10 C
İstanbul
22 Ocak Çarşamba, 2025
spot_img

İzmir/Gültepe halkı yerinde dönüşüm istiyor

Kentsel dönüşüm imar planları onaylanan Gültepeliler, “Haklarımızı ve emeklerimizi görmezden gelerek yapılmış bu planlara karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Rantsal değil, yerinde dönüşüm istiyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Gültepe semtinde 300 hektar alanda ve 14 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm imar planları Konak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından onaylandı. Gültepe halkı ise onaylanan imar planlarına itiraz ederek, dava açtı. İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi’nde süren davaya Konak ve İzmir Büyükşehir Belediyesi savunmalarını Mayıs ayında iletti. Konak Belediyesi savunmasında dava açan Gültepe halkının, “meşru, güncel ve kişisel menfaatleri bulunmadığından” davanın ehliyet yönünden reddi talep etti. Büyükşehir Belediyesi ise savunmasında dava açanların o mahallede yaşamadıklarını ileri sürdü.

MA’dan Sevda Aydın, İzmir’in ilk gecekondulaşmanın olduğu mahallelerden biri olan Gültepe’de 1960’lı yıllardan beri aynı yerde oturan mahalle sakinleriyle kentsel dönüşüm sürecinde yaşadıkları sorunları,

konuştuk.

‘İtirazı kabul etmediler’

51 yıldır aynı mahallede yaşadığını belirten Özkan Kılıç, kentsel dönüşüme karşı Gültepe Semti Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kurduklarını belirtti. Projelerin pandemi döneminde asıldığını ve kısa bir sürede itiraz etmelerinin beklendiğini aktaran Kılıç, “İnsanların evlerinde kalmak zorunda olduğu bu dönemi fırsat bilip planları hayata geçirmek istediler. İtiraz dilekçelerimizi topladık. Konak ve İzmir Büyükşehir Belediyelerine binlerce dilekçe verdik ancak kabul edilmedi. Karşımıza çıkıp bizleri dinlemediler, bu yüzden dava açtık” dedi.

‘Kentsel dönüşüme karşıyız’

Kentsel dönüşüm planına alınan 14 mahallenin çok eski binalardan oluştuğunu, dönüşmesi gerektiğini belirten Kılıç, “Dönüşüme karşı değiliz. Bugünün inşaat teknolojisiyle evlerimizin yenilenmesini elbette istiyoruz. Çocuklarımıza sağlıklı ve güvenli evler bırakmak istiyoruz ancak plan bölgenin demografik, sosyo-politik, sosyo-ekonomik ve ekolojik yapısına uygun değil. Yerinde dönüşüm istiyoruz. Ayrıca ilçe belediyesi sadece arazi tapusunu onaylıyor, arazinin üstünde kalan dairelerimizi yok sayıyor. Bu her birimiz için çok ciddi hak kaybına yol açacak. Benim çocuğum nerede oturacak?” diye sordu.

‘İki belediye de bizi yok sayıyor’

Gültepe’de kentsel dönüşümü planlayan yetkililerin halkla görüşmediğini, sorunlarını dinlemediğini söyleyen Kılıç, “Yaşayacağımız hak kayıplarını önlemek adına projede tek bir satır yok. Rant alanı olarak görüyorlar ve 60 yıllık emeğimizden vazgeçmememizi bekliyorlar. İki belediye de savunmalarında bizi yok sayıyor. Açtığımız dava dosyasında tapularımızla ve tüm belgelerimizle burada oturduğumuz ispat etmişken ne yapmaya çalıştıklarını anlamak mümkün değil. Sosyal demokrat bir belediyenin yapacağı şey değil” diye konuştu.

‘Çocuklarımın menfaati var’

Mahallede 40 yıldan fazladır oturduğunu söyleyen İmam Göğülter, belediyelerin savunma dilekçelerinde “menfaatleri yoktur” ifadesine tepki gösterdi. Göğülter, “Çocukluğumdan beri burada oturuyorum, çocuklarım burada. Onların menfaatlerini korumak için dava açtık, nasıl bunu söyleyebilirler” dedi.

‘Borçlu çıkarıyorlar’

Komşularının asgari ücretle çalışan işçi ve yoksul insanlardan oluştuğunu dile getiren Göğülter, “Yaptıkları hesapla bizi toprağımızdan borçlu çıkarıyorlar. Yapacakları evi almamızı bekliyorlar. Aldığımız maaşlarla ya da emekli aylıklarımızla geçinemezken yeni evin borcunu ödeyemeyiz. Bunu onlar da biliyor, bizi zorunlu göçe zorluyorlar” diye ekledi.

‘Başkan yalan söylememeli’

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un çıktığı televizyon programlarında kentsel dönüşüm mahallesinde bulunan insanlara yönelik “Bana güvenin, kimseyi mağdur etmeyeceğim” dediğini ancak hazırlanan projenin mağduriyet yarattığını aktaran Göğülter, “Belediye başkanı yalan söylememeli. Proje gerçekleşirse yaşayacaklarımız ortadayken, ona güvenmemizi beklemesin” sözleriyle sitemde bulundu.

‘Dişimizle tırnağımzla yaptık ‘

“Bu mahallede yaşayan herkes evini, yolunu kendi yaptı” diyen 43 yıllık mahalle sakini Ayşe Aydoğdu, tepkisini şöyle dile getirdi: “Bu mahallede yaşayan herkes evini, yolunu kendi yaptı. Elektriğimiz, suyumuz, yolumuz yokken mezarlıklardan suyu taşıyarak, dişimizle tırnağımızla yaptık buraları. Yıllardır birlikte komşuluk yapıyoruz, yerimizden olmak istemiyoruz. Mahallede tek bir kapalı pazar yerimiz yok, sokaklara açılan tezgahlardan alışveriş yapıyoruz. Çocuklarımızın oynadığı parklar çok kısıtlı. Biz de istiyoruz evlerimizin yenilenmesini, sosyal hayatımızın daha çeşitli olmasını ama bizlerle hiçbir görüşme yapmadan hatta zorbalık yaparak evlerimiz elimizden alınmak isteniyor. Rantsal dönüşüm değil yerinde dönüşüm istiyoruz.”

‘Batur’a güvenmiyoruz’

Belediyeye güvenmediğini kaydeden Aydoğdu, “Evimi ipotek edecekler, ben ödeyemeyeceğim borca sokacaklar. Nasıl güveneyim, güvenmiyorum. Söz uçar yazı kalır, gelsin mağdur etmeyeceğini imzalı belgeyle sunsun” dedi.

‘Mücadele edeceğiz’

Mahalle sakinlerinden Müslim Yaycı da yapılmak istenen kentsel dönüşüme karşı olduğunu söyledi. Kurdukları dernek aracılığıyla örgütlenme çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Yaycı, “60 yıldan fazla bu mahallede yaşıyoruz. Mahalleliler Birliği’nin bilgilendirme toplantısında öğrendim dönüşüm yapılacağını. Projeye baktığımızda bizim menfaatimize hiçbir şeyin olmadığını gördük. Mahallede onlarca yöre derneği var, burada onlarca yıl yaşayan insanlar var. Kimseye hiçbir şey anlatılmadı. Evlerimizi ve haklarımızı korumak için her türlü mücadeleyi vereceğiz” ifadelerinde bulundu.

KaynakMA

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol