12.2 C
İstanbul
24 Ekim Perşembe, 2024
spot_img

Öğrenerek, öğreterek, dinleterek ve günden güne kazanan Ekim ayı işçi grev/direnişleri

Ülke çapında gerçekleşen grevler ve direnişlere yenileri eklenmeye devam ediyor. İşçi ve emekçiler inatçı, kararlı, sınırsız ve yaratıcı yöntemlerle direnişlerini geliştiriyor ve ülke çapında görünür olmasını sağlıyor. Halen direnişlerin devam ettiği ve adım adım kazanarak ilerleyen işçilerin Ekim ayındaki eylemlerini sizler için derledik.

Tuzla’da faaliyet gösteren MKB Rondo’da TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine Petrol-İş üyesi işçiler greve çıktı. Grev, 56. gününde. İşçiler, “Grev, öğrenerek, öğreterek, dinleyerek, dinleterek, çabalayarak, tekrarlayarak, günden güne güçlenmeye devam ediyor” dedi.

Çerkezköy’de bulunan Petrol-İş’in örgütlü olduğu Elba Bant’ta çalışan işçiler TİS görüşmelerinde patron tarafının talep edilen yüzde 110 zamma yanaşmaması üzerine greve çıktı. İşçiler grevin 28. gününde.

Tuzla Dericiler OSB’de bulunan ve Petrol-İş Sendikası’nın yetki aldığı Tarkett fabrikasında TİS uyuşmazlığı sonucu başlayan grev 35. gününde.

Eker Süt Ürünleri’nde 3 öncü işçinin işten çıkarılması üzerine Tek Gıda-İş Sendikası 1 aydır fabrika önünde direniyor. Sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Eker Süt işçileri, “Hukuk tanımaz bu tavırdan geri dönülsün. Anayasal hakkımızı kullandık ama işten çıkarıldık. Haklarımızı alana kadar m mücadele edeceğiz. Bize yapılan bu saldırı bütün işçilere yapılmıştır aslında. Hakkını arama, sendikalı olma kölece çalış deniyor. Ama biz buna boyun eğmeyeceğiz ve mücadele edeceğiz” diyor.

“Geçinemiyoruz” diyen Beltur işçileri aylardır ek zam talebiyle mücadele ediyor. İBB’ye bağlı Beltur’da çalışan işçiler 9 Ekim’de Dev-Turizm-İş Marmara Bölge Şubesi öncülüğünde Beltur Genel Müdürlüğü önünde 24 saatlik nöbet eylemi gerçekleştirdi. İşçiler talepleri kabul edilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

İstanbul Maltepe Belediyesi’nde DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi ile belediye yönetimi ve SODEMSEN arasında yürütülen TİS görüşmelerinde ücret maddelerinde anlaşma sağlanamadı. Yapılan son TİS toplantısında belediyenin işçilere 1050 lira günlük ücret teklif etmesi üzerine Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube yönetimi ve iş yeri temsilcilerinin almış olduğu kararla belediye işçileri 2 Ekim’de 2 saat iş durdurdu.

KESK, 30 Kasım’da Ankara’da düzenleyeceği miting için 56 ilde çalışmalarını sürdüreceğini duyurarak, “Gelin güvenli gelecek için omuz omuza verelim” çağrısı yaptı.

Sarar’da Öz Büro-İş Sendikası’nda örgütlü işçiler maaşlarına zam yapılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için 55 gündür grevde. 15 Ekim’de Mall of İstanbul’da yapılan eylemde Ocak 2024’ten beri TİS beklediklerini belirten işçiler “Hakkımıza olan toplu iş sözleşmesini alacağız” dedi.

Büro Emekçileri Sendikası, 17 Ekim’de Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde “Gelirde ve vergide adalet” talebiyle eylem yaptı. BES, daha önceki yıllarda hazırlanan bütçelerde oluşan ekonomik kayıpların telafi edilmesi için eylemde olduklarını belirterek, 2025’te emekçilere daha fazla kaynak aktarılması taleplerini tekrarladı.

As Plastik’te toplu iş sözleşmesi hakları için direnen işçilerin grevi 34. gününde. İşçiler 24 Ekim’de Hadımköy’de bulunan fabrika önünde buluşma düzenleyeceklerini duyurarak tüm emek dostlarını davet etti.

Yalova Altınova GEMAK tersanesinde Doruç ve Alaca taşeron firmalarının tersane işçilerinin ücretlerini gasp etmesi üzerine GEMAK tersanesi önünde direnişe geçen Limter-İş ve işçiler kazandı. İşçilerin tüm ücretleri ödenirken, Limter-İş Genel Başkanı Saygılı, işçileri örgütlü mücadeleye çağırdı.

Genel-İş üyesi Ataşehir Belediyesi işçileri, SODEM-SEN ile yürütülen toplu iş sözleşmesi, görüşmelerinin tıkanması üzerine greve gitme uyarısı yaptı. Çok sayıda işçinin katıldığı açıklamada, “Birleşen işçiler asla yenilmezler” pankartı asıldı. İşçiler 6 Kasım’da greve gidecek.

İzmir 6 Nolu Şube’nin örgütlü olduğu Bayraklı Belediyesinde işçiler tıkanan toplu sözleşme görüşmeleri nedeniyle grev kararını astı. CHP’nin seçim öncesi ve sonrasında sürekli TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını telaffuz ettiğini hatırlatan şube sekreteri Muhsin Akıcı, “Bugün nasıl oluyor da TÜİK verilerinin bile altında bir teklif veriliyor” dedi.  “Geçim yoksa mücadele var, grev var şiarıyla, 26 Kasım günü greve çıkıyoruz” ifadelerini kullandı.

Karşıyaka belediyesi de SODEM-SEN ile yürütülen TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine bugün belediye binasına grev kararını astı. Belediye emekçileri sorun çözülmezse 19 Kasım’da greve çıkacak.

18 Ekim’de DİSK’e bağlı Genel-İş 7 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Bornova Belediyesi işçileri, belediye binasına grev kararını astı. Genel-İş İzmir şube temsilcileri ve başkanlarının da destek verdiği eylemde sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Ya sözleşme masası ya da grev halayı”, “SODEM-SEN şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları atıldı. İşçiler 11 Kasım’da greve çıkacak.

Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Buca Belediyesinde SODEM-SEN ile yürütülen TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine belediye binasına grev kararı asıldı. Grev tarihi 12 Kasım olarak belirlendi. Devam eden TİS sürecinde 12 Kasım’a kadar anlaşma sağlanamaması halinde 25 yıl aradan sonra Buca Belediyesinde işçiler greve çıkacak.

Aile hekimleri “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği” tasarısına karşı Büyük Ankara Mitingi düzenledi. Taslağın bilimsel temellerden uzak olduğunu belirten hekimler, muayene sayısına dayalı teşvik ödemesinde ısrar edilmesinin koruyucu sağlık hizmetlerinin amacına aykırı olduğunu belirtti.

Manisa’nın Soma ilçesinde, AKP Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik’te çalışırken Bağımsız Maden-İş sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan madencilerin 26 Ağustos’ta başlattığı direniş, 53. gününde kısmi kazanımla sonuçlandı.

TOLEYİS Sendikası, Pamukkale Üniversitesi Kınıklı Kampüsü içinde yer alan sosyal tesisler iktisadi işletmelerine bağlı işyerlerinde grev kararı aldı. Yapılan açıklamada yetkili sendika olarak 2024-2026 yıllarını kapsayan Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde Üniversite Yönetimi ile uzlaşma sağlanamadığını bildirildi.

İzmir’in Bergama ilçesinde Koza Altın Madeni’nde çalışan işçiler, haklarının verilmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 19 Ekim’de eylem yaptı. Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen işçiler, “İnsanca çalışmak, insanca yaşamak ve insanca dinlenmek istiyoruz” dedi.

Betek Boya’da (Filli Boya) çoğunluğu sağlayarak yetkiyi alan Petrol-İş Gebze Şubesi, patronun yetki itirazına karşı fabrikada uyarı eylemlerine başladı. Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Şivan Kırmızıçiçek “Örgütlenme çalışmaları sırasında sendikalaşma fark edilince işçiye yüzde 20 zam verdiler ama işçi sendikasını fabrikada görmek istiyor. Biz de diyoruz ki kararlı duruşumuzla Betek Boya’ya gireceğiz ve daha iyi şartlarda çalışacağız. Eninde sonunda Petrol-İş Betek Boya’ya girecek” diye konuştu.

DİSK/Genel-İş İzmir 5 No’lu Şubeni’nin örgütlü olduğu Konak Belediyesi’nde işçiler ücretlerini zamanında almak için eylem yaptı. Genel İş 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Aras, iktidarın yeni vergi kesintileri ve kemer sıkma politikalarının ücretli çalışanları daha da yoksullaştırdığını, bir avuç zengini ise refah içinde yaşadığını belirtti.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan asistan hekimler, nöbet ücretleri ve teşvik ödemelerinde yaşanan gecikmelere dikkat çekmek amacıyla 21 Ekim’de bir günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Hekimler sonuç çıkmazsa 5 gün iş bırakacaklarını söyledi.

Haber-Sen Amed Şubesi, PTT’de artan iş yüküne karşı Amed’in Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan PTT Şubesi önünde açıklama yaptı. “PTT’de iş çok işçi yok, PTT emekçilerinin dayanacak gücü kalmadı” pankartının açıldığı açıklamada konuşan HABER-SEN Amed Şube Örgütleme sekreteri Serhat Oktay, sorunların ana kaynağının personel eksikliği olduğunu söyledi.

Sendikalaştıkları için işten çıkarılan Polonez Gıda işçileri 96 gündür direniyor. İşçiler direnişlerinin 100.günü olan 26 Ekim gününe Çatalca’daki fabrikanın önünden Ankara’ya “Anayasal hak” yürüyüşü başlatacaklarını duyurdu. Yürüyüşe çağrı yapan işçiler şunları söyledi: Bu ülkede yeni yapılacak anayasada çalışanların anayasal hakkı yine verilmeyecekse bu hakkımız anayasadan da çıkarılsın! Varsa da hakkımızın devlet tarafından bize verilmesini istiyoruz.

Malatya’da yapımı süren TOKİ şantiyesinde üstlenici firma Yıldızlar Grup tarafından 2 aydır ücretleri ödemeyen Yapı & Yol-İş Sendikası ve Emeğin Gücü Derneği üyesi inşaat işçileri 30 Eylül’de eyleme başladı. İşçilerden bir temsilci ve Yapı & Yol İş Sendikası temsilcisinin Yıldızlar Grup temsilcisiyle yapılan görüşme sonucunda işçilerin tüm hakları ödendi.

Zonguldak’ta gazeteciler mesleklerinin giderek daha fazla itibarsızlaştırılmasına, çalışma koşullarının kötüleşmesine ve hak ettikleri ücretleri alamamalarına karşı başlattıkları üç günlük eylemin ikinci gününde. Gazeteciler “Bu sefer sesinizi değil, sesimizi duyurmaya geldik” diyor.

Nakliyat-İş, Eskişehir Organize Sanayi bölgesinde bulunan Epsilon NDT Fabrikası‘nda işten çıkartılan üyeleri için açıklama yaptı.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EKİM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol