Sendika hakları için direnen Birleşik Metal-İş üyesi Ekmekçioğulları işçilerinin direnişi kar kış demeden kararlılıkla sürüyor
Çorum’da DİSK’e bağlık Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olmaları nedeniyle 7 Aralık 2020’de ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadıkları iddiasıyla kod-29’dan işten çıkarılan Ekmekçioğulları Metal işçileri, direnişlerini sürdürüyor. Evrensel’e konuşan işçiler Ankara yürüyüşlerini “Çorum’dan fabrikaya kadar yürüyemezler dediler, yürüdük. Ankara’ya gidemezler dediler gittik. Gitseler bile Ankara’ya giremezler dediler, girdik. Bakanlıkta görüşme yapamaz dediler, yaptık. Çorum’a dönemez dediler döndük” şeklinde değerlendiriyor.
“Kararlılığımız devam ediyor”
4 yıllık Ekmekçioğulları İşçisi Mehmet Can Dikmen, “Sabah 09.00’da meydanda toplandık ve yürüyüşe geçtik. Yürüyüşümüz ‘Ankara Ankara duy sesimizi, bu gelen işçinin ayak sesleri’ sloganıyla başladı. Yaklaşık 20 kilometrelik bir yolu yürüdükten sonra fabrika önüne geldik ve DİSK Genel Başkanımız burada bir açıklama yaptı. Ankara’ya gidene kadar 5-6 kez çevirme yapıldı. Bu engellemeler bilerek yapıldı. Kimliklerimiz alındı, sonra verilmedi. Biz de son çare olarak Elmadağ’ın girişinde yolu kestik. Yeniden yola çıktıktan sonra Kayaş’ta tamamen önümüzü kestiler. Polis bize ‘Çorum’a geri dönün’ dedi. Ama biz direndik ve kararlı olduğumuzu gösterdik. Sonuçta Ankara’ya girdik. Bakanlıkta görüşme yapıldı. Bizden de temsilciler gitti. Sonrasında tekrar Çorum’a döndük. Ancak Çorum’a dönerken bir kere bile polis çevirmesi olmadı” dedi. “Kararlılığımız ilk günden bu yana devam ediyor” diyen Dikmen, “Hakkımızı almak için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Göstermiş olduğumuz bu mücadeleden onur duyuyorum” diye konuştu.
“İşçinin en büyük silahı beraberliği”
Evli ve 2 çocuk babası İbrahim Barlas ise 2 yıllık işçi olduğunu belirterek, işçinin en büyük silahının birlik ve beraberliği olduğunu söyledi. Ankara yürüyüşlerinin sık sık polis tarafından engellendiğini ancak kendilerinin aynı kararlılıkla yola devam ettiğini kaydeden Barlas, “44 gündür işsiziz. Ekonomik olarak büyük sıkıntı içerisindeyiz. İşsizlik maaşı dahi alamıyoruz. Ancak birlik ve beraberliğimizden ödün vermeden mücadelemizi devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.
“Parmaklarımı bu fabrikaya kurban verdim”
7 yıllık işçi olan Emrah Biçici ise patronun “Performans düşüklüğü” gerekçesiyle kendilerini işten çıkardığını anlatarak, “Ben parmaklarımı makineye kaptırdım. İki parmağım kesildi. Bu olay ekim ayında olmuştu. Aralık ayında ise işten çıkarıldım. Fabrikada çok iş kazası oluyor. Mesut isimli arkadaşımızın ayağı kırıldı, izinliyken işten çıkarıldı. Bir başka arkadaşımız virüse yakalanmıştı, karantinadayken işten çıkarıldı” dedi.
“Mücadelemiz örnek olacak”
Gökhan Tuncer, fabrikada 5 yıldır çalıştığını belirterek, bu süre içerisinde sadece emeğinin ve alın terinin karşılığı olan ücreti almak için çaba gösterdiklerini söyledi. “Bizim mücadelemiz OSB’deki diğer işçilere de örnek olacak” diyen Tuncer, fabrikada halen çalışan işçilere seslenerek, “Patronlara köle olmasınlar. Ezilmesinler. Biz onlar için de mücadele ediyoruz” dedi. Kendisinin kimsesiz olduğunu, gırtlağa kadar borç içerisinde bulunduğunu ancak onurlu bir şekilde mücadele yolunu seçtiğini belirten Tuncer, diğer fabrikaların işten çıkarılan metal işçilerini işe almadıklarını ifade ederek, “Patronlar kendi arasında birlik kurmuşlar, biz işçiler de birlik ve beraberliği sağlamalıyız” diye konuştu.
“Yetkililer adım atmalı”
Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Örgütlenme Uzmanı Erhan Delioğlu da 44 gündür işçilerin yanından ayrılmadıklarını belirterek, bu sorunun ilin mülki amirlerince çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Vali ve Belediye Başkanına seslenen Delioğlu, “İşçilerin taleplerine kulak versinler. Seçim zamanı geldiğinde bu işçilerden oy istiyorlar. Ezenin değil, ezilenin yanında olduklarını göstersinler” dedi.
Tüm engellemelere rağmen
Ekmekçioğulları Metal işçileri Çalışma Bakanlığında yapılacak görüşmeye katılmak üzere Ankara’ya doğru yola çıkmış, Kırıkkale ve Elmadağ’da durdurulmuştu. Polis işçilerin kimliklerini alırken işçiler yol kesti. Ankara’da ise Çalışma Bakanlığı önüne gelen çok sayıda DİSK üyesi ve gazeteci polis tarafından alandan uzaklaştırıldı. Gazetecilerin görüntü almasını engellemek için polisler kalkanları havaya kaldırdı.
Birleşik Metal-İş, “90 işçiyi kış ortası anayasal hakkını kullandıkları için işsizlikle terbiye etmek, sırf sendikaya üye olduğu için işten atmak serbest! Hakkını arayan Ekmekçioğulları işçilerinin yolu yine kesildi. Ankara’ya üstelik de Çalışma Bakanlığına gitmesi yasak mı?” diye tepki gösterdi.
İşçiler, polisin tüm engelleme çabalarına rağmen, sendika yöneticilerinin de bulunduğu bir heyetle birlikte Çalışma Bakanlığıyla bir görüşme gerçekleştirdi.