Dersim’de yapılmak istenen katı atık depolama ve bertaraf tesisinin doğaya ve yaşam alanlarına zarar vereceğini belirten köylüler, Dersim Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Dersim Merkez Sütlüce Köyü Kemer Mezrası’nda inşa edilmek istenen katı atık depolama ve bertaraf tesisinin doğaya dönüşü olmayan zararlar vereceğini belirten köylüler, projeden vazgeçilmesini istedi.
Dersim Belediyesi önünde bir araya gelen Sütlüce Yöresi köylüleri ve Kırmızı Dağ Çevre Platformu adına açıklama yapan Yılmaz Çelik, ormanların milli servet olduğunu belirtti.
Çelik, “Projenin uygulanmak istendiği alanda 50 binden fazla meşe ve ardıç ağacı yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Oysa projenin uygulanabileceği, üzerinde tek ağaç bulunmayan araziler mevcut. Bu ısrar niye? Avrupa’dan gelecek 50-60 milyon lira için milli servetimiz olan ormanlar yok edilemez. Kırmızı Dağ ormanları, Kaz Dağları’ndan değersiz mi?” diye sordu.
Alanda koruma altında bulunan türler yaşıyor
Projenin uygulanmak istendiği alanda, organik arıcılığın yanında hayvancılık ve tarım yapıldığını söyleyen Çelik, “Projenin uygulanmak istendiği alana çok yakın, 300-400 metre mesafede yerleşimler, köyler ve tarım arazileri bulunuyor. Organik meyve ve sebze tarımı yapılıyor. Köylere geri dönüşlere niye engel çıkarıyorsunuz” diye konuştu.
Proje yapılmak istenen alanda Bern Sözleşmesi’yle koruma altında bulunan habitatlar olduğunu dile getiren Çelik, “Nesli tükenme tehdidi altında bulunan ve Bern Sözleşmesi’yle koruma altına alınmış olan vaşak, bozayı, dağ keçisi ve kurt habitatı bulunuyor. Biz insanoğlu doğanın efendisi değiliz, onun bir parçasıyız. Ormandaki yabana, uçan kuşa, börtü böceğe, yerdeki karıncaya saygı duymak ve saygı göstermek zorundayız” dedi.
Projeye verilen “ÇED olumlu” kararına da tepki gösteren Çelik şöyle devam etti:
“Böylesine yüksek rakımlı ve ormanlarla kaplı, köy yerleşimlerinin ortasında ve tarım alanlarına çok yakın bir alanda çöp tesisi işletmesi açılmasının daha başlamadan huzursuzluğa yol açtığı biliniyor. Öte yandan yöre insanını etkileyecek, mevcut yaşamı ve habitatları tamamen yok ederek ormanı çöle dönüştürecek bir faaliyet için geçmişte ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesi ve şimdi de ‘ÇED olumlu’ kararı verilmesi ayrı bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Tunceli merkez ve yedi ilçe belediyesine bu yanlıştan dönmeleri, projenin bu bölgede uygulanmasından vazgeçmeleri çağrısında bulunuyoruz.”