Migros Esenyurt Depo işçilerinin işten atma saldırılarına ve sefalet zammına karşı başlattığı direniş devam ediyor.
İstanbul Esenyurt’ta bulunan Migros depoda sefalet zammına karşı eylem yapan ve işten atma saldırısı ile karşı karşıya kalan DGD-Sen üyesi işçilerin direnişi devam ediyor.
“Taleplerimiz kabul edilene, işimiz geri verilene kadar direneceğiz” diyen işçilerin direnişi halaylarla ve sloganlarla sürerken Migros yönetimi yüzde 8’lik sefalet zammını protesto eden işçilerle ilgili bir açıklama yaparak çalışanların işten çıkarıldığını doğruladı.
Migros işçi düşmanlığına devam ediyor
Yazılı açıklama yayınlayan Migros yönetimi, önceliğin işçi hakları olduğunu iddia ederek şunları söyledi:
“Toplumun temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri talebini kesintisiz sevkiyatla karşılama gibi önemli bir toplumsal görev üstlenen dağıtım merkezlerimiz içinden, Avrupa Dağıtım Merkezinde görev yapan bazı çalışanlar, yanıltıcı beyanlar ve yönlendirmeler ile Batı Marmara bölgesindeki tedarik zincirini maalesef kesintiye uğratmışlardır.”
İşçilerden Migros’a yanıt
Migros’un açıklamasına cevap veren DGD-Sen üyesi işçiler, Migros’un uygulanan zam miktarına ilişkin açıklamasını yalanladı. Direnişi sürdürdükleri Esenyurt deposu önünde açıklama yapan işçiler şunları ifade etti:
“Migros açıklamasında bize saatlik 6,6 lira zam yaptığını ve primlerle birlikte bunun 9,7 TL’ye denk geldiğini söylüyor. Fakat bizim maaş bordrolarımız bunu yalanlıyor. Siz lojmanlarınızda kalan emekçileri lojmanlarıyla tehdit edip çalışmaya zorladınız. Kardeşleştik, hepimiz iş bıraktık. Sadece bir ekmek parası zam istediğimiz için 257 kişiyi işten attınız.”
Migros yönetimine seslenen işçiler, “Biz saatlik 4 TL zam istedik. Bize 4 değil 6 TL zam yaptılarsa biz neden buradayız? İnsanları yanıltmayın” dedi.
Migros’un yalan beyanlarına:
📢 Bizim elimizde maaş bordrolarımız var @Migros_Turkiye.
Kimse iş bırakmaya zorlanmamıştır. Siz lojmanlarınızda kalan emekçileri lojmanlarıyla tehdit edip çalışmaya zorladınız. Kardeşleştik, hepimiz iş bıraktık!#MigrosBoykot#MigrosaGitmiyorum https://t.co/PxHZoX4XsI pic.twitter.com/2Sfg74Scsx— DGD-SEN (@DGDSEN) February 11, 2022
Dayanışma eylemleri
İnşaat-İş Sendikası Maltepe, Kartal ve Cevizli Migros mağazalarında eylem yaparak Migros’u boykot çağrısı yaptı. “Bugün şantiyelerde değil DGD-Sen öncülüğünde Esenyurt Migros depoda direnen sınıf kardeşlerimiz için Migros’tayız” diyen İnşaat-İş üyeleri mağazalarda yaptıkları konuşmalarda Migros’un işçi düşmanlığını teşhir etti.
Cevizli Migros mağazasında Esenyurt Depoda direnen sınıf kardeşlerimiz için boykot çağrısı gerçekleştirdik. pic.twitter.com/tZNI7s8sWn
— İnşaat-İş Sendikası (@insaatsendika) February 11, 2022
İEKK: Hep birlikte kazanacağız!
DEV TEKSTİL, İEKK, TOMİS ve BDSP Migros işçilerini ziyaret etti. “Kadın erkek el ele örgütlü mücadeleye”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak direniş alanına yapılan yürüyüş Migros işçileri tarafından alkışlarla karşılandı.
İşçi Emekçi Kadın Komisyonları Migros Depo işçilerini ziyaret etti!
Migros Depo işçisi yalnız değildir!
Yaşasın sınıf dayanışması!@DGDSEN pic.twitter.com/hAXsz9mEC0— BDSP (@BDSP_) February 11, 2022
İşçi-Emekçi Kadın Komisyonu (İEKK) adına yapılan konuşmada kölece çalışma koşullarına ve sefalet ücretlerine karşı süren direnişlerde kadın işçilerin ön safta olduğu vurgulanarak şunlar ifade edildi:
“Biz kadın işçiler, emekçiler olarak dayatılan baskıya, mobbinge, tacize ‘artık dur’ diyoruz. Migros’ta yakılan mücadele ateşi diğer mücadelelerle birleşecek ve hep birlikte kazanacağız.”
Yapılan konuşmada “Migros’tan, Farplas’tan aldığımız güçle bu 8 Martta emekçi kadınlar bir adım öne çıkacak ve bu harami düzenine karşı mücadele ateşini büyütecekler” denildi.
Migros işçilerinin talepleri şu şekilde:
“-Saatlik ücrete 4 TL (1 ekmek parası) zam yapılsın.
-Primler yasal güvenceye alınsın.
-İşçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınsın.
-257 işçi kardeşimiz işe geri alınsın.”
Dayanışma çağrısı
DGD-Sen, işten atılan 257 depo işçisinin direnişlerini sürdürebilmesi için ihtiyaç listesini paylaşarak direnişle dayanışma çağrısı yaptı. Listede şunlar yer aldı:
“-50-100 tabure
-Ulaşım için servis
-Alanın ihtiyaçlarını sağlayan binek araç için yakıt
-Günlük içecek su
-Yemek (En az 2 günlük, 250 kişilik)
-Yağmurluk (150 kişilik)
-Powerbank”