Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Başkanı Emel Tel, 1 Nisan’da neden greve çıkacaklarına dair yazılı açıklama yaptı.
Kuzey Kıbrıs’ta emekçiler 1 Nisan’da “Yoksulluğa ve yok oluşa hayır” sloganıyla bir günlük greve çıkacak. Alana çıkacak olan emekçiler krizin faturasını ödemeyeceğini bir kez daha dile getirecek. Sendikal Platforma bağlı sendikalar, örgütler, siyasi partiler greve gidecek, saat 11.00’de Başbakanlık önünde açıklama yapılacak.
Greve ilişkin Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Başkanı Emel Tel, yazılı açıklama yaptı. Tel, greve neden gittikleriyle ilgili şunları söyledi:
“Vergilerin artırılıp ve hayat pahalılığın kaldırılarak vatandaşımızın fakirleştirilmesine göz yummayacağız. Elektriğe, akaryakıta, tüp gaza, süte, ekmeğe, ete ve aldığımız tüm hizmet ve ürünlere yapılan zamlara karşı sesimizi yükselteceğiz. Türk Lirası’nın yarattığı enflasyona karşı alım gücünün korunması için sokaktayız. Esnafına, işçisine, öğretmenine, memuruna, çiftçisine, hayvancısına, tarımcısına, emeklisine, öğrencisine ve vatandaşına reva görülen bu çarpık düzene karşı birlikte mücadele etme, sessiz çoğunluğun sesi olma zamanı!”
“Ücretler zamlar karşısında eridi”
Ocak ayıda asgari ücrete yüzde 40’lık artış yapılmasına, kamu maaşlarına ise yüzde 37,26’lık hayat pahalılığı yansıtılmasına karşın alım gücünün tepetaklak olduğunu belirten Tel, “Alınan artış, cüzdanlarda yerini almadan, zamlar karşısında eridi. Ürün fiyatları gün aşırı güncelleniyor. Elektrik, akaryakıt ve birçok ürün dövize endekslendi. Bu değişim karşısında asgari ücret, maaş ve ücretler yerinde sayıyor. Maaş ve ücretlerin artırılması, toplumun bu kara delikten uzaklaştırılması gerekirken, Hükümet edenler hayat pahalılığı ödeneğini kaldırma, vergi yükümlülüğünü artırma peşinde!” dedi.
Tel, taleplerini ise şöyle açıkladı:
“İki ayda bir asgari ücrete de dahil olacak şekilde, maaş/ücretlere hayat pahalılığının yansıtılması, Türk Lirası yerine stabil bir para birimi kullanılması, zamların geri alınması, dar gelirlinin, üreticinin, esnafın desteklenmesi.”
Alım gücünün korunması ve toplumsal hakların herkese eşit ve adil refah sağlanması için bir araya gelinmesinin mümkün olduğunu belirten Tel, mücadele çağrısı yaparak, “Şimdi söz öğretmende! Krizin faturasını öğretmenler, emekçiler ödemeyecek!” dedi.