Notice: Array to string conversion in /home/runcloud/webapps/app-direnisteyiz29/wp-content/plugins/td-cloud-library/includes/tdb_functions.php on line 459
22.9 C
İstanbul
19 Eylül Perşembe, 2024
spot_img

KHK ile ihraç edilen Barış Akademisyeni’nin makalesi üniversite yayınından çıkartıldı

KHK ile görevinden ihraç edilen Doç. Dr. Gül Köksal’ın ‘Kültürel Miras Yönetimi’ adlı ders kitabındaki makalesi yeni basımda yer almayacak.

Doç. Dr. Gül Köksal, Anadolu Üniversitesi, ihraç edildiği gerekçesiyle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi yayınının yeni basımında yer almayacak makalesini “Üretimlerimizi kendi kanallarımızdan paylaşıma açacağız” diyerek erişime açtı. Daha önce de, Prof. Dr. Nilay Etiler,  Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu ve Yar. Doç. Hakan Koçak’ın makaleleri de ders kitaplarından çıkarılmıştı.

Gül Köksal, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden 1 Eylül 2016’da yayınlanan 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) ihraç edilmişti. Kocaeli Üniversitesi’nden ihraç edilen 19 akademisyen ile birlikte Kocaeli Dayanışma Akademisi kurucularından.

Makalenin kitaptan neden çıkarıldığına dair kendisine hiçbir gerekçe ve yazılı bildirim yapılmadığını söyleyen Köksal, “Kitabın yeniden basımı aşamasında muhtemelen bütün yazarlar için KHK kontrolü ya da güvenlik soruşturması yapılıyor. Bir yandan bilim insanlarının yurda dönmesi çağrısı yapılırken diğer yandan da bilimsel üretimin, özgün çalışmaların önü baltalanıyor” diye konuştu.

Köksal, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Kültürel Miras Yönetimi” isimli kitaptaki makalesinin KHK ile ihraç edilmesi nedeniyle yeniden basımda yer almayacağını duyurdu. Bu durumun kendisine açık bir gerekçe ve yazılı bildirimle değil, aracı kullanarak telefonla iletildiğini yazdı.

Köksal’ın yaşananlara yorumu şöyle oldu:

“Bu durum ilk benim başıma gelmedi, başka meslektaşlarımın makaleleri de yeniden basımlarında kitaplardan çıkarıldı. Anlaşılan o ki sisteme/iktidara biat etmeyen herkesin başına böyle şeyler bir gün gelebilecek. Bilimsel üretim ortamının özerkliği, özgürlüğü ortada yani.”

“Biz de o zamana kadar üretimlerimizi kendi kanallarımızdan paylaşıma açacağız” diyen Köksal, makaleyi internet üzerinden erişime açtı.

Makaleye buradan ulaşabilirsiniz. 

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol