Resmi Gazete’de yayımlanan kararla “işten çıkarma yasağı” 17 Mart’tan itibaren 2 ay daha uzatıldı. CHP’li Ünal Demirtaş, “Kısa çalışma ödeneği asgari ücret düzeyine çıkarılsın” çağrısı yaptı.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, pandemi sürecinde uygulamaya sokulan “işten çıkarma yasağı” 17 Mart’tan itibaren 2 ay daha uzatıldı.
Kararla, 4857 sayılı İş Kanunu’nda işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemeyi içeren geçici 10’uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin, 17 Mart’tan itibaren 2 ay daha uzatılması düzenlendi.
İş Kanunu’na 16 Nisan 2020’de eklenen geçici maddeyle iş veya hizmet sözleşmelerinin, “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” (Kod-29), iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, iş yerinin faaliyetinin sona ermesi, işin sona ermesi halleri dışında, 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilmesi yasaklanmıştı.
Ayrıca geçici maddede patronlara, çalışanlarını 3 aylığına ücretsiz izne ayırmasına ilişkin düzenlemeye de yer verilmişti.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da yayımlanan kararla ilgili Twitter hesabından açıklama yaptı. Bakan Selçuk yaptığı açıklamada, “Normalleşme sürecinde istihdamı korumak için tedbirlerimize devam ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Nakdi Ücret Desteği ve Fesih Kısıtı’nı 2 ay süreyle uzatıyoruz” dedi.
CHP’li Ünal Demirtaş: Kısa çalışma ödeneği asgari ücret düzeyine çıkarılmalı
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, salgının eskisi gibi devam etmesine rağmen işten çıkarma yasağının ve nakdi ücret desteğinin sadece iki ay uzatılmasına tepki gösterdi.
Nakdi ücret miktarında da bir değişiklik yapılmadığını belirten Demirtaş, “Ücretsiz izne çıkartılan işçiye günlük 47,70 TL nakdi ücret desteği ödendi. Aylık nakdi ücret desteği 1431 TL. Bu ücretlerin en azından asgari ücret düzeyine çekilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, yakın bir zamanda, toplumun büyük bir bölümde çok derin bir yoksulluk görülecek” dedi.
Ünal Demirtaş, kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar uzatılması için TBMM’ye yasa teklifi vermişti.
Nakdi ücret desteği ve işten çıkarma yasağının sadece iki ay uzatıldığını belirten Demirtaş, “Kısa çalışma ödeneği ise 31 Mart 2020’de sona eriyor. Kovid-19 vakaları artmaya devam ediyor. Aşılama takvimi çok yavaş ilerliyor, çok az sayıda vatandaşımız aşılandı. İş ve çalışma hayatındaki salgın eskisi gibi devam ediyor” dedi.
“Günlük 47 liraya kim nasıl geçinecek?”
“Günlük 47 lira ile kim, nasıl geçinecek” diye soran Demirtaş, “İktidar, geçim sıkıntısını, işsizlik riskini görmüyor. İşten çıkarma yasağı var diyorlar ama Kod-29’a göre işten çıkarmayı yasaklamıyorlar. Milyonlarca emekçi risk altında, tehlike büyük, bu önlemler yeterli değil” dedi.
“Şubat 2021 itibarıyla açlık sınırı 2 bin 719 TL olarak açıklandı. Gıdaya 1 yılda gelen zam yüze 30’u aştı. Elektrik 2021 yılının başında yüzde 6 zamlandı. Bu koşullar altında günlük 47,70 Tl’lik bir gelirle geçinmek mümkün mü” diye soran Demirtaş, “Pandemi döneminde ücretsiz izne gönderilen işçiler çok mağdur oldu. Bu ücretlerin en azından asgari ücret düzeyine çekilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, yakın bir zamanda, toplumun büyük bir bölümde çok derin bir yoksulluk görülecek” dedi.