3.3 C
İstanbul
19 Ocak Pazar, 2025
spot_img

Katliam Yasası’nda üç madde daha kabul edildi, vekillerinin konuşma süreleri kısıtlandı

Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısının 6, 7 ve 8. madeleri de kabul edildi, 9. madde için görüşmeler devam ediyor.

Meclisin Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nda dün (22 Temmuz) başlayan görüşmelerde, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısının 6, 7 ve 8. maddeleri de kabul edildi, 9. madde görüşülüyor.

Milletvekillerinin söz hakkı süreleri kısıtlandı

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, ‘komisyonun belli bir düzen içinde çalışması, etkili ve verimli bir çalışma düzeninin kurulması’ için komisyon üyesi olan milletvekillerinin konuşma sürelerini dört dakika, komisyon üyesi olmayanlarınkini ise üç dakikayla sınırladı. Söz verilen komisyon üyesi olmayan milletvekili sayısı ise parti grubu başına iki milletvekili olarak sınırlandı.

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, konuşma süresinin sınırlandırılması önergesine itiraz etti ancak itirazı kabul edilmedi.

AKP’li Baykal, kendisini arayan kadına ‘sizin gibiler uyutulmalı’ dedi

Görüşmeler sırasında AKP Milletvekili Mehmet Baykal‘ın sokak hayvanlarının öldürülmesiyle ilgili kendisini arayan bir kadına “siz gece saat 1.30’da beni arıyorsanız sizin gibilerin uyutulmasıyla ilgili bir çözüm bulmamız gerekecek” demesi tepkilere yol açtı. Kadın milletvekilleri, Baykal’a “Hani önce insandı?” diyerek cevap verdi.

DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, “Elbirliğiyle uğraşsanız da bu yasa fiili olarak sokaklarda uygulanıyor. Bugün Arnavutköy‘de köpekler işkenceyle toplatılmıştır. Eski içişlerinin söylediği bir laf vardı ‘önce yaparsınız kanun arkanızdan gelir” diyerek yasanın henüz kanunlaşmadan fiilen uygulanmasına tepki gösterdi.

Altıncı madde ne diyor?

AKP’li milletvekillerinin verdiği önergenin altıncı maddesi, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. maddesinin birinci fırkasına eklenen (0) bendinde yer alan ‘hayvanı’ ibaresinin ‘köpekleri’ şeklinde değiştirilmesini” teklif ediyor. Yani yerel yönetimlerin topladığı sahipsiz köpeklerin bakımevi dışında bir yere terk edilmesini veya bakımevi dışında bir yere bırakılmasını yasaklayan madde ile yasa şu şekilde değiştirildi:

“199 sayılı Kanunun 14’üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan “Tıbbî’ ibaresi ‘Kanuni ve tıbbî’ şeklinde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

‘o) Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz köpekleri bakımevi dışında bir yere terk etmek veya bakımevinde barındırılan hayvan bakımevi dışında bir yere bırakmak.”

Yedinci madde ne diyor?

Yedinci madde ile kanunun 16. maddesinin b bendine “sahipsiz hayvan kaynaklı sorunlar” ibaresi eklendi ve sahipsiz hayvanlar, sorun kaynağı olarak nitelendirildi.

Yani yedinci maddenin kabul edilmesiyle 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 16. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi “il sınırları içinde hayvanların korunmasına ilişkin ve sahipsiz hayvanlardan kaynaklı sorunları belirleyip, sorunların çözüm tekliflerini içeren yıllık, beş yıllık ve on yıllık plan ve projeler yapmak, yıllık hedef raporları hazırlayıp Bakanlığın uygun görüşüne sunmak, Bakanlığın olumlu görüşünü alarak insan, hayvan ve çevre sağlığına ilişkin her türlü önlemi almak” olarak değiştirildi. (Q) bendi ise yürürlükten kaldırıldı.

16. maddenin f bendinde ise “Yerel hayvan koruma gönüllülerinin müracaatlarını değerlendirmek” ifadesi kaldırıldı.

Sekizinci madde ne diyor?

Sekizinci madde ise kanunun “Hayvanların korunmasının desteklenmesi-Mali destek” başlıklı 19. maddesine “insan ve çevre sağlığı” ibaresinin eklenmesini önerdi. Bu değişiklik de Anayasa ile korunan İnsan ve Çevre sağlığı ile örtüşmediği halde kabul edildi.

9. maddenin görüşmeleri devam ediyor.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol