Kadıköy’de iki ayı geride bırakan “Geçinemiyoruz” kampanyası “Böyle gitmeyecek, değiştirmek için buluşuyoruz!” diyerek forumda buluştu. Enerji zamlarını geri aldırana kadar eylemlere devam etme kararı alan Geçinemeyenler, önüne mahalle mahalle örgütlenmeyi koydu
Aralık ayının son günlerinde Kadıköy’de başlayan “Geçinemiyoruz!” kampanyası iki ayı geride bıraktı. Kampanya kapsamında Kadıköy’ün çeşitli noktalarında hayat pahalılığına, alım gücünün düşmesine, her gün gelen zamlara dikkat çekmek için etkinlikler, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların ardından EnerjiSa Kadıköy Ödeme Merkezi önünde eylem ve ardından esnafa gelen yüksek elektrik faturalarına karşı tepkisini göstermesi için fatura bedellerinin camlara asılması gibi birçok çalışma yapıldı.
Zamlara karşı yürütülen çalışmaları daha ileri götürebilmek için forumda buluşan Kadıköylüler, zamlara ve yoksulluğa dair eylemler yapmaya devam etme kararı alırken Kadıköy başta olmak üzere İstanbul’da yaşanan kiracı sorununa, kadın yoksulluğuna, mahalli örgütlenmelere, haklara dair bilgilendirme çalışmaları yapmayı konuştu.
AVM’ler ışıl ışıl, evler soğuk
Forumda ilk sözlerden biri kadın yoksulluğuna, kadınların ev içerisindeki görünmeyen emeğine dairdi. Kadınların ücretlendirilmeyen emeğinin 10,8 trilyon dolar olduğunu söyleyen kadın katılımcı, patronlar servetine servet katarken kadınların ücretli-ücretsiz emeğini sömürdüğünü buna karşı kadınlar olarak eylemler yapmaları gerektiğini vurguladı. Geçtiğimiz haftalarda kadınların Tepe Nautilus AVM’de yaptığı eylemi hatırlatarak evlerde tasarruf yapmaya çalışırken soğukta ve karanlıkta kalmak yerine ışıl ışıl ve sıcacık AVM’lerin ortasına kadın yoksulluğuna dikkat çekmek için oturmak eylemi önerildi.
“Komşularımızla birlikte örgütlenelim”
Artan kriz ortamında her geçen gün daha da yoksullaşılacağı, önümüzdeki yıllarca ciddi bir gıda krizinin Türkiye’yi ve dünyayı beklediği birçok katılımcı tarafından vurgulanırken bu konuda kooperatiflerin önemi belirtilerek topraktan koparılan kentli insanın yeniden toprağa dönmesinin teşvik edilmesi önerildi. Su, gıda, ekonomik krizden ancak dayanışma ile çıkılabileceği belirtilerek bunun için mahalle mahalle örgütlenilmesi gerektiği ifade edildi ve buluşmalara herkesin komşularıyla birlikte her seferinde daha da kalabalıklaşarak katılması için hedefler konuldu.
Zamlara karşı imza kampanyaları, elektrik faturalarına itiraz dilekçesi dağıtmak ve itiraz etmeye teşvik etmek gibi eylem önerileri konuşulurken insanların hakları konusunda bilinçlendirilmelerinin önemine vurgu yapıldı. “Hak alabilmek için hakkını bilmek gerekir” diyen bir katılımcı herkesi bilinçlendirmek için bir hareket kurmayı önerdi.
“Konut krizini kiracı çekmesin”
İstanbul’daki konut stoku krizi sonucu artan kiralar üzerine söz alan bir katılımcı, emlakçılar ve ev sahiplerinin aniden artan kiralar nedeniyle mevcut kiracılara baskı uygulayarak tahliyeye zorladığını ifade ederek kiracı haklarına dair bir çalışma grubu oluşturulmasını önerdi.
Geçinemeyenler’den şarkı
Geçinemeyenler Suavi’nin Tükenme şarkısını güncele uyarladıkları bir şarkıyla foruma renk kattı. Forum arasında şarkı çalınarak sözleri ekranda akıtıldı ve katılımcılarla birlikte söylendi.
Forum daha güçlü yanyana gelişler örgütlemek üzere sonlandırıldı.