13 C
İstanbul
15 Kasım Cuma, 2024
spot_img

İzmir metro ve tramvay işçileri 22 Ekim’de greve çıkacak

İzmir metro ve tramvayda 627 çalışanı kapsayan toplu sözleşmede arabulucu görüşmelerinden sonuç alınamadı. Demiyol-İş, 22 Ekim Cuma günü saat 05.00 itibarıyla greve çıkacaklarını duyurdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro A.Ş. ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 9. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamadı. Grev kararını asan işçiler, 22 Ekim tarihinde iş bırakacak.

Metro A.Ş önünde yapılan basın açıklamasına Türk-İş 3. Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak da katılırken işçiler, “Direne direne kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganları attı.

“İşverenimizden sadaka değil, emeğimizin karşılığını talep ettik”

Açıklamayı okuyan Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, “69 maddeden oluşan sözleşme taslağımızın 60 maddesi üzerinde anlaşma sağlanmış, geriye kalan 9 madde üzerinde tüm iyi niyet çabalarımıza rağmen anlaşma sağlanamamıştır. Bugün tarihini belirlediğimiz grev kararının mimarları da onlardır. Müzakere yolunu hep açık tuttuğumuz bu süreçte işverenimizden sadaka değil, emeğimizin karşılığını, evimizi geçindirebileceğimiz ve insanca yaşayabileceğimiz ücretler talep ettik” dedi.

“Ücretlerde adalet istiyoruz”

“Metro A.Ş.’nin kuruluşundan bu yana, İzmir halkına aralıksız olarak en kaliteli hizmeti veren çalışanların 21 yıllık geçmişi çalındığı gibi emekli olup işten ayrıldıktan sonra da çalışma süresinde almış olduğu düşük ücretler sebebi ile geleceğine de ipotek konmuştur” diyerek sözlerini sürdüren Giral, ücretlerde adalet istediklerini belirtti.

Toplu sözleşmenin hak gasplarını ortadan kaldırması gerektiğini söyleyen Giral, “Metro emekçileriyle birlikte başlattığımız eşit işe eşit ücret, sosyal adalet ve daha iyi çalışma koşulları için vermiş olduğumuz mücadelemizde başka çıkar yol bırakmadıklarından dolayı üretimden gelen gücümüzü kullanmak adına 22 Ekim 2021 Cuma günü saat 05:00 itibarıyla grev kararımızı uygulamaya başlayacağız” dedi.

“Geçmişimizi ve geleceğimizi çalan Metro A.Ş. artık bu işe son versin”

19 yıllık metro çalışanı ve şu an Demiryol-İş Sendikası İzmir Şubesi Mali Sekreteri Celal Dağaşan, “Kalan maddelerimiz genellikle ücret ağırlıklı. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Belediyenin diğer şirketlerine verilen hakları istiyoruz. Onlara verilen sosyal hakları, yevmiyelerin aynısını istiyoruz. 21 yıldır bizler mağdur edildik. Metrodan emekli olan 3500 alırken diğer şirketlerden emekli olanlar 6 bin-7 bin gibi ücretler alıyor. Geçmişimizi ve geleceğimizi çalan Metro A.Ş. artık bu işe son versin” diye konuştu.

“Bu işi masada bitirmezlerse üretimden gelen gücümüzü sonuna kadar kullanırız” diye konuşan Dağaşan, 21 yıldır verilmeyen haklarını almak için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

“Biz eşitliğin sağlanmasını istiyoruz”

İşyeri Temsilcisi Hüseyin Değerli ise, 16 yıldır metroda çalıştığını ve ücretlerin düşük olduğunu söyledi.

“Burası 21 yıllık şirket. Hem geçmişimizden hem de geleceğimizden çalındı. Emekli olduğumuz zaman diğer şirketlerden 2 bin lira daha düşük emekli maaşı almak durumundayız. Diğer şirketlerle aramızda çok fark var, bu aramızdaki farkın giderilmesini istiyoruz. Tunç Soyer’in ‘eşit işe eşit ücret’ söylemleriyle bu aramızdaki farkı çözmesini istiyoruz. Neden daha düşük ücretlere mahkum kalalım ki, biz de emek veriyoruz” diyen Değerli, emeklerinin karşılığı almak istediklerini dile getirdi.

Yıl sonu artan vergi kesintilerine de değinen Değerli, “Vergileri işveren karşılasa keşke de aldığımız ücret ilk ay ve son ay aynı olsa. Ücretlerimiz zaten düşük, bir de vergi dilimine girdiği zaman iyice perişan hale düşüyoruz. Biz eşitliğin sağlanmasını istiyoruz” dedi.

“Geçinmek için ekstra iş yapıyoruz”

Bir işçi de “İkramiyeler dahil 4 bini zor buluyor maaşımız. Ama diğer şirketler bizlerden daha fazla ücret alıyor. Biz çok bir şey istemiyoruz emeğimizin karşılığı istiyoruz. 4 bin lira bu devirde para mı? Tabii ki yetmiyor bize de” diyerek geçinmek için ekstra iş yaptığını söyledi.

Fotokopi tamiri, elektrik, inşaat işi gibi dışarıda buldukları işlerde de çalışmak zorunda kaldıklarını anlatan bir başka işçi de “Dışarıda ek iş yapmadan geçinemiyoruz, kesinlikle ek iş yapmamız lazım. Biz çift vardiya yapıyoruz. Hem burada hem de başka işte çalışıyoruz. Günlük 16 saatimiz çalışarak geçiyor ama ona rağmen yetmiyor. Diğer şirketlerle aramızda eşitlik olsun istiyoruz. Ücretlerimiz düzelirse başka bir iş yapmak zorunda kalmayız” diye konuştu.

Başka bir işçi de “20 yıldır burayım 3 bin 200 lira maaşım var. Yetmediği için evde hep tartışma var. Evde sadece ben çalışıyorum etmiyor. İzin günümde bile çalışmak zorunda kalıyorum. Bazen köye gidip tarlada çalışıyorum” diyerek geçim sıkıntısını anlattı. İşçi ücretlerde iyileştirme istedi.

Kaynakevrensel

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN KASIM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol