16.2 C
İstanbul
24 Ekim Perşembe, 2024
spot_img

İtalya’da Stellantis otomotiv işçileri 20 yıl sonra grev kararı aldı

İtalya'da binlerce işçi, Cuma günü (18 Ekim) otomobil sektöründeki çalışma koşullarını protesto etmek amacıyla 20 yıl sonra Roma sokaklarında sendika bayrakları ve pankartlar taşıyarak yürüdü.

İtalya’da ulaşım işçileri 9 Eylülden bu yana grevler gerçekleştirerek ücretlerin arttırılması, çalışma sürelerinin kısaltılması, iş güvenliği önlemlerinin alınması için mücadele ediyor. Ekim ayı boyunca da birçok kez grev gerçekleştiren işçiler son olarak 18 Ekimde ülke genelinde greve çıktılar. Sİ Cobas sendikasının savaş bütçesine ve sendikal baskılara karşı yaptığı genel grev çağrısına kulak veren ulaşım işçileri çalışma koşulları ile ilgili taleplerin yanı sıra hükümetin savaş politikalarına karşı da mücadele ediyor.

Ülkenin birçok kentinde metro, otobüs, tramvay hatlarını durduran işçilere, liman işçileri de katıldı. Liman işçileri Salerno ve Cenova limanlarını kapatarak İsrail devletine verilen silah desteğine, giderek artan savaş bütçesine, mücadeleyi bastırmak için uygulamaya alınmak istenen yeni yasa tasarısına karşı tepkilerini dile getirdi. İşçilerin grevleri ve kitlesel protesto gösterileri Ekim ayı boyunca devam edecek.

İtalya otomotiv işçileri de 20 yıl aradan sonra 18 Ekimde ülke genelinde greve çıktı. Dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi olan Stellantis şirketine bağlı çalışan işçiler şirketin üretimi düşürme ve işçi çıkarma planlarına karşı “Vites değiştirelim: Daha adil bir geleceğe doğru hızlanalım” sloganıyla meydanlara aktılar. CGIL, CISL ve UIL sendikalarının çağrısıyla gerçekleşen greve binlerce işçi katıldı. Şirketin, AB’nin çevreci kuralları nedeniyle üretim maliyetlerinin çok arttığını, bu nedenle üretimi daha ucuz ülkelere taşıdıklarını ifade etmesine karşı işçiler bu sorunun bedelini işçilerin ödemeyeceğini dile getirerek tepki gösterdi. Greve sadece Stellantis işçileri değil, ülkenin dört bir yanından otomotiv işçileri katıldı. İşçiler otomotiv şirketlerinin yanı sıra hükümete de seslenerek iş garantisi talep ettiler.

Sektörün İtalya’daki üç ana sendikası, hükümetten istihdamı korumasını ve otomobil üretim endüstrisinin geleceğinin güvence altına alınmasında yardımcı olunmasını istedi.

Bari’deki UIL metal işçileri sendikasının bir yetkilisi olan Riccardo Falcetta, “Haftada bir iki gün, işler yolunda gittiğinde çalışıyoruz. Dolayısıyla bugün söylediğimiz şey, (elektrikli araçlara) geçişin yalnızca işçiler tarafından ödenemeyeceğidir” dedi.

Küresel otomobil üreticisi Stellantis’in olası gelecek planlarına ilişkin belirsizlik, mevcut grev eyleminin ana nedeni.

Dünyanın en büyük dördüncü otomobil üreticisi, artan rekabet ve mali sıkıntılar nedeniyle gelecekteki üretim planlarına açıklık getirmesi için baskı altında.

İtalya’nın aşırı sağcı hükümeti, şirketi montaj tesislerini düşük maliyetli ülkelere taşımakla suçlamıştı.

İşçi sendikası İtalyan Metal Mekanik Federasyonu’nun ilk dokuz aylık imalat rakamlarına göre, Stellantis’in üretimi 2024 yılında geçen yıla kıyasla yüzde 40 oranında düştü.

Raporda, “2030 yılında hükümetin belirlediği 1 milyon araç hedefini yakalamak için Stellantis’in üretim hacmini iki katına çıkarması gerekecek” denildi.

2021’de Fiat-Chrysler ve PSA Peugeot’nun birleşmesiyle kurulan çok uluslu grup, 2024’ün ilk yarısında İtalya’daki tesislerinin çoğunda daha az üretim yaptı. Otomobil üreticisi son 17 yılda İtalya’daki faaliyetlerini yaklaşık yüzde 70 oranında azalttı.

CEO Carlos Tavares geçtiğimiz günlerde AB karbon emisyon kurallarını üretim maliyetlerini arttırmakla suçladı ve grubun Çinli markalarla rekabeti nedeniyle bazı montaj tesislerini kapatmak zorunda kalabileceğini öne sürdü.

İşten çıkarmaları “göz ardı edemeyeceğini” söyleyen Tavares, elektrikli otomobillere olan talebi canlandırmak için ek devlet teşviklerine ihtiyaç olduğunu yineledi.

Jeep ve Chrysler araçlarını üreten Stellantis, 2024 yılının 10 milyar euroya (371,83 milyar Türk Lirası) varan bir zararla tamamlamayı beklediklerine dair bir açıklamalarıyla gündemdeydi.

Şirket bu hafta Fiat Panda’nın üretimine Kasım ayında ara vereceğini duyurdu. Bu karar, bir ay önce Fiat 500 elektrikli için alınan benzer bir kararın ardından geldi.

Bu arada, otomobil grubunun Fransız fabrikaları da belirsizlikle karşı karşıya. Ancak Fransız haber ajansı AFP’nin aktardığı habere göre, Kasım ayı ortasına kadar tüm tesislerin üç yıllık bir üretim planı olacak.

CEO Carlos Tavares, “yüksek fiyatlı araçların” bir sonucu olarak bu yılki kötü mali performansı nedeniyle ABD’deki bayiler ve Birleşik Otomobil İşçileri sendikası tarafından eleştiriliyor.

Şirket fabrika açılışlarını erteleyerek, sendikalı işçileri işten çıkararak maliyetleri düşürmeye çalışıyor. Stellantis ayrıca eylül ayında, planlanan liderlik değişikliğinin bir parçası olarak 66 yaşındaki Tavares için bir halef aradığını duyurmuştu.

Tavares’in beş yıllık sözleşmesinin 2026’da sona ermesine bir yıldan biraz fazla bir süre vardı.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EKİM SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol