Bolivya’da seçimlerde usulsüzlük iddialarının ardından ordu tarafından istifaya zorlanan 14 yıllık devlet başkanı Evo Morales, Meksika’nın siyasi sığınma teklifini kabul etti. Moralesi, Meksika’ya gitmeden önce destekçilerine direniş çağrısı yaptı. Ülkede şu an siyasi belirsizlik hâkim.
Bolivya’da tartışmalı seçim sonuçlarının ardından patlak veren protestolar üzerine ordu tarafından istifaya zorlanan solcu devlet başkanı Evo Morales, Meksika’nın sığınma teklifini kabul etti. Morales Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Meksika’ya gidiyorum… Daha güçlü bir şekilde döneceğim” ifadelerini kullandı.
Bolivya’nın ilk yerli devlet başkanı da olan Morales, kalesi olarak görülen ve hafta sonundaki protestolardan sonra çekildiği Chimore kentinden Meksika hükümetine ait bir uçağa binerek ülkesinden ayrıldı. Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard da, Morales’i taşıyan uçağın havalandığını, Bolivyalı liderin güvende olduğunu duyurdu.
60 yaşındaki eski bir lama çobanı ve koka yaprağı çiftçisi olan, Bolivya’nın ilk yerli lideri devlet başkanı seçildiği 2006’dan bu yana yoksulların savunucusu olarak öne çıkan Morales, devlet başkanlığı görevinin süresini uzatması nedeniyle de ülkenin bir kesimi tarafından otokrat olarak görülüyordu.
Morales hükümetinin şaşırtıcı derece hızlı çöküşüyse, 20 Ekim’deki başkanlık seçimlerinden sonra geldi. Seçim kurulu, Morales’in kılpayı farkla dördüncü kez devlet başkanı seçildiğini açıkladı ancak oy sayımında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle binlerce kişi sokağa döküldü. Son olarak da, Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) seçime ilişkin raporunda sonuçları teyit edemeyeceğini, birçok manipülasyon ve usulsüzlük tespit edildiğini açıkladı; oylamanın yenilenmesi çağrısı yaptı.
Pazar günü açıklanan bu raporun ardından iktidar partisi MAS’ın (Sosyalizm için Hareket) çok sayıda yetkilisi istifa ederken, ordu da Morales’e görevini bırakma çağrısı yapmıştı.
Geçiş süreci nasıl olacak?
Peki şimdi ne olacak? Bolivya’da yeni süreç nasıl işleyecek?
Ülke siyasetinde şu an için siyasi belirsizlik hakim; sokaklardaysa gerilim yüksek. Başkent La Paz’da şiddet olaylarını bastırmak için askerlerin ve polisin konuşlandığı belirtiliyor. Her iki tarafın da eylemler düzenleyen destekçileri arasında sık sık çatışmalar çıkıyor. La Paz merkezindeki Murillo Meydanı’nda, muhalefet destekçileri barikatlar kurmuş durumda.
Morales’in yerine kimin geçeceği ve nasıl bir geçiş hükümetiyle yeni seçimlere gidileceği de belirsiz. Öncelikle, Morales’in istifasının Kongre tarafından onaylanması bekleniyor. İlgili oturumun bugün yapılması planlanıyor. Ancak güvenlik sorunları nedeniyle bu da kesin değil.
Öte yandan, Bolivya liderinin yardımcısının ve hükümetteki birçok müttefikinin de istifa etmiş olması nedeniyle geçiş sürecinde dümeni kimin devralacağı henüz bilinmiyor. Muhalefet üyesi olan Senato ikinci başkan yardımcısı Jeanine Anez ise bu görevi üstlenebileceğinin sinyalini verdi. Ancak böyle bir durumun Morales destekçilerinden kabul görüp görmeyeceği bilinmiyor.
Morales ise ülkeden ayrılmadan önce, ‘kendisini istifaya zorlayan karanlık güçlere karşı’ destekçilerini direnişe çağırdı. Morales, ülkeden ayrılmadan önce paylaştığı bir diğer tweet’te de, ordu ve polisin darbesi sonucu devlet başkanlığını bıraktıktan sonra Cochabamba eyaletinde kendisine güvenli bir ortam sağlayan vatandaşlarına teşekkür etti; burada çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı.
Así fue mi primera noche después de dejar la presidencia forzado por el golpe de Mesa y Camacho con ayuda de la Policía. Así recordé tiempos de dirigente. Muy agradecido con mis hermanos de las federaciones del Trópico de Cochabamba por brindarnos seguridad y cuidado. pic.twitter.com/O1EpDhS5Qw
— Evo Morales Ayma (@evoespueblo) November 12, 2019
Kaynak: Gazete Duvar