MMK Metalurji işçileri kıdem tazminatının gasbedilmesini hedefleyen torba yasa tasarısını Meclisten geçirilmek istenmesine tepkili
Hatay’da bulunan MMK Metalurji işçileri, TL’nin değer kaybetmesi, artan zamlar, ödemede zorlandıkları krediler, ücretlerinin erimesi ve vergilerle boğuşurken yeni torba yasa ile kıdem tazminatlarının da ellerinden alınmak istendiğini belirterek duruma tepki gösterdi. İşçiler yasayı tamamen ortadan kaldıracak bir mücadelenin hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Ekonomik krizin ve pandemi sürecinin en çok işçileri etkilediğini belirten işçiler, fabrikada torba yasaya karşı ciddi bir tepkinin olduğunu söyledi. Sendikanın geç tepki verdiğini, yasanın kendilerine de dokunacağını anlamaya başladıklarını söyleyen işçiler, “Sendika bu torba yasanın kendilerine dokunacağını anlayınca biz işçileri hatırladı. Gerekiyorsa toplu miting yaparız, Ankara’ya yürürüz diyorlar. Ama sadece miting ile Ankara’ya gitme ile bu iş olmaz. Bütün işçilerin grev yapması lazım. Memleketin her tarafını eylemlere çevirmek lazım ki hükümet geri adım atsın” dedi.
Fabrikada işçilerin işyeri temsilcilerine torba yasa ile ilgili soru sorduklarını, Özçelik-İş Şube yöneticilerinin açıklama yapmalarını istediklerini belirten MMK işçileri, “Bu kadar dertle uğraşıyoruz, evimize ekmek götürmeye çalışıyoruz. Emekli olunca alacağımız emeklilik maaşımıza, işten çıkınca alacağımız kıdem tazminatına göz dikiyorlar. Bu kadar da olmaz. Biz bugüne kadar sendikanın arkasında durduysak sendika da bizim arkamızda dursun. Bu torba yasa geri çekilene kadar ne gerekiyorsa yapılsın. İşçi hazır, çocuğunun geleceğini, iş güvencesini kolay kolay vermez yeter ki sendikalar işin başına geçsin” dedi.
Özçelik-İş’ten sağduyu çağrısı
Hak-İş Hatay İl Başkanı ve Özçelik-İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör de yaptığı açıklamada torba yasa teklifinde belirli süreli; yani esnek çalışma modelinin meclis gündeminde olmasından kaygı duyduklarını belirterek bu teklifin geri çekilmesinde ısrarcı olacaklarını belirtti. Üç işçi konfederasyonun ortak deklarasyon yayınlayarak kaygılarını dile getirdiğini hatırlatan Güngör; bu birlikteliğin işçi hareketinde bir dönem noktası olacağını söyledi. Teklifin geri çekilmesini isteyen Güngör, Meclisteki bütün siyasi partileri bu konuda sağduyulu davranmaya ve işçilerin sesine kulak vermeye çağırdı.