8.6 C
İstanbul
22 Kasım Cuma, 2024
spot_img

Madencilerin Soma’dan Ankara’ya yürüyüşünün 2. günü

Direnişin 32. gününde olan Bağımsız Maden-İş üyesi madenciler Soma'dan Ankara'ya yürüyüşünü sürdürüyor. 38 kilometrelik yürüyüşü tamamlayan madenciler yürüyüşün 2. gününde Akhisar üzerinden Gölmarmara'ya yürüyor.

Soma’dan Ankara’ya yürüyen Bağımsız Maden-İş üyesi madenciler kazanana kadar geri dönmeyeceklerini vurguladı. Yürüyüşün ilk durağı katledilen 301 madencinin mezarı olurken burada anma düzenlendi. Soma katliamından canlı kurtulan Eyüp Can, “301 kişinin toprağa verildiğini gördüm, 200 kişinin daha gömüldüğünü görmek istemiyorum. İSİG önlemleri almanızı istiyoruz bu zaten sizin göreviniz” dedi. Madenciler, Tahir Çetin ve Ali Faik İnter’i de yaşamını yitirdiği Kırkağaç’ta andı. Sendika Başkanı Çakır, Çetin için “O daima benim içimde yaşayacak” dedi.

AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te Bağımsız Maden-İş’e üye oldukları için işten atılan madenciler Soma’dan Ankara’ya yürüyüş başlattı. 2015 Soma katliamında katledilen 301 madenciye ithafen 301 kilometre yürüyecek, 301 kilometreyi araçla gidecek olan madenciler “Patron vekil anayasayı ayaklar altına alıyorsa bize kim eşit yurttaşlık yalanını satabilir” pankart ile Bağımsız Maden-İş önünden kısa bir açıklama yaptı.

Çakır: Kazanmadan geri dönmeyeceğiz

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, yürüyüşün Türkiye işçi sınıfının yürüyüşü olduğunu belirtti. Çakır, “Bağımsız Maden İş Sendikası olarak biz bunu daha önce de başarmıştık. 8 bin işçimize tazminat aldırmıştı Genel Başkanımız Tahir Çetin. Şimdi de 450 işçimiz var. Bu şirkette çalışan 450 işçinin hakları için mücadeleye başladık. Bu mücadeleyi de kazanana kadar devam edeceğiz. Kazanmadan geri dönmeyeceğiz. Bu işçi sınıfının yürüyüşüdür. Soma’daki bu 450 işçinin yürüyüşü değildir. İşçilerin hakları her zaman gasp edildi. Bunu sarı sendikalar da patronlara göz yumdular. Bu zamana kadar hiçbir sendikaların bu işçi sınıfına destek vermediğini çok iyi görüyoruz. Bu zamana kadar Soma’da aşağı yukarı 2024’te bin tane işçi çıktı. Hiç kimsenin sesi çıkmadı bu sendikalardan. Bu sendikalar işçinin hakkını aramayacaksa nasıl bir sendikacılık yapıyorlar bilmiyoruz. Tabii ki Soma’da 5 tane patron var, 5 tane patrona 200 bin nüfusu bunlara köle yapmaya çalışıyorlar. Bağımsız Maden İş Sendikası da diyor ki işçiler köle değildir. İşçiler alın terini alsın, hakkını alsın, hukukunu alsın, adaleti sağlansın. Bunun için de mücadele ediyoruz” dedi.

Aksu: Nasıroğlu ucuz iş gücü, kuralsız çalışmayla servet biriktirmiş

Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu da, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kanunu 13. maddeye göre “ölmek istemiyoruz” diyerek işçilerin çalışmaktan kaçınma hakkını kullandığını ancak işten atıldığını hatırlattı. Patronun “Ben buraya sendika sokmayacağım” ısrarına dikkat çeken Aksu, tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirtti. Sadece madende değil inşaatta da Nasıroğlu’nun işlediği usulsüzlükleri işaret eden Aksu, “Ferhat Nasıroğlu bey tüm işletmelerinde ucuz iş gücü, kuralsız çalışmayla korkunç servet biriktiren bir arkadaşımız” dedi.

Fernas işçilerinin Soma ortalamasındaki ücretlerin verilmesini, İSİG önlemlerinin uygulanmasını, banka promosyonlarının verilmesini ve işten atılan madencilerin geri alınmasını istediklerini hatırlatan Aksu, “Devlet, devletliğini bilecek Anayasa’nın gereğini yapacak. Ya da anayasadan 51’inci maddeyi, sendikalarla toplu iş sözleşmesi kanunu, işçi sağlığı, iş güvenliği kanunu kaldıracak. Patronlara ceza vermiyorsan TCK 118 de kaldıracaksın. Anayasa Mahkemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Enerji Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı siz niye duruyorsunuz oralarda? Ne diye oturuyorsunuz? Bu ülkede insanlar sendikalaşamıyorlar. Biz bu yüzden yürüyoruz” dedi.

Katledilen 301 madencinin mezarı başında anma

Ardından yürüyüş başladı. Madencilerin yürüyüşünün ilk durağı İSİG önlemleri alınmadan çalıştırılan ve katledilen 301 madencinin mezarı oldu. İşçilerden Erdinç Demirtaş: “Ben 42 yaşındayım şimdiye kadar kendim için çalıştım bundan sonra 20 yaşındaki genç madenci arkadaşlarım için çalışacağım” dedi. Bir başka madenci ise “Yaşamla ölüm arasındaki çizgiyi kalınlaştırmak için yürüyoruz. Tek talebimiz insan onuruna yakışır çalışma ve yaşama koşullarıdır. bu talep milyonların talebidir. Bu talep karşısında tehditler boştur. Tek çözüm taleplerin karşılanmasıdır” ifadelerini kullandı.

“200 kişinin daha toprağa verildiğini görmek istemiyorum”

Soma katliamından kurtulan Eyüp Can da madencilerle aynı vardiyada çalıştığını belirtti. Katledilen 301 ile aynı sofrada oturduklarını, ailecek görüştüklerini dile getiren Can, konuşmakta güçlük çekti. Can, şunları söyleyebildi: “301 kişi öldü, 150-200 kişi daha ölmesin. Ferhat Nasıroğlu sana sesleniyorum, bunları toprağa verildiğini gördüm. Bu arkadaşlarımın da toprağa verildiğini görmek istemiyorum. Yetkililere özellikle sesleniyorum, bir müdürün egosunu mu tatmin etmeye mi çalışıyoruz. Buun bir görün, yer altına ölmek için mi gireceğiz? Bu arkadaşlar gibi mi olacak sonumuz. İş güvenliği istiyoruz bu kadar mı zor, bunlar zaten yapmanız gereken şeyler. Bir yetikli gelip de ‘bizbunun önlemini alacağız, denetliyoruz ocağı ,sonra gireblirisiniz’ deyin çok mu zor. Başıma güvenlik kuvvetlerini gönderiyorsunuz, beni onlarla muhatap ediyorsunuz. CHP, AKP, DEM Parti milletvekillerine sesleniyorum, oy istemeye gelyiorsunuz da hakkımızı istiyoruz neden gelmiyorsunuz. Burada 301 kişi yatıyor, yakında bir 301 daha yatar sıkıntı yapmayın.”

Çetin ve İnter’in yaşamını yitirdiği yerde anma

Madenciler, 2021 yılında tazminat hakları için Ankara’da eylem yapan ve dönüş yolunda meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve sendika üyesi Ali Faik İnter’i andı. Kazanın gerçekleştiği Kırkağaç’ta yapılan anmada söz alan Çakır, Çetin ve İnter’in mücadelesini aktardı. Tahir Çetin için “O benle ömür boyu yaşayacak” diyen Çakır, iki işçi önderinin madencilerin mücadelesinde yaşayacağının altını çizdi.

2. gün

38 kilometrelik yürüyüşü tamamlayan madenciler yürüyüşün 2. gününde Akhisar üzerinden Gölmarmara’ya yürüyor.

Direnişin 31. gününde Manisa’nın Soma ilçesindeki Bağımsız Maden-İş önünde yapılan açıklamanın ardından madenciler sloganlarla yürüyüşe geçmiş, Soma’da katledilen 301 madencinin mezarında mola vererek bir anma düzenlemişti. Burada yapılan konuşmalarda madenciler katledilmesin diye bu direnişin sürdüğü kaydedilmişti.

Madencilerin ikinci durağı ise Kırkağaç olmuştu. 2021 yılında tazminat hakları için Ankara’da eylem yapan ve dönüş yolunda meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin ve sendika üyesi Ali Faik İnter’i anmıştı.

İlk gün 38 kilometrelik yürüyüşü tamamlayan madenciler dün akşam Süleymanlı’ya vardı. Yürüyüşün 2. gününde Süleymanlı’dan yola çıkan madenciler Akhisar üzerinden Gölmarmara’ya sloganlarla yürüyüşü sürdürdü.

3 madenci hastaneye kaldırıldı

3 madenci yürüyüş sırasında fenalaştı, biri baygınlık geçirdi. İki madencinin ayaklarının altı patlayarak derin yara oluştu. Sendika ambulansı çağırarak madencileri tedavi için Gölmarmara Devlet Hastanesine kaldırıldı.

KaynakETHA

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol