıyla dile getirdi.
SES Eskişehir Şubesinin çağrısıyla Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri “Sağlıkta şiddeti durduralım” dedi.
Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını gerçekleştiren SES Eskişehir Şube Eş Başkanı Umut Özge Yılmaz, son günlerde artan sağlıkçılara yönelik şiddete dikkat çekerken çıkarılan Sağlıkta Şiddet Yasası’nın göstermelik olduğunu ve çözüm olmadığını belirtti.
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin, 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Yasası’nın etkin uygulanmamasının da Ömür Erez’in katline giden yolun taşlarını ördüğünü belirtti.
“Ülkemizdeki şiddet ikliminin ve faillere yönelik cezasızlığın şiddeti körüklediğini biliyoruz. Dünden bugüne yöneticilerin sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemleri bugün geldiğimiz noktanın en önemli sebeplerindendir” diyen Yılmaz, “‘Sağlıkta Dönüşüm Programı’ sağlık çalışanlarının canına kastetmektedir. Bu program sonucu oluşturulan kışkırtılmış sağlık talebi, muayene sürelerinin 5 dakikaya kadar indirilmesiyle göğüslenmeye çalışılmakta, yıllık acil servis başvuru sayısı toplam nüfusundan fazla olan dünyadaki tek ülke olmamızla sonuçlanmaktadır. Artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen sağlık çalışanları her gün dozu artan şiddet olguları ile karşı karşıya kalmaktadır” ifadelerini kullandı.
Yılmaz, sağlık emekçilerinin haklarını ve halkın sağlık hakkını koruyup geliştirecek başka bir sağlık sisteminin mümkün olduğunu ve bu sistem inşa edilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Adana İl Sağlık Müdürlüğü önüne siyah çelenk bıraktı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Adana Tabip Odası Ömür Erez’in, Rahmi Uygun adlı erkeğin silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmesi ile ilgili basın açıklaması yaptı. Adana İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yapan sağlıkçılar, sağlık emekçilerinin şiddete açık şekilde çalıştırılmalarına ve kadınların öldürülmesine tepki gösterdi. Sağlık emekçileri İl Sağlık Müdürlüğü önüne “Sağlıkta şiddet son bulsun” yazılı siyah çelenk bıraktı.
Eyleme HDP, CHP, EMEP, Adana Kadın Platformu üyeleri ile HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz ve CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut da katıldı.
Basın açıklamasını SES Adana Şubesi Eş Başkanı Halide İnci okudu. İnci, “Bu suçun ortakları hukuku katledenlerdir, bu suçun ortakları sağlıkta şiddete maruz kalan sağlık emekçilerinin arkasında durmayan yetkililerdir, bu suçun ortakları kadın cinayetlerine kılıf arayıp kravata iyi hal sığdıranlardır ve tabi ki bu suçun ortakları İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı alanlardır” dedi.
“Taleplerimiz kabul edilmezse 8 Şubat’ta grevdeyiz”
Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, sağlıkta etkin bir şiddet yasası ve Kovid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için düzenlemeler yapılmasını istediklerini dile getirdi.
Taleplerinin karşılanmaması halinde 8 Şubat’ta yeniden greve gideceklerini dile getiren Menteş, “Bizi yönetenlere uyarımız şudur, bir an önce şiddet de dahil olmak üzere ekonomik haklarımızı da içeren yasaları derhal çıkarın” dedi.
“Yapılacak tek şey bu iktidardan kurtulmaktır”
HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz de “Sadece sağlık emekçilerini değil tüm topluma yönelik şiddet devam edecek. Bu iktidarın gitmesi için üzerine düşeni yapmayan herkes bu suçun ortağı olmaya devam edecektir. Bunun için yapılacak tek şey bu iktidardan kurtulmaktır” dedi.