8.3 C
İstanbul
24 Kasım Pazar, 2024
spot_img

Kürt Dil Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanacak

Kürt Dil Bayramı çeşitli etkinlikleler kutlayacak. Kürtçe çalışmalar yürüten örgütler ve siyasi partiler, bir kez daha Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması için taleplerini yineledi. 

Kürt Dil Platformu ile Dil ve Kültür Ağı 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda açıklama yaptı. Açıklamaya Kürt Dil Platformu içerisinde yer alan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Demokratik Partisi- Türkiye  (KDP-T), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Komünist Partisi (KKP) İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Demokrat Partisi (PDK- Bakur), Dil ve Kültür Ağı içerisinde yer alan Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), Amed, Kürt Dil Enstitüsü, Kürt Yazarlar Derneği, Yayınevleri Masası, Kültür Masası, Sanat Masası, Dil ve Eğitim Masası, Meslek Odaları Masası, Akademisyen ve Sosyoloji Masası, Hukuk ve insan Hakları Masası, İşadamları Masası, İletişim Masası, Kadın Kurumları Masasa, Çocuk Masası, Kürtçe ve Sağlık Masası üyeler katıldı.

 Hawar dergisinin önemi

“Kürt dili resmi dil ve eğitim dili olsun” pankartının asıldığı salonda açıklamayı Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî okudu. 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nın programı için bir arada olduklarını söyleyen Cizîri, 90 yıl önce 15 Mayıs 1932’de Kürt aydın ve dilbilimci Mîr Celadet Elî Bedîrxan ve arkadaşlarının Şam’da Hawar dergisinin yayınlanmasından dolayı bayram olarak kutladıklarını hatırlattı. Hawar dergisinin ilk sayısının başlığında yer alan kısımları hatırlatan Cizîrî, derginin ilk sayısının Kürtçenin temelini oluşturduğunu söyledi.

8-15 Mayıs’ı Kürt dil festivaline çevireceğiz

Mîr Celadet Elî Bedîrxan’ın bu ulusal çalışmasını yaşatmak ve kalıcı kılmak için 15 Mayıs’ın, 2007’de Kürt Dil Bayramı olarak kutlanmaya başlandığını belirten Cizîrî,”15 Mayıs her yıl büyük bir coşku ve ulusal ruhla kutlanılıyor. Bu yılda 8-16 Mayıs tarihileri arasında büyük bir coşkuyla kutlayacağız. 8-15 Mayıs tarihlerini Kürt dil festivali tadında, panel, yürüyüş, tiyatro ve şölenlerle kutlayacağız” diye konuştu.

Kürt dili resmi ve eğitim dili olmalı

Devletin Kürt dili ve kültürü üzerindeki asimilasyon, baskı ve zorluklarının sürdüğünü ifade eden Cizîri, “Biliniyor ki Kürt dili ve kültürünün inkarı Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana temel politika haline getirilmiştir. Buna karşı Kürtlerin mücadelesi on yıllardır sürüyor. Demokratik ve huzur içinde bir ülke için ilk olarak Kürt dilinin özgürleşmesi ve önündeki engellerin kaldırılıp, resmi ve eğitim dili haline getirilmesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Kürtçe konuşalım, Kürtçe okuyalım, Kürtçe yaşayalım”

Cizîri şöyle devam etti: “Bütün halkımıza sesleniyoruz. 7’den 70’e coşku ve heyecanla herkesi ulusal bilinç ve sahiplenmeyle Kürt Dil Bayramı programına katılmasını bekliyoruz. Kürt Dil halayını birlikte çekelim. Sesimizi zılgıtlarımızla duyuralım. Evde, sokakta, pazarda, mahallede, hastane de her yerde Kürtçe konuşalım, Kürtçe okuyalım, Kürtçe yaşayalım.”

Düzenlenecek etkinlikler

Ardından MED-DER Şube Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan ise programlarını açıkladı. Cumartesi Anneleri, Emine Şenyaşar şahsında Anneler Günü’nü kutlayan bu gün itibariyel 15 Mayıs etkinliklerinin startını verdiklerini ifade etti. Kan’ın açıkladığı ve 16 Mayıs’a kadar sürecek etkinlikler şöyle:
* 9 Mayıs: Kürt Dil ve Kültür ağı ile Kürt Dil Platformu öncülüğünde Kent Meydanı’nda Kürtçe dil kürsüsü kurulacak. (16:30 -19:00)
*10 Mayıs: Bismil’in Seyrantepe Mahallesi’nde Çocuklar için atölye düzenlenecek (15.00)
*11 Mayıs: Kırmançki Dil Atölyesi Seyrantepe Mahallesi Musa Anter Parkı’nda gerçekleşecek. (16.30)
 Kadın Dil ve Kültür tarafından “Ciranê Min Totoro” filmi Newroz Parkı’nda gösterilecek (19.00)
*12 Mayıs: Hinek Henek oyunu Amed Şehir Tiyatosu’nda gösterilecek. (20.00).
* 13 Mayıs:  Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yapılacak (12.30)
* Rojava Parkı’nda Dengbej Divanı oluşturulacak (20.00).
* 14 Mayıs: Kültür öncülüğünde Newroz’da yasaklanan ulusal kıyafetlere ilişkin Amed Şehir Tiyatrosu önünde açıklama yapılacak (14.00).
*15 Mayıs: Diyarbakır Barosu’nda Dil ve Hukuk paneli düzenlenecek (12.00-15.00)
*Bayramoğlu’nda yürüyüş düzenlenecek (16.00)
* Zarok MA’da çocuk divanı kurulacak (18.00)
*16 Mayıs: Demirok Düğün Salonu’nda şölen düzenlenecek (19.30-23.00)”
Program erbene etkinliğiyle son buldu.
KaynakMA

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol