Lübnan’da yapılan genel seçimlerde Hizbullah ve müttefiklerinin oluşturduğu “Direniş’e Vefa” ittifakı zafer kazandı
Lübnan’da 9 yıl aradan sonra dün (6 Mayıs) gerçekleştirilen genel seçimlerin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre Hizbullah ve müttefikleri zafer kazandı.
Yakın Doğu Haber’in (YDH) Lübnan merkezli El-Meyadin televizyonundan aktardığı habere göre, Lübnan seçimlerinde Hizbullah ve müttefikleri büyük bir zafer kazanırken, Başbakan Saad el-Hariri’nin liderlik ettiği El-Müstakbel partisi ağır bir yenilgi aldı.
İlk sonuçların ardından “Direniş’e Vefa” ve Emel taraftarlarının uzun araç konvoyları oluşturarak zafer kutlamaları yaptığı bildirildi.
Lübnan’da en son 2009’da genel seçimler yapılmış, Suriye krizinin yarattığı güvenlik sorunları nedeniyle aradan geçen 9 yıla rağmen seçim yapılamamıştı.
Seçimler başlamadan önce 15 seçim bölgesinde yapılacak seçimlerde seçmen yeterliliğine sahip 3 milyon 700 bin kişinin oy kullanacağı açıklanmıştı; ancak Lübnan İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre katılım yüzde 49,2’de kaldı.
Lübnan parlamentosundaki 128 sandalye için 597 adayın yarıştığı seçimlerde ulaşan ilk haberlere göre Hizbullah’ın aday gösterdiği 13 kişinin tamamı meclise girdi.
Hizbullah’ın adayı Emin Şeri’nin Başbakan Saad el-Hariri’den 2 bin daha fazla oy alarak Batı Beyrut’ta birinci olduğu bildirildi.
Lübnan meclisindeki sandalye dağılımı
128 sandalyeli Lübnan meclisinde Hıristiyanlar ile Müslümanların 64’er kontenjanı bulunuyor.
Müslümanların payına düşen 64 sandalyeden Sünniler ile Şiilerin 28, Dürzilerin 7 ve Alevilerin de 1 sandalye hakkı bulunuyor.
Taifeci bir siyasal sisteme sahip olan Lübnan’da yasalar gereği cumhurbaşkanı Maruni, başbakan Sünni, meclis başkanı da Şii olmak zorunda.
2005’ten 2009’a Lübnan seçimleri
Lübnan’da 2005 seçimlerinden önce 128 sandalyeli parlamentonun 77’si Suriye yanlısı hükümet yanlılarına aitti.
2005 seçimlerinde Hizbullah’ın da dahil olduğu Suriye yanlısı partiler 42 sandalyeye düşmüş, Suriye karşıtı partiler ise 72 sandalye kazanmıştı. O dönemde henüz Hizbullah ile olan ittifakı söz konusu olmadığı için kendisinden “üçüncü akım” olarak söz edilen Mişel Aun liderliğindeki Ulusal Özgürlük Hareketi de 14 sandalye kazanmıştı.
Hizbullah’ın İsrail karşısında kazandığı 2006 zaferinin de etkisiyle 2009 seçimlerinde Hizbullah ve müttefiklerinin oluşturduğu 8 Mart koalisyonu, daha fazla oy almasına rağmen, çoğunluk esasına dayalı seçim sistemi sebebiyle mecliste El-Müstakbel ve müttefiklerinin oluşturduğu 14 Mart koalisyonundan daha az milletvekili çıkarabilmişti.
Bu yıl seçim yasasında yapılan değişiklik çerçevesinde nispi sisteme göre yapılan bugünkü seçimlerde tüm ittifak listelerinin alacakları oy oranına göre milletvekili çıkaracak olması sebebiyle Hizbullah ve müttefiklerinin daha fazla milletvekili kazanacağı tahmin ediliyordu.
Kaynak: Sendika.Org