13 gündür protesto gösterilerine sahne olan Lübnan’da Başbakan Saad Hariri istifa edeceğini açıkladı.
Lübnanlılar, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim’de sokaklara çıktı. Protestoların üzerine Başbakan Saad Hariri, 21 Ekim’de ekonomik krizi hafifletmek amacıyla bir reform paketini Bakanlar Kurulunun onayından geçirmeyi başarmıştı.
Hariri’nin reform paketinde, 2020 bütçesinde hiçbir yeni vergiye yer verilmedi. Bakan ve milletvekili maaşları yüzde 50 düşürüldü. Enformasyon Bakanlığı ile bazı kamu kurumlar kapatıldı, yoksul ailelere destek ve konut kredisine ek kaynak ayrıldı. Meydanları dolduran büyük kalabalıklar hükümetin bu geri adımına rağmen eylemlerini sona erdirmedi.
‘Makamlar gelip geçicidir’
Protestolar 13. gününe girerken Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri istifa edeceğini açıkladı. “Makamlar gelip geçicidir” diyen Hariri, ülkenin onur ve güvenliğinin daha önemli olduğunu vurguladı.
Hariri 2017 yılında da istifa kararı almış fakat kararı duyurduktan 17 gün sonra istifasını geri çektiğini duyurmuştu.
İki taraf arasında arbede yaşandı
Bu arada devam gösterilerde protestocularla, Hizbullah ve Emel Hareketi destekçileri karşı karşıya geldi. Görgü tanıklarının iddiasına göre, Beyrut’un doğusu ile batısını ayıran köprüde toplanan göstericiler, Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin saldırısına uğradı. İki taraf arasında çıkan arbede de bir gösterici yaralanırken, güvenlik güçleri araya girerek olayların büyümesini engelledi.