4.4 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

OHAL sürecindeki ihalelerin araştırılması için komisyon önergesi verildi

CHP’li Erkek, 15 Temmuz’un ardından ilan edilen ve 3 aylık sürelerle toplamda 7 kez uzatılan OHAL döneminin pek çok açıdan tartışmalı olduğunu belirterek önerge verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 2 yıl süren olağanüstü hal (OHAL) dönemindeki ihalelerin mercek altına alınması gerektiğini belirterek, TBMM Başkanlığı’na OHAL dönemindeki ihalelerin incelenmesi için araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önerge verdi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de kamu ihalelerinin belirli firmalara verildiğini belirterek, kamu ihalelerindeki zararın boyutlarının belirlenmesi için araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
CHP’li Erkek, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ve 3 aylık sürelerle toplamda 7 kez uzatılarak 2 yıl süren OHAL döneminin pek çok açıdan tartışmalı olduğuna dikkat çekti.
‘OHAL DÖNEMİNDEKİ İHALELER ÖZEL OLARAK İNCELENMELİ’
Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre OHAL’in iktidarın keyfi rejimine dönüştüğüne işaret eden Erkek, bu süreçte muhalif avının yaşandığına, “FETÖ” ile ilişkili olmayan pek çok konuda düzenlemenin yapıldığına dikkat çekti. Aynı süreçte referandum ve seçimlerin de yapıldığını belirten Erkek, OHAL sürecinde yaşanan hukuksuzlukların ayrıntılı denetim, araştırma ve soruşturmalara konu olmasının yanı sıra bu dönemde gerçekleştirilen ihalelerin de özel olarak incelenmesi gerektiğine işaret etti.
‘TÜRKİYE YOLSUZLUK ALGI ENDEKSİNDE 13 SIRA GERİLEDİ’
Muharrem Erkek, olağan dönemde bile mevcut iktidarın en tartışılan uygulamalarından biri olan kamu ihaleleriyle ilgili OHAL dönemindeki uygulamaların mercek altına alınması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin 2019 yılında açıklanan yolsuzluk algı endeksinde bir yıl içinde 13 sıra birden gerilediğini kaydeden Erkek, “2013-2019 yılları arasında en çok düşüş yaşayan üç ülkeden biri olan Türkiye’nin, bu sürede 38 sıra gerilediği de dikkat çekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
‘NEDEN TİCARİ SIR?’
Bir yerde yolsuzluk var ve bu konuşulmuyorsa orada demokrasiden söz edilemeyeceğini dile getiren Erkek, şunları kaydetti:
“Çünkü demokrasinin temelinde, vergi veren yurttaşın, bunların nereye harcandığını sorgulayabilmesi yatmaktadır. Eğer iktidar, halkın vergisini yine halk için harcıyorsa halka hesap vermekten neden kaçınsın? Sayıştay raporlarını neden gizlesin? Bir iktidar, yandaşlara kaynak aktarmıyorsa, ekonomi çakılırken dolarla geçiş ve uçuş garantileri verilen otoyol, köprü ve havalimanı ihalelerini ticari sır olarak saklama gereği duyar mı?”
‘İKTİDAR İHALE İSTİSNALARINI OLAĞANLAŞTIRDI’
OHAL döneminde gerçekleştirilen ihalelere ilişkin soru işaretlerinin olağan dönemlerden geri kalmadığını kaydeden Erkek, Kamu İhale Yasası’nda düzenlenen doğal afet, salgın hastalık gibi öngörülemeyen olaylarda ihalenin ivedilikle yapılmasına ilişkin istisnanın iktidar tarafından olağanlaştırıldığını kaydetti.
‘TBMM İNCELESİN’
Erkek, OHAL dönemindeki ihalelerin incelenmesi talebiyle Meclis araştırması açılması için TBMM Başkanlığı’na önerge verdi. Önergede OHAL döneminde yapılan kamu ihalelerinin şeffaflık ilkesi doğrultusunda TBMM’deki kurulacak bir komisyon tarafından incelenmesinin gerektiği ifade edildi.
ÖZEL’DEN ‘5 ŞİRKET’ VURGULU ÖNERGE
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de TBMM Başkanlığı’na verdiği önergede son 5 yılda gerçekleştirilen kamu ihalelerinin araştırılmasını istedi. Özel, önergesinin gerekçesinde son 5 yılda ihale bedeli 100 milyon TL’nin üzerinde olan yapım ihalelerinin parasal değer olarak yüzde 27’sinin beş inşaat şirketine verildiğine dikkat çekti.
Özel, söz konusu ihaleler verildikten sonra proje bedellerinin artırılarak kamunun zarara sokulduğu iddiaları başta olmak üzere kamu ihalelerindeki usulsüzlük iddialarının araştırılmasını talep etti.
CHP’li Özel, önergesinin gerekçesinde şunları dile getirdi:
“Kalyon İnşaat, Kolin İnşaat, Cengiz İnşaat, Makyol İnşaat ve Özgün Yapı’dan oluşan ilk beş şirketin isimleri; iktidara yakınlıkları nedeniyle kamuoyuna oldukça tanıdık gelmektedir. Yapılan çalışmalar bu firmalara verilen ihalelerin çok büyük bir bölümünün, Kamu İhale Kanunu’nun, pazarlık usulünü düzenleyen ve kamu ihalelerinde rekabeti ortadan kaldıran, iktidarın ihaleleri istediği firmalara vermesine olanak sağlayan 21’inci maddesi kapsamında yapıldığını gösteriyor.”

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol