Siyonis İsrail askerleri tarafından hedef gösterilerek katledilen Shireen Abu Akleh’yi meslektaşları İsrail Konsolosluğu önünde andı. Meslektaşları Akile’nin ancak mesleğini sürdürerek anılabileceğinin altını çizdi.
Türkiye’deki Filistinli Basın Mensupları Birliği, Al Jazeera kanalında çalışan Filistinli gazeteci Shireen Abu Akleh’nin İsrail ordusu tarafından katledilmesini, İstanbul Levent’te bulunan İsrail Konsolosluğu önünde protesto etti. Eylemde öldürülen Akile’nin fotoğraflarının olduğu dövizlerin yanı sıra “Gazetecilik değil, işgal en büyük suçtur” ile “Doğruyu söylemenin bedeli: Al Jazeera muhabiri İsrail işgal güçleri kurşunuyla şehit edildi” dövizleri taşındı.
Oda: “Gazetecilerin özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır”
Türkiye’deki Filistinli Basın Mensupları Birliği Başkanı Taha Oda, Filistin’in haklı bir mücadele yürüttüğünü ve Akile’nin de bu mücadele için yaşamını yitirdiğini belirtti. Oda, “Akleh’nin işgalci İsrail tarafından öldürülmesini şiddetle kınıyoruz. Bu, gazetecilerin özgürlüğüne yapılan bir saldırıdır. Biz gazetecilerin özgürlüğü için çalışırken, İsrail’in böyle bir şey yapmasını kabul edemeyiz. Bu öldürülme aynı zamanda hakikati yok etmeye dönüktür” dedi. İsrail’in gazetecilere yönelik işlediği suçlara karşı çağrıda bulunan Oda, “Acil ve adil bir soruşturma açılması için dünyaya çağrıda bulunuyoruz” diye konuştu.
Muhammed: “İsrail planlı bir şekilde Shireen’i öldürdü”
Al Jazeera Türkiye Temsilcisi Müdürü Abdulrazim Muhammed, Akleh’nin Filistin’de en önde gelen gazetecilerden biri olduğunu belirtti. Muhammed, 20 yıldır çalışan Akile’nin ölümünden dolayı şok ve üzüntü içinde olduklarını ifade etti. Muhammed, “Shireen’in yaptığı çalışmaları ile Filistin’de olan bitenleri takip etmekteydik. Shireen, gazetecilik alanında bir okuldu. Arap dünyasından Shireen’in deneyimlerinden faydalanmayan hiçbir gazeteci yok. Biz Shireen’i nasıl tanıyorsak, işgalci İsrail güçleri de aynı şekilde onu tanıyordu. Ayrıca gazeteci olduğunu gösteren yelek ve diğer teçhizatlar vardı. Gazeteci olduğu her halinden beliydi. Biz işgalci İsrail’in planlı bir şekilde Shireen’i öldürdüğünü düşünüyoruz” diye belirtti.
Akile’nin öldürülmesiyle tüm gazetecilerin hedef alındığına işaret eden Muhammed, “Hakikatin sesini ve bedelini ödetmek istedi. Gazetecilerin sesini engellemek ve kısmak istedi. Herhangi birimizin Shireen’in yerinde olabilirdik ve İsrail’in kurşunu ile öldürülebilirdik. Türkiye’de ve dünyadaki gazetecilere seslenmek istiyorum; hepimizin bir görevi var. Shireen’in sesi ve hakkı ve davasını sürdürmek, İsrail’i ifşa etmek hepimizin görevidir” ifadelerin kullandı.
Gayesse: “Gazetecilere düşen görev Shireen’in mesleğini yürütmek”
Eylemde söz alan Tunuslu Gazeteci Khaoula Ben Gayesse ise, Akleh’nin öldürülmesi ile hakikatin öldürülmeye çalışıldığını kaydetti. İsrail’in kanlı yüzünün ortada olduğunu ifade eden Gayesse, “Bütün gazetecilere düşen görev Shireen’in emaneti yani mesleğini sürdürmek. Onun mesajını dünyaya aktarmaya devam edelim” şeklinde konuştu.
Eylem, gazetecilerin konuşmaları ve atılan sloganlar ardından son buldu.