Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a ayrı ayrı soru önergeleri sunarak, şirketin 7,7 milyar TL borçla konkordato başvurusunda bulunmasının ardından yaklaşık 6.000-7.000 işçinin ücret, ihbar ve kıdem tazminatlarını alamadan işten çıkarılmasına tepki gösterdi.
Yum! Brands tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’deki 283 KFC ve 254 Pizza Hut restoranının en azından geçici olarak kapatılacağı belirtilirken, şirketin Mali İşler Direktörü Chris Turner, fesih kararının gerekçesi olarak Türkiye’deki restoranların satışlarının dünya ortalamasının çok altında kalmasını gösterdi.
“Krizin sorumluluğu işçilere ve tedarikçilere yükleniyor”
İş Gıda yönetimi ise yaptığı açıklamada “hızlı büyümeye bağlı yatırım maliyetlerini özkaynaklarla karşıladıklarını ve kazancını restoran açma baskısı ile yeniden yatırıma yönlendirdiklerini” belirterek, krizin sorumluluğunu işçilere ve tedarikçilere yükleyen bir tutum sergilemektedir. Şirket ayrıca, işçilerin ocak ayı itibariyle ödenmeyen maaşlarının İŞ-Kur tarafından karşılanacağını duyurmuş ancak işçi alacaklarını “teknik detay” olarak nitelendirerek, bordro ve hukuk ekiplerinin bilgilendirme yapacağını belirtmekle yetinmiştir.
Bir yanda konkordato, bir yanda yeni yatırımlar
Bayhan, İş Gıda’nın konkordato ilan etmesine rağmen kısa süre içerisinde yeni yatırımlarda bulunduğuna da dikkat çekerek, Peyman Kuruyemiş’ten alınan kredinin farklı amaçlarla kullanıldığı, tedarik sıkıntısı yaşanırken bir jant fabrikasının satın alındığı ve yeni Krispy Kreme şubelerinin açıldığı iddialarını da Meclis gündemine taşıdı.
İşçiler tarafından yapılan basın açıklamalarında, Krispy Kreme ve İş Teknik’e devredilen maddi ve gayrimaddi varlıkların detaylı incelenmesi ve konkordato kararının şeffaflığının sorgulanması talep edilmektedir.
Bakanlara yöneltilen sorular
Bayhan, Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a konkordato sürecinde işçilerin mağduriyetinin nasıl önleneceğini, uluslararası tekeller ile franchise sözleşmesi yapan yerli şirketlerin işçi haklarının korunmasına yönelik denetim mekanizmalarını, iş kolu değişikliğine dayalı sendikalaşma engellemelerini ve yatırım teşviki uygulamalarını sordu. Ayrıca, Eskişehir’de bir KFC şubesinde yaşanan mobbing iddiaları ve keyfi işten çıkarmalarla ilgili bir inceleme yapılıp yapılmayacağını da gündeme getirdi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a ise İş Gıda’nın konkordato süreciyle eş zamanlı gerçekleştirildiği iddia edilen mal transferleri ve şirketin finansal kaynaklarının nasıl kullanıldığı hakkında sorular yöneltti. İşçilerin maaşlarının ve tazminat haklarının korunması için herhangi bir adım atılıp atılmayacağını da sorguladı.