Son bir ayda koronavirüs vaka sayılarının arttığı Denizli Merkezefendi Belediyesinde çalışan işçiler dönüşümlü çalışma talep ediyor
Denizli’de koronavirüs vakaları artmaya devam ediyor. Son bir ay içerisinde Merkezefendi Belediyesi çalışanları arasında da pozitif vakalar görülmeye başlandı. Merkezefendi Belediyesine bağlı MERTAŞ’ta çalışan işçiler son bir ay içerisinde yaklaşık 7 kişide pozitif vaka olduğunu öğrendiklerini fakat vakaların açıklanmadığını ve herkese test yapılmadığını söyledi. Vaka ve temaslı sayılarında şeffaflık istediğini belirten işçiler, belediye çalışanı için uzaktan çalışmanın olanaksız göründüğü fakat dönüşümlü çalışmaya geçilebileceğini dile getirdi.
“İstemeyene maske verilmiyor”
Merkezefendi Belediyesinde çalışan bir işçi, “Çalışanlar kendi önlemini alsın gözüyle bakılıyor. Düzenli maske dağıtımı yok. İstemezsen 5 ay maske alamazsın. Maskelerimizi kendimiz alıyoruz. Sosyal mesafe kuralları için çalıştığımız bölümlerde düzenleme yapılmadı” dedi. İşçi sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin yapılmadığını belirten işçi, “İş güvenliği kurullarında pandemi ile ilgili alınan kararlar bizimle paylaşılmıyor. Birinin pozitif çıktığını ancak yakın arkadaşıysak öğrenebiliyoruz. Herkese test yapılmadı. Bizim duyduğumuz vaka şu an için 7 ama belki daha fazladır. Test yapılmadan bilemeyiz, herkese test yapılmalı” diye konuştu.
“İşçiler maddi karşılık bekledi ama…”
Asıl problemin vakaların kamuoyundan gizlenmesi olduğunu dile getiren işçi, üyesi olduğu Belediye-İş Sendikasını da eleştirerek, “Sendikaya ne söyleyebilirim ki? Zaten atama usulü ile seçilen bir yönetim. İşyeri temsilcileri de atama usulü seçildi. Toplu sözleşme yapılalı aylar oldu, halen tüm maddeleri bilmiyorum. Mesela yıllık izin 17 gün olacak denildi ama sendikaya 1 yıl üyelik şartı varmış. Sözleşmeyi okuyamadığımız için maddeleri duyduğumuz kadarıyla biliyoruz. Vakalar artarsa yıllık izne çıkmak istiyoruz ama izin alabileceğimizi sanmıyoruz” dedi. Sokağa çıkma yasakları döneminde iş yükünün artmasından ve daha çok çalıştıklarından dolayı kendilerine teşekkür belgesi verildiğini aktaran işçi, “İşçiler maddi bir karşılık bekledi ama teşekkür belgesi verdiler” diye konuştu.
“Tüm belediye çalışanlarına test yapılmalı”
Bir başka belediye işçisi de “Dönüşümlü çalışmaya geçilebilir. En azından pozitif vaka sayıları açıklanabilir. Ücretten kesilir mi korkusu ile temaslı olduğunu söylemeye çekinenler de var. Tüm belediye çalışanlarına test yapılmalı ve dönüşümlü çalışma modeline geçilmeli. Sosyal belediyecilik diye medyaya yansıyor ama gizlenen vakaları sorunları yazan kimse yok” diye konuştu.
Belediye-İş “Koşullar iyi” dedi
İşçilerin sendika ve çalışma koşullarına ilişkin iddialarını yanıtlayan Belediye-İş Sendikası Denizli Şube Başkanı Uğur Cihan, koronavirüsün Denizli genelinde yaygın olduğunu ifade ederek Merkezefendi Belediyesinde birkaç pozitif vaka olduğunu, temaslıların da karantinada olduğunu söyledi. Cihan ayrıca TİS itibariyle 1 yılı dolduran tüm işçilerin izin gününün 14’ten 17’ye çıktığı bilgisini paylaşarak, “Toplu sözleşme maddeleri de tüm müdürlüklere iletildi. Merkezefendi’de yapılan sözleşme ve belediye yönetiminin işçilere yaklaşımı Pamukkale ve Denizli Büyükşehir Belediyesi işçilerinin de dikkatini çekmiştir. Diğer belediyelerden istifa ederek Merkezefendi’de işe girmek isteyen yüzlerce işçi olduğunu biliyoruz. Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Pamukkale Belediyesinde yandaş sendikacılık anlayışı baskılarla üye yapmaya çalışırken kadrolu işçiler dahil bizlere Merkezefendi’deki şartlara özendiklerini iletmektedirler” dedi.
“Hizmetlerin garantisi emekçilerin sağlığıdır”
Tüm Bel-Sen Denizli Şube Başkanı Serkan Deniz Özkan ise Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünde ve yerel yönetim hizmetleri sunan belediyelerde Kovid-19 vakalarının her geçen gün artış gösterdiğini dile getirdi. Örgütlü oldukları yerel yönetim iş kolundaki işyerlerine, temasın ve bulaşma riskinin en aza indirilmesi açısından dönüşümlü çalışmaya geçilmesi, risk grubunda yer alan personele ise idari izin verilmesi konusunda yazılar yazıldığını aktaran Özkan, “Görüşmeler yapıldı. Ancak, hiçbir belediye dönüşümlü çalışma konusunda girişimde bulunmadı. Personel azlığı bahane edilerek normal şekilde çalışmaya devam edildi. Oysa belediye hizmetlerinin sürekliliğinin garantisinin belediye emekçisinin sağlıklı olmasına bağlı olduğu belediye idarecilerine defalarca belirtilmişti” diye konuştu.
“Vakalar artıyor bilgiler gizleniyor”
Belediyenin birçok biriminde vakaların görüldüğünü ifade eden Özkan, idarecilerin dönüşümlü çalışma sistemine direnirken salgının dönüşümlü çalışmayı zorladığını söyledi. Merkezefendi Belediyesinde İmar Şube Müdürlüğü personeli arasında başlayan salgının artarak devam etmekte olduğunu öğrendiklerini söyleyen Özkan, “Halen imar, zabıta, sosyal hizmetler müdürlüğü personeli arasında vakalar çıkıyor. İmar Müdürlüğü bünyesindeki proje kontrol biriminin diğer şubelerden alınan personel desteği ile çalışabildiği gelen bilgiler arasında. Büyükşehir Belediyesinde çalışan emekçilerle yaptığımız görüşmelerde fen işleri, insan kaynakları, sosyal ve kültür işleri, yazı işleri ve kararlar gibi birimlerde vakalar olduğu bilgisi alındı ama kaç hasta, kaç karantina olduğuna dair bilgi edinilemedi. Pamukkale Belediyesi emekçileri ile yapılan görüşmelerde ise vaka sayısı hakkında net bilgi alınamazken oldukça yüksek oranda vaka ve karantina olduğunu öğrendik” ifadelerini kullandı.
Özkan Cumhurbaşkanlığı genelgesinde öngörülen dönüşümlü çalışma modelinin neredeyse hiçbir belediyede uygulamaya konulmadığı, belediyelerin vaka sayılarını kamuoyu ile paylaşmadığı gözlemini aktardı.