Maltepe Belediyesi işçileri, 4 ay önce imzalanan toplu iş sözleşmesinin uygulanması için mücadele ediyor. 5 Mart’ta Belediye önünde yaptıkları eylemle seslerini durumaya çalışmışlardı.
İşçilerin, İşçi Gazetesi’ne gönderdiği mektubu paylaşıyoruz.
Bizler Maltepe Belediyesi’nde çalışan işçileriz. “Taşerona kadro müjdesi” denilerek Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belediye şirketlerine geçişi yapılan yaklaşık 1500 işçi olarak çoğunluğu sağladık ve sendikaya üye olduk. 8 Ağustos tarihinde Maltepe Belediye yönetimi ile Genel İş sendikası 2 nolu şube Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerine başladı.
TİS, 1 Kasım 2018’de imzalandı. Yasaya göre KHK ile geçiş yapanlar için TİS imzalanması zor gözüküyordu. Son gününde arabulucuyla sendika ve belediye yetkilileri anlaşıp tutanak tuttular. Bize dayatılan her 6 ayda bir yüzde 4 dayatmasına karşı devletin de belirttiği gibi enflasyon yüzde 26 iken, Türkiye şartlarında her gün temel tüketim maddelerine zam gelirken, bizlerin maaşlarının neredeyse yüzde 50’si enflasyon karşısında erimişti.
Genel İş sendikası ile Maltepe Belediyesi şirketi olan MATAŞ arasında imzalanan sözleşmenin ücret ve bazı haklara ilişkin maddeleri şöyle idi:
Asgari ücrete yapılan yüzde 26 artışa ek olarak, devletin geçişte verdiği yüzde 4 zam…
Haftalık çalışma saatinin 45 saatten 40 saate düşürülmesi…
Giyim parası olarak kışlık sivil kıyafet için 250 TL, yazlık sivil kıyafet için 200 TL…
1 Mayıs işçi bayramında 100 TL…
Kıdem farkı için 30 kuruş…
Bu anlaşmayla imzalanan TİS bakanlığa gönderilmiş, yapılan bütün görüşmeler sonrasında belediye yetkilileri olumlu yönde ilerlendiğini, ufak tefek pürüzlerin kaldırılmasıyla TİS’in uygulanacağını söylemişlerdi.
TİS imzalanmıştı ama bir türlü uygulanmıyordu. Genel İş sendikası 23 Şubat itibariyle gelinen son durumu bize anlattı.
Belediye başkanı ne yüzde 26’lık asgari ücret farkını ne de haftalık çalışma saatinin 40 saate indirilmesini kabul etmeyeceğini beyan etmiş.
Biz de Genel İş sendikası olarak bunun kabul edilir bir şey olmadığını, imzalanmasına rağmen toplu sözleşmeyi uygulamayan belediye yetkililerine toplu sözleşmenin hükümleri ile uygulamasını, uygulamadığı takdirde de anayasal haklarımızı kullanacağımızı yazılı olarak belediye şirketi olan MATAŞ’a bildirdik.
Bu arada da diyalogla bu işin çözülmesi gerektiğini belirtmemize rağmen belediye yetkilileri bununla ilgili hiçbir adım atmadı. Bizler de işyeri temsilcileri, sendika yönetimi olarak bir araya geldik. Yaşanan tüm süreci Kamuoyu ile paylaşmak üzere bir basın açıklaması karar aldık.
5 Mart’ta yaptığımız basın açıklaması, 4 aydır imzalanmasına rağmen TİS’i uygulamayan ve bu süreci çıkmaza taşıyan belediye yetkililerini derhal toplu sözleşmenin tüm yükümlülükleri ile uygulanmasını talep ettik.
Sürecin takipçisi olup bu toplu sözleşme uygulanana kadar da mücadelemiz sürecek.
Maltepe Belediyesi İşçileri
İşçi Gazetesi / 12 Mart 2019