18.3 C
İstanbul
21 Kasım Perşembe, 2024
spot_img

Kaçak beton santralin patronları doğa savunucularını tehdit etti

Samandağ'da kaçak şekilde inşaat çalışmalarını sürdüren ve hem kent ekolojisin hem de insan sağlığını tehdit eden Gürkal Hazır Beton Santrali, Samandağ Ekoloji Platformu üyeleri Mevlüd Oruç, Ferit Diker ve Bereket Akçay'ı tehdit etti.

Antakya’nın Samandağ ilçesinde 6 Şubat depremlerinde dev yarıklar oluştu, binalar yıkıldı. Depremin üzerinden geçen bir buçuk yılın ardından kentte yıkılan binaların yerini molozlar aldı. Yıkımın ağır olduğu depremde konut vaadi nedeniyle kontrolsüz yapılaşma başladı. Durumu fırsata çeviren Gürkal Hazır Beton Santrali de kentte yaşam alanlarının ortasında hoyratça inşaat çalışmalarını sürdürüyor. Üstelik doğa savunucuları beton şirket faaliyete geçmeden gerekli başvuruları yaparak belediyenin santralin mühürlenmesini sağlamış ancak santral kaçak olarak çalışmasına devam etti.

Doğa savunucuları şirket tarafından tehdit edildi

Ağır bir ekolojik kırımla Samandağ’ı tehdit eden şirkete karış Samandağ Ekoloji Platformu 9 aydır mücadele ediyor. Üç mahallenin ortasında, bir ilkokulun yanında, narenciye bahçeleri ve saraların dibinde, Asi nehrinin eski yatağı ve endemik benekli kaplumbağaların yaşam alanlarının hemen karşısında toz ve duman içinde çalışmalarını sürdüren Gürkal Hazır Beton Santrali nedeniyle yoğun toksik emisyonlar yayılıyor. Ekoloji ve insan sağlığı açısından çalışmanın tehlikeli olduğu ve derhal sonlanmasını isteyen Samandağ Ekoloji Platformu üyeleri Mevlüd Oruç, Ferit Diker ve Bereket Akçay şirket tarafından hem telefonla tehdit edildi, hem de yolu kesilerek hakaret ve sinkaflı küfürlere maruz kaldı.

“Nesiller ve doğa için mücadele ediyor”

İklim Adaleti Platformu bileşenleri, doğa savunucularına yönelik bu tehdide ilişkin açıklama yaptı. Santral henüz faaliyete geçmeden defalarca kaymakamlık ve belediyeye doğrudan, ilgili bakanlıklara ise CİMER aracılığıyla onlarca dilekçe gönderildiği hatırlatılan açıklamada, Samandağ Belediyesinin santrali mühürlemesinin bile 7 Haziran’da ruhsatsız olarak çalışmaya başlamasını engellemediğini belirtti. Tüm itirazlara, toplantılara basın açıklamalarına, hemen yakınındaki ilkokulda eğitim alan çocukların varlığına rağmen kanun ve mevzuatta “gayri sıhhi işletmeler” olarak sınıflandırılan bu hazır beton santralinin çalışmaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, “22 Nisan 2024 tarihinde belediye görevlilerince mühürlenmiş olmasına rağmen kaçak bir şekilde çalışmasını sürdürüyor. Samandağ Belediyesi’nin Encümen kararı ile alınan ve idari mahkemece kabul edilen yıkım kararının uygulanması 12 Eylül 2024 tarihinde Samandağ Emniyet Müdürlüğünce engelleniyor, yıkım yapılamıyor. Durum böyleyken Hataylılar yurttaşlık haklarına ve ‘herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir’ diyen Anayasa’nın 56. Maddesi’ne dayanarak, toplum sağlığı, gelecek nesiller ve doğa için mücadele ediyor” denildi.

“Yetkilileri göreve çağırıyoruz”

Yaşamı yok oluşa sürükleyen bu santral ve Hatay’da benzer koşullarda çalışan tüm santrallerin, taş ocaklarının durdurulması ve kaldırılması ya da yurt dışında olduğu gibi çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden çalışmalarının sağlanması gerektiğini, bunun yapılmaması durumunda buna göz yumanların, izin verenlerin suç işledikleri hatırlatılan açıklama, şöyle devam etti: “Demokrasi, yaşam ve doğa savunucuları olarak sürecin takipçisi olduğumuzun ve olacağımızın, hem ruhsatsız ve kaçak çalışan beton santralinin acilen kapatılmasını, hem de sağlıklı bir çevrede yaşama hakları yani Anayasal hakları için mücadele eden arkadaşlarımızın can güvenliğinin sağlanmasını beklediğimizi kamuoyuna duyuruyor ve yetkilileri göreve çağırıyoruz.”

İmzacı kurumlar: Adana Ekoloji Platformu, Antakya Çevre Koruma Derneği, Artur Çevre Platformu, ASİDER Antakya Şubesi, Burgazada Orman Gönüllüleri Platformu, Bursa Su Kolektifi Büyüknohutçu Dostları, Dem Parti Ekoloji, Tarım ve Hayvan Hakları Komisyonu, Doğanın Çocukları, Doğu Akdeniz Çevre Platformu, Ekoloji Birliği, Ekoloji Politik, Eskişehir Çevre Derneği, Hatay Barınma Hakkı Platformu, Hatay Tabip Odası, İklim Adaleti Koalisyonu, Karadeniz Ereğli Çevre Platformu (KERÇEP), Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı, Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK), Kuzey Ormanları Savunması, Marmaraereğlisi Çevre Gönüllüleri, Muğla Çevre Platformu, Samandağ Afetzede Derneği Samandağ Akdeniz Derneği, Samandağ Çevre Koruma Derneği, Samandağ Ekoloji Platformu, Sürdürülebilir Yaşam Derneği, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Ormancılar Derneği Marmara Şubesi, Yeşil Sol İklim Krizi Çalışma Grubu.

KaynakETHA

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol