Elektrik faturalarına ilişkin tekliften mesleki eğitim öğrencisi çalıştıran patronlara ücret desteği çıktı. Öğrenciler ise aldıkları ücretin yetersizliğinden şikayetçi.
AKP’nin elektrik faturalarında TRT payının kaldırılmasını istediği kanun teklifinden mesleki eğitim öğrencilerini çalıştıran işletmelere ücret desteği çıktı. Teklifle, mesleki eğitim programına devam eden öğrencilerin ücreti patronlar tarafından değil, tamamen devlet kasasından ödenecek.
Evrensel’e konuşan mesleki eğitim öğrencileri devlet katkısına ve artışa rağmen aldıkları ücretin yeterli olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz ay mesleki eğitim merkezi öğrencilerine verilecek ücreti işveren yerine ödeyeceklerini açıklamasının ardından Meclise kanun teklifi verildi. Teklife göre mesleki eğitim alan gençlerin çalıştığı işletmelere ücret desteği verilecek. Kanun teklifinin yasalaşması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde son sınıf öğrencilerinin ücreti, asgari ücretin yüzde 50’sinden düşük olmayacak. Ayrıca mesleki eğitim merkezi programı dışındaki okul ve kurumlarda öğrencilere ödenecek en az ücretin 20’den az kişinin çalıştığı işletmelerde üçte ikisi, 20 ve üzerinde kişinin çalıştığı işletmelerde üçte birinin devlet tarafından karşılanması öngörülüyor. Mesleki eğitim programına devam eden öğrencilerin ücreti ise tamamen devlet tarafından karşılanacak. Söz konusu devlet desteği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinden karşılanacak, kamu kurum ve kuruluşlarında ise geçerli olmayacak.
“Asgari ücret almalıyız”
Meslek lisesi öğrencileri ise öngörülen ücret artışının yetersiz olduğunu dile getirdi. Ankara’da MAN fabrikasında staj yapan meslek lisesi öğrencisi, haftada üç gün çalıştıklarını ve aldıkları ücretin yetersiz olduğunu söyledi. Mesleki eğitim programı kapsamında işletmelere ücret desteğini sorduğumuzda, “Meslek lisesiyle fabrika iş birliğinden sonra şimdi de oradaki ücreti devlet ödeyecekmiş. Dolar almış başını gidiyor. Ülkenin bir sürü borcu var. Nasıl olacak bu iş anlamadım. Aldığımız ücretin asgari ücrete çıkması gerek bence” diye konuştu.
“Fazla mesaiye kalmak zorundayım”
OSTİM’de bir atölyede staj yapan başka bir meslek lisesi öğrencisi de son sınıf öğrencisi olduğunu ama aldığı paranın bir kısmının devlet, bir kısmının da staj yerinin ödemesine rağmen 967 TL aldığını söyledi. Yol parasını da hesaba katarsak bir aylık gider ve ihtiyaçlarla bu paranın yetmediğini anlatan öğrenci “Bu yüzden de fazla mesaiye kalmak zorundayım” dedi. Devletin verdiği staj maaşını 1.5 katına çıkarması gerektiğini dile getiren öğrenci “Ben 1000’e yakın maaş alıyorsam ve bana yetmiyorsa ben ne yapayım? Herkes için adaletli bir ücret verilsin” çağrısını yaptı.