Aksaray’daki Mehmetçik İlköğretim Okulu’nda otizimli çocukların dışlanması ve velilerin okul yönetimi tarafından kışkırtılarak otizmli çocukları ve ailelerini yuhalamasına kadar giden yaşanan olayın ardından otizimli çocukların bütün okullarda aynı sorunlarla karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk her ne kadar bu olaya münferit dese de velilerin sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar ile neredeyse otizmli çocuklarının hepsinin okullarda çokça sorunla ile karşılaştığı ortaya çıktı.
Ankara’da Mamak ilçesinde otizmli bir çocuğu olan anne ESRA G. okulların yarı yıl tatiline girecek olmasına rağmen 1. sınıfa gitmesi gereken kızının hala okula başlayamadığını aktardı. Esra G.; “Okullar açılmadan önce kızımın süresi dolan RAM raporunun yenilenmesi sürecinde kayıtlar için yaşadığım mahallede bulunan Ali Kuşçu İlköğretim Okulu’na gittim ve okul müdürü ile görüştüm. Kayıt için RAM raporunun çıkmasını beklediğimizi söyledim. Okul müdürü dalga geçer gibi kayıtlar dolar o zamana kadar dedi. Benim çocuğum ne olacak diye sorduğumda ise herhangi bir cevap vermedi. Rapor çıktığında tekrar okula gittim, müdür bana sınıf doldu dedi. Ve yine dalga geçer gibi sizin gibi 2 kişi daha geldi gönderdik dedi. Sonrasında çocuğumun kaydının aynı okulda normal 1. Sınıfa kaydedildiğini öğrendim” dedi.
Okul müdürleri otizmli çocuklarının okuyabileceği sınıf açmak istemiyor
Anne Esra G. bu defa başka bir okula başvurabilmek için Ali Kuşçu İlköğretim Okulu’ndaki kayıtların silinmesini beklediklerini aktardı. Anne, çocuğunun eğitim alabilmesi için Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ve CİMER’e dilekçeler verdiğini, aldığı cevapta bir çok otizmli çocuğun açıkta kaldığı ekstra sınıf açmaya çalıştıklarını, hazırlıkların devam ettiğini öğrendiğini paylaştı. Anne Esra G., “Soruyorum bir mahallede, semtte hatta Ankara’da kaç tane otizimli çocuk olduğunu MEB bilmez mi? Okullar açılmadan önce ayarlaması gerekmez mi? Yüzlerce otizmli çocuğu nasıl görmezden gelirler ve mağdur ederler. Aklım almıyor.” şeklinde konuştu.
Dilekçelerin ardından anne Esra G. okullar açıldıktan yaklaşık 1 ay sonra çocuğunun kaydını Demirlibahçe İlköğretim Okulu’na yaptırabilmiş. Ancak okula gittiğinde sınıfta 1 adet sıra ve tahtadan başka hiçbir şey olmadığını görmüş. Okul müdürü anneye Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kendilerine sınıf açmalarının gerektiğinin söylendiğini, onların da sınıfı açıp tahtayı koyduklarını, öğretmeni beklediklerini söylemiş. Müdür otizmli çocukların eğitim göreceği sınıflarda olması gereken araç gereçler için ise ödenek çıkması beklediklerini ancak annenin isterse katkı sunabileceğini söylemiş.
MEB otizmli çocuklar için ödenek ayırmıyor
Anne Esra G. “Kaydımız içi boş sınıfa alındı. Otizmli çocuğu olmayanlar bilmeyebilir açıklayayım sınıfta olması gereken materyaller var. Çocuklarımızın eğitimi araç gereçlerle oluyor. İpe Boncuk dizme, resimleri eşleştirerek öğrenme gibi. O yüzden sınıf otizmli çocuklar için uygun değil, öğretmen ne ile gösterecek? Biz hala sınıfın ihtiyaçlarının alınmasını ve öğretmen bekliyoruz. CİMER’e şikayet ettim, MEB’e şikayet ettim ama hiçbir şey yapılmadı. Aksaray’daki haberi görünce de çok üzüldüm. Bu sorunu tek benim çocuğum yaşamıyor, otizmli çocukların MEB’in önemsenmediğini gördüm. Yuhalanan, dışlanan, eğitim alamayan otizmli çocukların sesi duyulsun istiyorum. Buradan benim gibi çocuğu mağdur edilen ailelere sesleniyorum, ses çıkarsınlar, herkes görsün bu mağduriyetimizi. MEB açıklamış ki çocuğunun devamsızlığı olan aile para ödeyecekmiş. Sizin yüzünüzden okuyamayan çocukların bedelini kim ödeyecek. Çocuğunu okula göndermemek suçmuş benim çocuğuma karşı işlenen suçun cezasını kim ödeyecek” dedi.