Meyra Madencilik şirketi, Kirazlıyayla Köyü’nde yüksek gerilim hattı döşenmesi için dün kazı çalışmalarına başladı. Köylülerin itirazlarına rağmen başlayan çalışmalarda, köyün içinden geçen yol, baştan başa kazıldı.
Kanalizasyon borularının geçtiği yerlerin kazılmasıyla su boruları patladı. Kazılan yerler suyla dolarken, bazı evlerin suyu kesildi. Patlayan su borularının tamir edilmesini isteyen köylüler, şirket çalışanlarından “malzememiz yok” cevabını aldı. Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (BUSKİ) köyde yapılan kazıdan haberi olmadığı ortaya çıktı.
Hukuki süreç başlatıldı
Köyün alt yapı tesisinin yapılan kazı sonucu zarar gördüğünü söyleyen Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem, birkaç ailenin evini su bastığını dile getirdi. Erdem, Avukat Onur Cingil vasıtasıyla kazı çalışması için izinlerin alındığı kurumlar ve ihmali olan kişiler hakkında hukuki süreci başlattıklarını söyledi. “Durumu şikayet etmek için kaymakamlığa gitmek isteyen bir köylü, yolun ortasından geçen hendek yüzünden aracını çıkaramadı” diyen Erdem, “Sokağa çıkma yasağı olduğu günlerde biz şikayetlerimizi iletmek için zorluk çekiyoruz ama firma yasaklardan muaf olduğu için her tür çalışmayı yapabiliyor” diye konuştu.
“Kirazlıyayla’yı Kerbela’ya çevirmişler”
Yapılan çağrı sonucu köye gelen Bursa milletvekilleri, köyde nöbet tutmaya başladı. CHP’li vekiller Orhan Sarıbal ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu, köyü ziyaret ederek incelemelerde bulundu. CHP Milletvekili Erkan Aydın’ın da bugün köyü ziyaret etmesi bekleniyor. Kazı hakkında BUSKİ’yi bilgilendirdiklerini belirten Kayışoğlu, “Köylünün suyu iki gündür kesik. Kapıların tam dibinden kazı yapıldığı için köylülerin atlayarak çeşmeden su getirmeleri gerekiyor. Yaşlı bir çiftin evini su bastı” şeklinde konuştu. Şirketin yasakları fırsat bilerek çalışmaları hızlandırdığını söyleyen Altaca ise “Kirazlıyayla’yı Kerbelâ’ya çevirmişler” ifadelerini kullandı. BUSKİ’nin haberi olmadan kanalizasyonun kazılmasının başlı başına sorun olduğunu belirten Altaca, “BUSKİ bilmeden yarın öbür gün kazsa yüksek gerilim hattıyla köy havaya uçacak” diye konuştu. Altaca, jandarmanın köylüyü ceza kesmekle tehdit ettiğini de sözlerine ekledi.
Köyün su ve kanalizasyon boruları tahrip edildi
Meyra Madencilik şirketinin 2014 yılından beri Kirazlıyayla’da bakır-kurşun-çinko maden ocağı işlettiğini hatırlatan CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, şu ifadeleri kullandı: “Geçen yıl pandemi nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasakları döneminde maden sahasını genişletmek için girişim yapan maden şirketi, şimdi de sokağa çıkma yasaklarını fırsat bilerek, köyün ortasından yüksek gerilim hattı çekmek için kazı başlattı. Ramazan ayında herkes evindeyken Kirazlıyayla, yeni bir saldırıya sahne olmuş oldu. Köyün ortasından geçirilecek gerilim hattı ile vatandaşın yaşamının tehdit edilmesi yetmezmiş gibi bir de elektrik hattı için kazı yaparken, köyün su ve kanalizasyon boruları tahrip edildi. Köylülerin yaşam alanlarını korumak için direnişi devam ediyor.”