22.9 C
İstanbul
19 Eylül Perşembe, 2024
spot_img

İTÜ’de Mahsa Amini için anma etkinliği düzenlendi

İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde İTÜ International Students Kulübü’nün çağrısıyla İran’da katledilen Mahsa Amini için anma etkinliği düzenlendi. Öğrenciler İran halkıyla dayanışma çağrısında bulundu.

İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde yapılan anmada Mahsa Amini için yapılan belgesel-video ve dünyadaki ve Türkiye’deki kadın hareketine dair video izlendi. Yaklaşık 50 öğrencinin katıldığı etkinlikte yazılan açıklama Türkçe ve İngilizce okundu.

Etkinlikte okunan açıklama şu şekilde:

“Mahsa Amini’nin ölümünün ardından İran’da hükümet karşıtı protestolar artıyor. Hükümet, protestoları bastırmak için muhafız bekçileri, paramiliter güçler ve sivil giyimli güvenlik görevlileri de dahil olmak üzere güvenlik güçlerini görevlendirdi. Canlı yayınlarda eylemcilere karşı mühimmat, göz yaşartıcı gaz, cop, tazyikli su ve şok tabancaları kullanıldığı görülüyor. Birçok insan hakları örgütüne göre, yüzlerce eylemci yaralandı ve düzinelercesi öldürüldü. Ancak bağımsız soruşturma mekanizmalarının olmaması nedeniyle kesin sayılar doğrulanamıyor. Gazeteciler, aktivistler ve üniversite öğrencileri de dahil olmak üzere yüzlerce kişi hapse atıldı.

“Genç kadın ve erkekler İslami Rejime karşı cesur ve birlik içinde yükseliyor”

Kadınlar protesto için saçlarını kesiyor ve başörtüsü yakıyor. Protestolardan çevrimiçi olarak paylaşılan görüntüler ve videolar, 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin tutuklanmasına yol açan başörtü yasalarına karşı çıkan kadınları göstermekte. İslam Cumhuriyeti, kadınları bedensel özerklikten yoksun bırakan zorunlu örtünme yasalarının insanlık dışı bir şekilde uygulanması konusunda uzun bir geçmişe sahip ve “Ahlak” ajanları genellikle kadınları fiziksel olarak taciz ederken ve onları giyinişlerinden ötürü polis araçlarına zorla bindirirken görülürler.

Bu protestonun amacı ne? Protestolar başlangıçta Mahsa Amini’nin öldürülmesine ve kadınların İran’ın ülkenin zorunlu kıyafet kurallarını uygulayan insanlık dışı “ahlak polisi”ne duyduğu tepki olarak alevlendi. Ancak gösteriler rejimle ilgili rahatsızlıklar için bir çıkış noktası haline geldi.

Bu durum, uzun yıllardır büyüyor. Genç kadınlar ve erkekler, İslami Rejimin onlarca yıldır sürdürdüğü baskıya karşı her zamankinden daha cesur ve birlik içinde yükseliyorlar.”

Öğrenciler ayrıca İran halkı ile dayanışma için önerilerde bulundu:

“Şehrinizdeki dayanışma eylemlerine katılıp yeni eylemler düzenleyebilirsiniz.
Haberleri paylaşıp yaygınlaştırabilirsiniz.
İranlı insan hakları örgütlerini ve aktivistlerini takip edebilirsiniz.
Temsilcilerinizle/liderlerinizle iletişime geçebilirsiniz.”

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol