Türkiye’den Libya’ya giden bir gemi Alman fırkateyni tarafından durdurulup arandı. Türkiye, yasa dışı silah taşıma iddiasıyla yapılan aramanın tamamlandığını savunurken Almanya ise son anda yapılan müdahaleyle geminin aranamadığını öne sürdü
Anadolu Ajansı, İstanbul’dan Libya’ya giden bir geminin Yunanistan’ın güney batısında, AB’nin İrini Harekatı kapsamında bir Alman fırkateyni tarafından durdurularak arandığını bildirdi.
AA geminin insani yardım malzemesi taşıdığını ve başka bir şey bulamayan askerlerin gemiyi terk ettiğini savunurken Reuters’ın aktardığı habere göre Almanya ise bugün yaptığı açıklamada gemide silah olduğundan şüphelenildiğini fakat Türkiye’nin aramanın tamamlanmasına izin vermediğini öne sürdü.
AA’nın paylaştığı görüntülerde bir fırkateynin gemiye yanaştığı ve bir helikopterin gemiye asker indirdiği görülüyor. Askerlerin gemi görevlilerini bir süre alıkoyduğu ve tartışmalar yaşandığı anlaşılıyor.
ALMANYA: ARAMA TAMAMLANMADI
Alman yayın kuruluşu Der Spiegel’in haber sitesinde yer alan haberde, Türk hükümetinin Rosaline-A adlı yük gemisinin kontrolünü son dakikada engellediği ifade edildi.
Habere göre, Avrupa Birliği (AB) misyonu “Irini” bünyesinde görevli “Hamburg” adlı Alman ordusuna ait fırkateyn Pazar günü Libya’nın doğusundaki Bingazi kentinin 200 kilometre açıklarında bulunan Rosaline-A adlı Türk gemisini yasa dışı silah taşıdığı şüphesiyle durdurdu ve kontrol etmek istedi. Ancak Türk hükümeti Alman askerlerinin Türk gemisini kontrol etmesini protesto etti ve AB misyonuna gemisinin kontrol edilmesine izin verilmediği bildirildi. Bunun üzerine AB bünyesinde görev yapan Alman askerlerinin gemiyi terk ettiği ve geminin rotasına devam ettiği belirtildi.
Bir Alman Savunma Bakanlığı kaynağı ise askerlerin geminin aranan bölümünde şüpheli bir şeye rastlamadıklarını belirtti.
AA: SATLERCE ARANDI
AA’nın haberine göre ise gemi, “Uluslararası hukuka aykırı şekilde saatlerce arandı.”
Haberde şu ifadeler yer aldı:
“Gemi, dün gece Yunanistan Deniz Kuvvetlerinden bir komutanın sevk ve idaresinde yapılan İrini Harekatı’nda görevli Alman fırtakeyni tarafından Mora Yarımadası’nın güneybatısında uluslararası hukuka aykırı şekilde durduruldu.
Deniz hukukuna göre, gemilerde arama yapabilmek üzere gemiye personelin çıkması için bayrak devletinin rızasının alınması gerekiyor. Türkiye’den böyle bir izin almadan Hamburg Fırkateyni’nin personeli gemiye helikopterden iniş yaptı.
Personelin helikopterden inişi ve Hamburg Fırkateyni’nin ‘ROSELINA-A’ gemisi çevresindeki hareketleri de gemi personeli tarafından cep telefonuyla anbean kaydedildi.
Geminin süratini düşüren ve yolundan engelleyen askerler, Türkiye’den izin almadan yapılanın hukuki olmadığı yönündeki ikazlara uymayarak tüm konteynerleri de açarak aradı. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren aramanın ardından gemide insani yardım malzemesi, yiyecek, boya gibi maddeler dışında bir şey olmadığını anlayan askerler, daha sonra gemiden ayrıldı.”
MSB’DEN AÇIKLAMA
Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı yazılı açıklamada Roselina-A adlı geminin Misrata limanına doğru gitmeye devam ettiği bildirildi.
Bakanlık Türkiye’nin konuyla ilgili uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunacağını söyledi.
SİLAH GÖNDERİLDİĞİ İDDİASI
Türkiye’den Libya’ya giden “hayalet gemilerle” gizlice Libya’ya silah gönderildiği iddia edilmişti.
AMBARGO UYGULANIYOR
Birleşmiş Milletler tarafından 2016’dan bu yana Libya’ya uygulanan silah ambargosunu denetlemeyi ve ülkeden petrol kaçırılmasını önlemeyi amaçlayan AB’nin “Irini” adlı askeri misyonu 2020’nin Mart ayında başlamıştı. Misyon kapsamında “Hamburg” adlı gemide görev yapan 240 dolayında Alman askeri Ağustos ayından bu yana Akdeniz’de Libya’ya giden gemileri kontrol ediyor. Misyonun amaçları arasında, silah kaçakçılığını engellemenin yanı sıra iç savaşın sürdüğü Libya’da istikrarın sağlanması ve BM öncülüğünde siyasi barış sürecinin desteklenmesi de bulunuyor.