22.2 C
İstanbul
8 Eylül Pazar, 2024
spot_img

Küba Dünyanın Aşılanmasına Yardımcı Oluyor

Küba Dünyanın Aşılanmasına Yardımcı Oluyor

Düşük gelirli ülkelerde nüfusun yalnızca %9.5’i tek doz aşıya ulaşabildi. Küba herkesin aşıya ulaşımını mümkün kılmak için, güney yarım kürede aşı dağıtımına dair kapsamlı bir plana sahip.

Küba, gelişmekte olan ülkelerde aşı dağıtımını desteklemek için destek sunmayı teklif etti. Bu organizasyon kapsamında Güney Afrika’da Ebola salgını esnasında iz bırakan çalışmalara imza atmış Henry Reeve Tugayının görevlendirilmesi planlanıyor. Afetlerde ve Ciddi Salgınlarda Uzmanlaşmış Doktorlar Birliği “Henry Reeve” doğal afetler ve salgın hastalıklardan etkilenen ülkelere tıbbi yardım sağlamak amacı ile 2005 yılında Fidel Castro tarafından kuruldu. Tugay, o zamandan beri 2005 Guatemala kasırgası, 2008’deki Çin depremi, Sierra Leone’de 2017 yılında gerçekleşen sel baskınları ve 2019 Mozambik Kasırgası gibi birçok kriz anında görev aldı.

Henry Reeve Tugayı uluslararası düzeyde Covid-19’ karşı yürütülen mücadeleyi destekliyor

Şimdiye kadar Küba, Covid-19 ile mücadele kapsamında dünya çapında 40 ülkeye 57 medikal takım gönderdi. Bu ülkelerin içinde Bahamalar, İtalya, Honduras, Güney Afrika ve Togo bulunuyor.

Aşı dağıtımına katkıda bulunmak amacıyla sağlık çalışanlarını gelişmekte olan ülkelere göndermek Küba’nın hayat kurtaran paketinin bir parçası. Bunun yanısıra teknoloji paylaşımı ve dayanışma yardımları da hayat kurtaran pakete dahil.

Progressive International’in genel koordinatörü ve Küba Delegasyonunun başkanı David Adler, “Kübalı bilim insanlarının bugünkü açıklamaları Covid-19 salgınında bir dönüm noktası olmalı. Bu hayat kurtaran paket, aşı enternasyonalizminde çıtayı belirliyor ve halk sağlığı ve bilimin kar ve zavallı milliyetçilikten daha önemli olduğu yeni uluslararası sağlık anlayışına giden yolu döşüyor” demişti.

Covid-19’un etkisi büyük oranda eşitsiz oldu. AB ülkelerindeki yetişkinlerin %80’i tamamen aşılıyken düşük gelirli ülkelerdeki insanların yalnızca %9.5’i tek doz olmak üzere aşı yaptırabildi. Küba’nın üç adımlı hayat kurtaran paketi enternasyonalizm ve dayanışma ile bu eşitsizliği aşmayı amaçlıyor.

Blokajların karşısında teknoloji transferi

Küba, teknoloji transferi ve aşıların yerel üretimi konusunda 15’ten fazla ülke ile karşı karşıya. Arjantin, Vietnam ve Nikaragua gibi ülkelerle halihazırda bu konular üzerine pazarlık yapmış durumda. Emperyalist güçler tarafından baskılanan ülkelerle dayanışma çabalarının bir parçası olarak, Küba İran ve Venezüella’ya teknoloji transferinde bulundu. Bu ülkeler ABD tarafından uygulanan politikalar yüzünden aşıya ulaşımda ciddi zorluklarla karşılaşıyordu.

Büyük ilaç şirketlerinin aşılarının aksine Küba’nın aşı teknolojisi kaynaklara ulaşmada zorluk çeken ülkeler için uygun. Kullandığı maddeler sayesinde Küba’nın aşısının dondurucu soğukluklarda muhafaza edilmesi gerekmiyor bu da üretmeyi ve dağıtımı kolaylaştırıyor.

BioCubaFarma, Dünya Sağlık Örgütü ile de yakın temas içinde ve aşılarına ön yeterlilik statüsü elde edebilmek için çalışmalar yürütüyor. 2022’de bunu başarmayı umuyor. Şubay ayının başında DSÖ’ye eksiksiz bir veri dosyasının teslim edilmesi planlanıyor. Ayrıca Küba, Küba aşılarını edinmekle ilgilenen ülkelerin ulusal düzenleyici kurumlarıyla da çalışmayı planlıyor.

Küba; güvenli, yüksek etkili ve üretimi kolay beş aşı geliştirdiği için dünya çapında övgü ile karşılaştı. Profesör Chiodo: “Küba’nın yaptığı mucize değil. Bu mevcut adaletsiz sisteme geçerli bir alternatifin mümkün olduğunu gösteren bir kamu biyoteknoloji stratejisidir. Özel piyasa sisteminin başarısızlığını yeteri kadar gördük. Her seferinde halk düşmanı yaklaşımlara güvenemeyiz. Kübalı meslektaşlarım, mevcut ekonomik sistemin özünde olan eşitsizliklerin aşılması için halkçı biyoteknolojinin geleceğimiz olduğunu dünyaya kanıtladılar.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN TEMMUZ SAYISI ÇIKTIspot_img
İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol