Cezaevlerindeki şartların düzeltilmesi için 56 gündür açlık grevinde olan 17 Kasım Devrimci Örgütü liderlerinden Dimitris Koufontinas’ın durumunun kötüleşmesi üzerine yurttaşlar meydanlara döküldü.
Sürgün edildiği Atina’daki Korydallos Cezaevi’ne gönderilmek ve cezaevi şartlarının düzeltilmesi için 56 gündür açlık grevinde olan 17 Kasım Devrimci Örgütü liderlerinden Dimitris Koufontinas’ın durumu ciddiyetini koruyor. Bunun üzerine Koufontinas’ın destekçileri sokaklara döküldü.
MUHALEFET HÜKÜMETİ UYARDI
Yunan muhalefet partileri, 1981’de İrlanda Kurtuluş Ordusu (IRA) gönüllüsü Michael Devine’in Long Kesh Hapishanesi’nde açlık grevi sonucu yaşamını yitirmesinin ardından Avrupa’da açlık grevi nedeniyle yaşanan ilk ölüm olacağı konusunda hükümeti sert tavrını değiştirmeye çağırdı.
Öte yandan bir akrabası 17 Kasım örgütü tarafından öldürülen Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in, Koufontinas’a karşı kişisel bir husumeti olduğu iddia ediliyor. Mitsotakis’in ayrıca Koufontinas’ın meşru taleplerini kabul etmeyerek ölüme terk etmesi, sağcı Başbakan’ın Yunanistan’da artık silahlı mücadele olmadığı ve bir daha böyle bir şeye izin verilmeyeceği olarak yorumlanıyor.
AP DAHA ÖNCE ÖNERGE VERMİŞTİ
10 Şubat 2021’de ise Avrupa Parlamentosu (AB), Koufontinas hakkında verdiği bir soru önergesinde, “17 Kasım Grubu davasında hüküm giyen Yunan tutuklu Dimitris Koufontinas, Yunan Hükümeti tarafından kendisine yapılan muameleyi protesto etmek için 8 Ocak 2021’den beri açlık grevinde. Mevcut yönetimin üyeleri, hapishanedeki yaşam koşullarını kötüleştirme niyetlerini zaten açıkça beyan etmişlerdi (hapishanede geçirdiği 18 yıl boyunca kusursuz davranışına rağmen). Hükümet ayrıca, kendisini iki yıl önce nakledildiği tarım hapishanesinden çıkarmak ve uzun yıllar boyunca hakkı olduğu geçici hapishane izni hakkından mahrum bırakmak için yakın zamanda Ceza Kanunu’nda değişiklik yaptı. Şimdi daha zor yaşam koşullarına dayanmak zorunda kaldığı, daha katı bir hapishaneye transfer edildi. Bay Koufontinas, yasanın öngördüğü şekilde, 16 yıl tutuklu kaldığı Korydallos hapishanesinin bodrum hücrelerine geri dönmesini ve kendisine karşı savaşın sona ermesini talep ediyor” ifadeleri yer almış ve Yunan hükümetinin Koufontinas’ın geri dönüşü olmayan bir sakatlık yada ölümün kıyısında olduğunun farkında olup olmadığını sormuştu.
EYLEMCİLER SOKAKLARDA
Koufontinas’ın talepleri için üç gündür eylemlerde olan destekçiler ise polisin uyarısız saldırısı ve uyguladığı yoğun şiddete rağmen bu gece de sokaklarda olacaklarını ifade etti. Yine Koufontinas için Almanya’da gerçekleştirilen bir destek eyleminde de eylemciler, Deutsche Welle bürosuna girerek, Koufontinas’e ilişkin sessizliğine son vermesini talep etti.