“Geçinemiyoruz” diyen Yel değirmeni halkı gıda fiyatlarına tepki göstererek iktidarın ekonomi ve tarım politikalarından hesap sordu. Yoldan geçen halkın da destek verdiği eylemde tarımda dışa bağımlılığa ve sermayeden yana iktidara karşı kamuoyuna bir araya gelerek sesini yükseltme çağrısı yapıldı.
Kadıköy Yeldeğirmeni’nde bulunan Nuh Köklü heykeli önünde bir araya gelen çok sayıda kişi artan gıda fiyatlarına tepki gösterdi. Yoldan geçen halkın büyük destek verdiği eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu da katıldı.
“Tane tane alıyoruz! Mutfakta yangın var” pankartının açıldığı eylemde, “Geçinemiyoruz” yazılı ve meyve–sebzelerin tane fiyatlarını belirten dövizler taşındı. Eylemde söz alan Cihan Uyanık, gıdadan, kiralara, faturalardan ulaşıma her şeye zam üzerine zam gelirken enflasyonu yüzde 60 olarak açıklayan TÜİK ve iktidarın halka yalan söylediğini dile getirdi.
“Bırakın ay sonunu ay ortası gelmiyor”
Son ulaşım zammıyla birlikte İstanbul’da asgari ücretli bir çalışanın maaşının yüzde 15’ini aylık akbile vermek zorunda kaldığını aktaran Uyanık, her şey artarken, artmayan tek şeyin maaşlar olduğunu vurguladı. “Emeğimiz değersiz sadece. Bırakın ay sonunu, ay ortası gelmiyor” diyen Uyanık, dışa bağımlı ve sermayeden yana tarım ve ekonomi politikalarıyla bunun sorumlusun AKP olduğunu söyledi.
Piroğlu: Buradaki öfke fabrikadaki işçinin öfkesidir
Söz alan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, eylem nedeniyle sokağa yığılan polise tepki gösterdi. Zamlara ilişkin tepkilerinin 80 milyon kişinin tepkisi olduğuna işaret eden Piroğlu, “O yüzden bu kadar polis yetmez; birinci orduyu yardıma çağırın. Acilen çağırın. Tanklarınızı, toplarınızı da getirin. Çünkü karşınızdaki halkın öfkesidir. Buradaki herhangi bir tezgahın yanında duran teyzenin öfkesidir. Buradaki öfke fabrikadaki işçinin öfkesidir” ifadelerini kullandı.
“Ekonomi bilmiyor değiller, bilerek yapıyorlar”
Piroğlu, halk yoksullukla boğuşurken sermayedarların ülkeyi talan etmeye devam ettiğini belirtti. “Biz yoksul isek ve bu kadar sefaletin içinde debeleniyorsak ve biz ürünleri tane ile almak zorunda kalıyorsak bu iktidarın bilinçli tercihidir. Bu Erdoğan’ın inadının ürünü, ekonomi bilmemelerinin sonucu değil; bilerek yapıyorlar” ifadelerini kullanan Piroğlu, halkın emeğinin ve ülke kaynaklarının iktidar ve sermaye çeteleri tarafından yağmalandığını söyledi. Piroğlu, esas sorumluluğun halkta olduğunu belirterek, halkın mücadeleyle bu yağmaya son verebileceğini ifade etti.
Marketten çıkanlardan eyleme destek
Piroğlu’nun konuşması sırasında marketten çıkan bir kişi de eyleme destek vererek, zamlara tepkisini dile getirdi. Aldığı tavuk ve sebzenin toplam 200 TL tuttuğunu söyleyen kişi dolmalık biberin kilosunun bile 50 TL olduğunu ifade etti. “Böyle bir şey olabilir mi? Kimin rızkını alıyorsunuz ya?” ifadelerini kullanan kişi, bundan sorumlu olanların er geç halka hesap vereceğini ifade etti.
“Büyük bir gıda krizi bizi bekliyor”
Basın açıklamasını okuyan Özlem Hacıoğlu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarıyla bağımsız kuruluşlar arasındaki farka dikkat çekerek, gıdaya ulaşımın imkansız hale geldiğini belirtti. Tarım ülkesi Türkiye’de tarımsal ürünlere ulaşılamadığını kaydeden Hacıoğlu, “Üretimde dışa bağımlılık, ekonomik kriz nedeniyle tarımda ihracata öncelik verilmesi, çiftçiye dönük sübvansiyonların yetersiz olması, tarımsal alanların, zeytinliklerin inşaat sermayesi için imara açılması ve tabii kapitalist sistemin yarattığı iklim krizinin bir sonucu olarak önümüzde bizleri büyük bir gıda krizi bekliyor” dedi.
“Dışa bağımlı politikalardan vazgeçilsin”
Bütün bunların tek sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu vurgulayan Hacıoğlu, iktidarın tarım ve ekonomi politikaları sonucu artan maliyetlerle çiftçilerin de belinin büküldüğüne işaret etti. “Verimli toprakları yüksek tarımsal üretim potansiyeline sahip bir ülkeyi, üretmek yerine ihtiyacını bile karşılayamaz hale getirmek, tarımsal girdileri ihracata mecbur bırakmak cinayettir” ifadelerini kullanan Hacıoğlu, halkın açlığa mahkum edildiğini söyledi.
“Tencere boş, sofrada aş yok, mutfak yangın yeri. Geçinemiyoruz” diyen Hacıoğlu, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 “Tarımsal girdi ürünlerde dışa bağımlı politikalardan vazgeçin.
🔹 Tarımsal üretim için kullanılan mazottan Zirai ilaçtan ÖTV’yi KDV’yi kaldırın
🔹 Gübreye yapılan zamları geri çekin.
🔹 Tarım alanlarını, zeytinlikleri, tüm dikili alanları koruyun. Rant için mevzuat düzenlemeyin.
🔹 Tarımda emek sömürüsünü önleyin.”
Eylem boyunca, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Mutfakta yangın var”, “Zam zam nereye kadar, bitti buraya kadar”, “Yalana, talana, zamlara teslim olma” sloganları atıldı.