Saray Rejimi, Siyonist İsrail’in Gazze’ye yönelik 7 Ekim 2023’ten beri devam eden saldırılarına rağmen İsrail’le olan ticarete hız kesmeden devam etti.
İsrail’le yapılan ticareti çeşitli yalanlarla uzun süre boyunca inkar eden Saray Rejimi, kamuoyunda artan tepkilerin ardından İsrail’le ticarete kısıtlama getirdiğini duyurdu.
Gazze’deki can kaybı 33 bini, yaralı sayısı ise 75 bini aştıktan sonra atılan bu adım kapsamında 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatı kısıtlandı.
İki ülke arasında para transferine herhangi bir kısıtlama getirilmediği için İsrail’e Türkiye’den mal sevkiyatının üçüncü ülke limanları üzerinden yapılabileceği gündeme gelmişti. Ancak kısıtlamanın açıkları üzerinden ticareti devam ettirmek bir yana karara rağmen hâlâ Türkiye’den İsrail’e direkt ürün gönderildiği ortaya çıktı.
Sabancı patronu İsrail’e çimento göndermeye devam ediyor
Siyonist kaynaklarına göre ülkenin çimento ihtiyacının yaklaşık yüzde 95’i Türkiye’den karşılanırken, kısıtlama getirilen ürün grupları arasında çimento da yer aldı.
Gazeteci Metin Cihan ise uluslararası deniz trafiği kayıtlarından elde ettiği bilgileri sosyal medya üzerinden paylaşarak, Türkiye’nin İsrail’e çimento satmaya devam ettiğini duyurdu.
Sabancı Holding’e bağlı Akçansa Çimento’nun düzenli olarak İsrail’e çimento gönderdiğini belirten Cihan, dün Çanakkale’deki Akçansa limanından kalkan Kazime Ana adlı Türk gemisinin şu an Ege Denizi’nde yoluna devam ettiğini ve istikametinin İsrail olduğunu ifade etti. Cihan, geminin iki gün sonra Aşdod Limanı’na varacağını ve çimentoyu teslim edeceğini aktardı.
Cihan, Akçansa’ya ilişkin “Akçansa’dan çok sayıda gemi İsrail’e çimento taşıyor. Kazime Ana bunlardan sadece biri ve şimdiye dek 168 kez İsrail’e sevkiyat yapmış. Çanakkale – Aşdod arasında düzenli olarak gidip geliyor” ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanlığı’ndan açıklama
Konunun gündeme gelmesinin ardından Ticaret Bakanlığı da bir açıklamada bulundu.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada Akçansa’nın İsrail’e göndermekte olduğu çimentoya doğrudan yer verilmezken, İsrail’e gönderilmekte olan kısıtlama kapsamındaki ürünlerin, kısıtlama öncesinde ihracat tescilinin yapıldığı belirtildi.
Açıklamada, kısıtlama kararının alındığı 9 Nisan 2024, saat 09.00’dan itibaren gümrüklerde ihracat tescil işlemi yapılmadığı aktarılarak, şu ifadelere yer verildi:
“Hal böyle iken, kısıtlama kararının alındığı 9 Nisan 2024 tarihinden önce gümrükte ihracat tescili yapılmış herhangi bir yasak kapsamındaki ürünün yola çıkmasını tezvirat haline getirme çabası, sadece uluslararası dış ticaret, gümrükleme, lojistik mevzuatını ve prosedürlerini bilmemekle, ya da kötü niyetle açıklanabilir.”