3.3 C
İstanbul
8 Şubat Cumartesi, 2025
spot_img

Siyonist İsrail’den Gazzelilere: Çadırda yaşa ya da git

Hamas ile soykırımcı İsrail arasında iki haftadan fazla bir süre önce yürürlüğe giren ateşkesin başlamasıyla birlikte, Gazze’de yerinden edilen aileler yollara düştü ve mahallelerine döndüklerinde harabelerle karşılaştı.

The National’dan Nagham Mohanna’nın konuştuğu Gazzeliler, yaşadıkları tüm yıkıma rağmen bölgeyi terk etmeyi düşünmediklerini, aksine evlerini yeniden inşa etmekte kararlı olduklarını belirtti. Ancak bu çabalarının önündeki en büyük engel, işgalci İsrail’in enkaz kaldırma için gerekli ağır iş makineleri ve inşaat malzemelerinin girişine izin vermemesi.

Durum, bu hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin Gazze’yi ele geçirip halkını tahliye ederek yeniden inşa edebileceği yönündeki açıklamalarıyla daha da karmaşık bir hâl aldı. Trump, bölgeyi kimin kontrol edeceği konusunda ise net bir bilgi vermedi.

Gazzeliler ise bu öneriyi hızla reddetti ve bölgede kalma haklarının olduğunu vurguladı. Yeniden inşa için tek ihtiyaçlarının gerekli malzemeler olduğunu söylediler.

Filistinli bir siyasetçi The National’a yaptığı açıklamada “Gazzeliler baskı altında, ancak bundan daha fazlası yaşanıyor: Şantaja maruz kalıyorlar. Çadırda yaşa ya da git’ deniliyor. Evlerini yeniden inşa etme hakları ellerinden alınıyor. Bu, etnik temizliğin en açık göstergesidir” dedi.

Gazze’nin Mısır’a açılan tek sınır kapısı Refah, mayıs ayında kapatılmasından bu yana ilk kez 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesten birkaç gün sonra yaralıların sevki ve insani yardımların girişi için açıldı. Ancak bölgeye geri dönmek isteyenler için kapı hâlâ kapalı.

Gazze Hükümet Medya Ofisi Direktörü İsmail Sevvabta, “Anlaşmaya göre ateşkes sağlandıktan sonra insani yardımların yani çadırlar, konteynerler ve insani operasyonları destekleyecek tüm temel malzemeleri içeren yardımların girişine izin verilmesi gerekiyordu. Ancak İsrail işgali bu süreci engelledi” dedi. Sevvabta, birkaç gün önce Mısır’dan sadece dört buldozerin girişine izin verildiğini, ancak bunun yetersiz olduğunu vurguladı.

“Durum son derece zor” diyen Sevvabta, “Gazze’yi eski hâline getirmeye çalışıyoruz, ancak sınır kapılarının kapalı olması ve ağır iş makineleri ile inşaat malzemelerinin girişine yönelik yasağın devam etmesi nedeniyle ciddi engellerle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Koşullar dayanılmaz boyutlarda

İnşaat ekipmanlarının girişinin engellenmesi, binlerce yerinden edilmiş aileyi sert kış koşullarında savunmasız bıraktı. Bu hafta şiddetli fırtınaların bölgeyi vurmasıyla birlikte, durum daha da kötüleşti. Fırtınalar çadırları sökerek halihazırda zor olan yaşam koşullarını daha da dayanılmaz hâle getirdi.

Fırtınadan etkilenenlerden biri olan 45 yaşındaki Beyt Lahiya sakini Mahmud Gaban, ateşkes sonrası evine döndüğünde yalnızca enkazla karşılaştığını anlattı: “Başka çaremiz yoktu, bu yüzden komşumuzun arazisine bir çadır kurduk. Evimiz tamamen yıkılmıştı.”

Küçük çadırın içinde toplam 23 kişi yaşam mücadelesi veriyor: “On kişilik ailem, anne-babam, iki kardeşim ve onların aileleriyle birlikte tek bir çadırın içinde yaşıyoruz. Zaten dayanılmaz olan koşullar, fırtına sonrası daha da kötüleşti. Sert rüzgarlar çadırımızı parçaladı ve bizi açıkta bıraktı.”

37 yaşındaki Muhammed Ebu Şurh da ateşkes sonrası Gazze’nin kuzeyindeki Safatawi mahallesinde bulunan beş katlı evine döndüğünde sadece enkaz bulduğunu söyledi. Ancak onu daha da yıkan, ailesinin altı üyesinin hâlâ enkaz altında olmasıydı: “Eve döner dönmez iki sebepten dolayı enkazın yanında bir çadır kurdum: Birincisi, burası benim evim, benim toprağım, benim yerim olduğu için. İkincisi ise kardeşlerim ve çocuklarının hâlâ enkaz altında olduğu için.”

Bu hafta Trump, Gazze’deki iki milyondan fazla Filistinlinin Ürdün ve Mısır gibi ülkelere yerleştirilmesi gerektiğini öne sürdü. Trump ayrıca, ABD’nin Gazze’yi kontrol edebileceğini ve burayı “Orta Doğu’nun Rivierası” yapabileceklerini söyledi.

Öte yandan işgal devletinin Savunma Bakanı Israel Katz, ordunun Gazze’den ayrılmak isteyenler için “gönüllü çıkış” planı hazırlaması talimatını verdi. İsrail basını, bu planın uygulanması için orduya emir verildiğini aktardı. Ancak Gazze’de yaşayan pek çok kişi için bölgeyi terk etmek, gerçekleşmeyecek bir ABD-İsrail “fantezisi”nden ibaret.

Altı çocuğuyla birlikte hâlâ çadırda yaşam mücadelesi veren Ebu Şurh, “Ateşkesin ilanı üzerinden 15 günü geçti ama hâlâ yeniden inşa süreci başlamadı. Enkaz kaldırılmadı, barınma sağlanmadı. Dünya bu duruma müdahale etmeli” dedi.

KaynakHarici

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN OCAK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,950AboneAbone Ol