Kolombiya’da, hükümet karşıtı protestolar 28 Nisan’dan bu yana sürüyor. Binlerce kişi, ülkenin çeşitli kentlerinde sokaklara çıkmaya devam ediyor.
Kolombiya’da, 28 Nisan’dan bu yana hükümet karşıtı kitlesel gösteriler düzenleyen binlerce kişi, ülkenin çeşitli kentlerinde bir kez daha sokaklara çıktı. Başta başkent Bogota olmak üzere Medellin, Cali, Bucaramanga ve Santander gibi kentlerde yürüyüşler gerçekleştiren binlerce kişi, Ivan Duque hükümetinin uygulamalarını protesto etmeye devam ediyor.
Başkent Bogota’daki eylemde halk işlek caddeleri kapattı, en önemli ulaşım ağı olan Transmilenio istasyonlarına müdahale etti, ulaşımı kilitledi. Protestoların başlangıcından bu yana şiddetli olayların yaşandığı Cali’de ise göstericiler, ana yolu trafiğe kapatarak ambulanslar dışında araçların geçişine uzun süre müsaade etmedi.
Medellin’de yerli halk “Minga” gösterileri düzenledi
Kolombiya’da liderlerinin ortak “Minga” çağrısıyla protesto gösterileri organize eden yerliler, ülkenin 2. büyük kenti Medellin’de yürüyüşler gerçekleştirdi.
Öğrenci gruplarının da katılımıyla cadde boyunca kendilerine has müzik ve şarkılarla ilerleyen halk, hükümeti protesto etti.
Ulusal grev çağrısı yapıldı
Kolombiya hükümeti ile Ulusal Grev Komitesi arasında devam eden görüşmelerde şu ana kadar anlaşma sağlanamazken sendikalar bugün birçok kentte dev gösteriler düzenlemeye hazırlanıyor.
Kolombiya İçişleri Bakanı Daniel Palacios, yaptığı açıklamada, ülkenin önemli otoyollarında yol kapatma eylemleri nedeniyle halkın büyük zararlar gördüğüne işaret ederek protestocu gruplardan yolları açma çağrısında bulundu.
“Protestoculara saldırılar artık durmalı”
Kolombiya Eğitimciler Federasyonu Başkanı ve Komite Sözcüsü William Velandia, yaptığı açıklamada, hükümetin ülkede neler olup bittiğini anlamak istemediğini belirterek “Müzakere etmek istiyoruz ama bu hükümetin siyasi iradesi yok. Ona (Devlet Başkanı) müzakereleri oturup konuşmak için garantiye ihtiyacımız olduğunu söyledik, protestoculara artık saldırılar durmalı. İçişleri Bakanı (Daniel Palacios) ile yaptığımız iki görüşmede de aynı cevapları verdik” ifadelerini kullandı.
Hükümetin tavrının değişmediği taktirde protestolardan vazgeçmeyeceklerini dile getiren sendika temsilcileri, barışçıl şekilde sokaklarda kalmaya devam edeceklerini söyledi.
Kolombiya Ombudsman Ofisinden yapılan son açıklamada, 28 Nisan’da genel grevle başlayan vergi reformu karşıtı gösterilerde ölenlerin sayısının 42 olduğu belirtilmişti.
Ülkede eylemleri sonlandırmak amacıyla 2 kez bir araya gelen hükümet ile Ulusal Grev Komitesi arasındaki görüşmelerde anlaşma sağlanamaması nedeniyle sokaklardaki hareketlilik devam ediyor. Hükümet kitlesel protestolar nedeniyle “vergi reformu” yasa tasarısını meclisten geri çektiğini açıklamıştı ancak halk tüm neoliberal politakalardan vazgeçilmesini talep ediyor.