5.6 C
İstanbul
20 Ocak Pazartesi, 2025
spot_img

İzmir’de ekoloji nöbeti başladı

TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla şube binasının önünde kentte yaşanan doğa talanına karşı beş günlük nöbet başlattı. Binanın önüne Gezi Direnişi’ne dair pankartlar asıldı.

Her gün kentin bir ekolojik talanına karşı tutulacak nöbetin ilk gününde Çeşme Turizm Projesi ele alındı.

Nöbet alanına “Değil 166 hektar, Çeşme’nin bir karış toprağını vermeyeceğiz” ve “İzmir’de simite gevrek, Çeşme projesine talan derler” pankartları asıldı. Nöbet kapsamında düzenlenen bir forumla, projenin bölgeye vereceği zarar anlatıldı.

Forumda ilk olarak Çeşme Turizm Projesi’ne karşı açılan davanın avukatlarından Ömer Erlat söz aldı:

“Bu alan kamuya, bizlere aittir. Bu alanın tamamı özel bir şirkete devredilecek. Bu alandan artık kamu yararlanamayacak. Bu nedenle projeye karşıyız.”

Erlat’tan sonra söz alan Şehir Planlamacıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Ekici, projenin bir talan ve doğanın yok edilmesi çalışması olduğunun altını çizdi. Çeşme’de 11 turizm bölgesi olduğunu söyleyen Ekici: “Bu proje, turizm bölgesi planlarında olmayan alanları sermayeye peşkeş çekmektir. Bu alanın yüzde 97’si kamu mülkü. Bu proje için doğal sit alanlarının statülerini değiştirdiler,” dedi.

Ekici’nin ardından konuşan, bölgede yaşayan Engin Önen ise şunları söyledi:

“Yarımadada yıllardır RES ve taş ocaklarına karşı mücadele ediyoruz. Burada yapılmak istenen projeye karşı ideolojik bir mücadele içindeyiz. Port Alaçatı Projesi’nde hazine arazileri özel kullanıma devredildi. İki projede de kamu yararı ya da bölge halkına katkı yoktur.”

“Bu suça ortak olmayın”

İzmir Dayanışma Akademisi üyesi Aydın Arı ise, projenin siyasal ve ekonomik iktidarlar sahiplerinin projesi olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

“Bakanlığın tanıtım reklamlarında bir takım bilimsel raporlar geçiyor. Bazı bilim insanları bu raporların hazırlanmasına katkıda bulunmuş. Burada ortaya çıkacak olan suçlara bazı bilimcilerin de ortak olduğunu söylemek istiyoruz. Bu bilim insanlarını bu suçlara ortak olmamaya davet ediyoruz.”

Forumda, Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Konak Kent Konseyi, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, EGEÇEP Gençlik Meclisi ve Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi temsilcileri de birer konuşma yaparak projeye karşı mücadele edeceklerini bildirdi.

Çeşme Turizm Projesi nedir?

Çeşme Turizm Projesi olarak da bilinen “İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” isimli proje, Urla’dan Çeşme’ye dek uzanan 120 milyon metrekarelik alanı kapsıyor.

Bu alan içinde bulunan doğal SİT alanları, zeytinlikler, tarım ve mera alanları projeye göre değiştirildi.

Proje 13 Ekim 2019’da cumhurbaşkanlığı kararıyla ilân edildi. Karar doğrultusunda Çeşme ve Urla’daki bazı özel mülk parsellerinde acele kamulaştırma kararı alındı.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol