5.4 C
İstanbul
23 Kasım Cumartesi, 2024
spot_img

Kolombiya’da ‘Kapitalizme Meydan Okumak’ Konferansı

Bogota’da Distrita Üniversitesi‘nde dün başlayan ‘Demokratik Toplumu İnşa Edene Kadar Kapitalizme Meydan Okumak’ başlıklı konferansın 2’nci gününde, ekonomi, devlet ve demokrasi, ekoloji, kadın ve gençlik masalarında tartışmalar devam edecek.

Kolombiya’nın başkenti Bogota’da PKK lideri Abdullah Öcalan’ın “Demokratik Ulus ve Demokratik Konfederalizm” paradigmasının ele alındığı “Demokratik Toplumu İnşa Edene Kadar Kapitalizme Meydan Okumak” başlıklı konferans, 15 ülkeden 50 organizasyonun katılımıyla dün başladı.

Konferansın 2’nci gününde çalışma grupları oluşturuldu. Ekonomi, devlet ve demokrasi, ekoloji, kadın ve gençlik masasının da konferansta yer edindiği çalışma grupları organize edildi. Kurulan bu masalarda, tartışmalar gün boyunca sürecek ve tartışmalardan elde edilen sonuçlar ise konferansın 3’üncü gününde yayınlanacak.

İnka halkından açılış ritüeli

Dün başlayan konferansın açılış ritüelini, Kolombiya Yerli Halklar Ulusal Kongresi üyeleri adına Putumayo bölgesinden İnka halkı yaptı. Açılış ritüeli ardından “Bir uygarlık krizi olarak kapitalizm” başlıklı panel düzenlendi. Ardından tartışmalar ikinci oturumda “Kapitalizm ve ulus devlet sistemine alternatif ” başlığı adı altında sürdürüldü. Bu oturumda Latin Amerika’daki deneyimlere dikkat çekildi.

“Kapitalizm ve ulus devlet sistemine alternatif” adlı ikinci oturumun birinci panelinde ise alternatif sistemler tartışıldı. Latin Amerika’dan konuklarında bulunduğu panelde Kurdistan adına da konuşmalar gerçekleşti.

‘Ütopyalarımızı gerçekleştirebiliriz’

İkinci oturumun birinci panelinde Meksika Yerli Halklar Kongresi Sözcüsü María de Jesús Patricio Martínez (Marichuy) ve Konsey Üyesi Fernando Domingues Reda bir sunum yapıldı. Gerçekleşen bu sunumda, yerli halklar kongresinin nasıl oluştuğunu, 1966’tan bugüne ve en son Avrupa’daki delegasyonun deneyimlerine kadar çeşitli aktarımlarda bulundu.

Fernando Domingues Reda, toplumsal dönüşüme dair nasıl çalışmalar yürüttüklerine değinerek, erkek egemen zihniyetin nasıl kırılması gerektiğine ve bunun için yürütülen eğitim çalışmalarına vurgu yapıldı.

Ardından Halkların Haklarını Koruma Hareketi MODEP’ten Juan Carlos Jaime, kendi hareketlerinin ilkesel noktalarına dikkat çekerek, faşizme, ırkçılığa, bireyciliğe ve cinsiyetçiliğe karşı ortak noktalarda mücadele ettiklerinden bahsetti. Jaime, “Ütopyalar yoktur. Şimdi ve her yerde ütopyalarımızı gerçekleştirebiliriz” dedi.

Toplumsal dönüşümde kadının rolü

Kürt Kadın Hareketi adına söz hakkı alan Dilda Roj da toplumsal dönüşümde kaydedilen gelişmelere işaret ederek, toplumsal dönüşümün araçlarıyla beraber eleştiri-özeleştiri mekanizmasının, erkeğin dönüşümü, özgür eş yaşam, ailenin dönüşümü, demokratik bir aile oluşturulmasına dair nasıl çalışmaların yürütüldüğünü anlattı. Dilda Roj, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın toplumsal dönüşümdeki katkılarına da önemle vurgu yaparak, aynı zamanda İmralı’daki yoğun tecridin devam ettiğini buna rağmen de Önder Öcalan’ın toplumsal dönüşüme katkılarının toplumda karşılık bulduğunu ve bu tecridin bu biçimde anlamsızlaştığını ifade etti.

Ardından İkinci oturumun birinci panel soru ve cevap şeklinde devam etti.

Kapitalizme karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı

İkinci panelde ise Yerli Halklar Kongresi Onik Başkanı Juan Carlos Jaime, Kurdistan’dan katılımcıların bu konferansta hazır bulunmasının önemli olduğunu belirterek, bütün kıtalarda yerli hakların 50 yıllık sürdürdüğü direnişe dikkat çekti.

İklim krizinin endüstriyalizm tavan yapmasına bağlayan Gerardo Jumy, kapitalizm yarattığı sorunların bir insanlık sorunu olduğunu söyledi ve buna karşı bir mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yaptı.

Onurlu Barınma Hareketi-MTST Hareketi adına da Rud Rafael ise, 25 yıllık deneyimlerini aktararak, toprak için mücadele ettiklerini, kent ve kır arasında yeniden dengenin sağlanması gerektiğini ve herkesin onurlu bir barınmaya ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

KaynakRojNews

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol