8.8 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

Okan’da Üniversitesi’nde sömürü ve mobbing

Vakıf üniversitelerindeki çalışma koşulları gündem olmaya devam ediyor. Okan Üniversitesi’nde çalışanlar, asgari ücretin bile altında maaş alan akademisyenler olduğunu belirtti ve mobbinge uğradıklarını aktardı.

Vakıf üniversiteleri düşük maaşlar ve çalışma koşullarıyla gündeme gelmeye devam ediyor. Bilgi ve Nişantaşı Üniversitesi‘nin ardından Okan Üniversitesi’ndeki akademisyenler de çalışma şartları ve maaşlarının iyileştirilmesini talep ediyor. Akademisyenler, şubat ayında 159 kişinin imzaladığı ve çalışma şartlarının iyileştirilmesini isteyen talep mektubuna cevap alamadıklarını söyledi.

Birgün’ün haberine göre; Okan Üniversitesi’nde çalışan bir öğretim görevlisi, asgari ücretin bile altında alan akademisyenlerin olduğunu belirtti ve şunları aktardı: “Öğretim görevlileri geçen sene 4 bin lira maaş alıyordu, bu sene ise ortalama 4 bin 600 lira maaş alıyorlar. Ancak aynı görev tanımında olup farklı maaş alan akademisyenler var. Şu an 4 bin liranın altında alan akademisyenler var. Araştırma görevlilerini zorunlu ücretsiz izine çıkarıp, daha düşük maaş vermeye çalışıyorlar. Bu nedenle, sadece benim bulunduğum fakültede yaklaşık 10 akademisyen istifa etti. Bizler özlük haklarımızın ve ücretlerimizin iyileştirilmesini istiyoruz. Aynı görev tanımında olan hocalarımızın eşit ücret almasını istiyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Okan Üniversitesi’nin yakın zamanda ücret iyileştirmesi yaptığını ancak yetersiz olduğunu belirten aynı öğretim görevlisi “159 akademisyenin imzaladığı talep mektubundan sonra bazı iyileştirmeler yapıldı. 10 bin lira ve üstünde alan akademisyenlere yüzde 5, 5 bin ve üstünde alanlara ise yüzde 10 ücret artışı yapılacak ancak 5 bin liranın altında alan hocalarımıza herhangi bir artış yapılmayacak’’ dedi.

Bir başka öğretim görevlisi “Rektörlük ile yaptığımız görüşmede Okan Holding’in birçok yatırımı olduğu ve bu nedenle akademisyenlere yapılacak ücret artışını finanse edemeyeceğini’’ söylediğini belirtti.

“Ücretsiz izne zorlanıyoruz”

Öğretim görevlisi, ücretsiz izne zorlandıklarını belirterek “2020 yazında bize, üniversitenin büyük bir çoğunluğuna bir dilekçe yazdırdılar. Ya imzalarsın ya işten çıkarılırsın tarzında. Bu nedenle maaşlarımızda izin günü sayısı kadar düşüş yaşanıyor. Yarı zamanlı çalışma durumu ciddi bir sömürü ancak bu konuda bir açıklama yapılmıyor’’ dedi.

Akademisyenler ayrıca üniversitenin fiziksel imkanlarının yetersiz olduğunu, kaloriferlerin kış boyunca yanmadığı ve projeksiyon cihazlarının çalışmadığını ifade etti.

YÖK, geçen hafta aldığı kararda, düşük maaş ve haksız işten çıkarma iddiaları nedeniyle 9 vakıf üniversitesinin inceleneceğini açıklamıştı.

Okan Üniversitesi’nin bağlı olduğu Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, geçen ay Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) toplantısında YÖK’ün 2020 yılındaki eşit maaş kararı için “Vakıf üniversitelerinin rekabetçiliğini kısıtladığını’’ iddia etmişti.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol