20.7 C
İstanbul
19 Eylül Perşembe, 2024
spot_img

İŞKUR’da 20 milyon TL zarar: “Bu yağmaya derhal son verilmelidir”

İŞKUR’u 20 milyon TL zarara uğrattıkları ortaya çıkan 21’i İŞKUR personeli toplam 58 şüpheli hakkında gözaltı kararı verdi. Konu ile ilgili açıklama yapan BİRTEK-SEN Kurucu Genel Başkanı Mehmet Türkmen, İŞKUR’un İşsizlik Fonu’ndaki kaynakları patronlara aktardığını kaydetti ve “Bu yağmaya derhal son verilmelidir” dedi.

Türkiye İş Kurumu’nda (İŞKUR) ihale yoluyla düzenledikleri meslek edindirme ve iş başı eğitim programlarında usulsüzlük yaparak kurumu 2014-2018 yılları arasında 20 milyon TL zarara uğrattıkları ortaya çıkan 21’i İŞKUR personeli toplam 58 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. 10 ilde düzenlenen operasyonda 35 şüpheli yakalandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ‘Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’ tarafından yapılan soruşturma kapsamında, yapılan ihbarlar sonucu 58 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

İletişimin dinlenmesi sonrası bir kısım şüpheliler tarafından rüşvet alındığı da tape kayıtlarıyla belgelendi. Tanık ve şikayetçi beyanları, müfettiş raporları, kriminal inceleme raporları, yapılan tespitler ve elde edilen deliller doğrultusunda organize şekilde hareket eden şüphelilerin “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve örgüte üye olma”, “Nitelikli dolandırıcılık”, “Resmî belgede sahtecilik”, “Rüşvet”, “İhaleye fesat karıştırma” suçlarını işledikleri tespit edildi.

İşsizlik Fonu’ndaki kaynaklar patrona aktarılıyor, bedava işçi sağlanıyor

Durumla ilgili açıklama yapan BİRTEK-SEN Kurucu Genel Başkanı Mehmet Türkmen, “İŞKUR’un Meslek Edindirme ve İşbaşı Eğitim programlarının büyük çoğunluğu usülsüzdür! Bu programlar İşsizlik Fonu’ndaki kaynakları patronlara aktarma, işçi ve işsizlerin kesesinden patronlara bedava işçi sağlama aracıdır.” Dedi.

Antep, Urfa, Malatya gibi bölge illerinde, yüzlerce tekstil fabrikasında, yıllardır işçilik yapan normal vasıflı işçilerin İşbaşı Eğitim Programı kapsamında ‘Kursiyer işçi’ adı altında çalıştırıldığı örneğini veren Türkmen, “kursiyer işçi”lerin ücretlerinin ve GSS primlerinin İŞKUR tarafından ödendiğini, normal kadrolu işçilerle aynı işi yaptıkları halde (6 ay) sigorta primleri yatırılmadığını, sadece sağlık sigortasından yararlandıklarını ve bu sürede kıdem tazminatı ve işsizlik ödeneği hak edemediklerini kaydetti.

Deneyimli işçiler İŞKUR üzerinden “kursiyer işçi” olarak işe alınıyor

Vasıflı işçilerin işçi alımı yapan fabrikaya başvurduğunu fakat fabrikanın işçiyi İŞKUR üzerinden “kursiyer işçi” olarak işe aldığını ve bu yolla işçilerin bu yolla patrona bedavaya geldiğini belirten Türkmen, İşsizlik Fonu’nun yağmalandığı bir diğer uygulama olan Çıraklık Eğitim veya Meslek Edindirme programları ile ilgili de şunları söyledi:

“Bu alanda türeyen çok sayıda danışmanlık şirketi fabrikaları pazarlamacı gibi gezip bu teşvik programları için aracılık yapıyor. Bir örnek; fabrikada 5 yıldır, 10 yıldır çalışmakta olan işçiler bu program kapsamında çırak veya uzmanlık eğitimi alıyormuş gibi gösteriliyor. Oysa bu işçiler daha önce yaptıkları aynı işi yapmaya devam ediyorlar. Göstermelik yapılan bir iki toplantı, imzalanan formlar… Yani işçilerin yıllardır yaptıkları iş eğitim adı altında, maaş desteği ve sigorta prim desteği teşvikleriyle bedavaya getiriliyor. Doğrudan işçilerin hesabı yerine işyerinin hesabına yatan bu teşvikler patron ve danışman şirket arasında kırışılıyor. Sadece bu kadar mı? Değil.”

Patronlara teşvik sağlanıyor

İŞKUR’un, İşsizlik Fonu’ndan kadınların, gençlerin istihdamı, ilave istihdam vb pek çok başlık altında patronlara teşvik sağladığını da kaydeden Türkmen, “Şöyle düşünün; İşsizlik Fonu’na prim ödeyen 5 işçiden kesilen parayla işçilerden 2’sinin ücreti teşvik olarak tekrar patrona aktarılıyor. İŞKUR’a kayıtlı 3.5 milyon civarında işsizin sadece %12’si, toplam işsizlerin ise ancak %5’i İşsizlik ödeneğinden yararlanabiliyor. Yani işçilerin, işsizlerin olan işsizlik fonu, işsizlerin %95’nin yararlanamadığı işsizlik fonu patronlara aktarılıyor. Bir de işin SGK ayağı var. Son dönemlerde açık vermeye başlayan İşsizlik Fonu ve devasa zararlar eden SGK’nın içi işte böyle boşaltılıyor. EYT’ler için kaynak yok”, “Bütün işsizlere maaş veremeyiz” diyorlar. Çünkü çalışanın, EYT’linin, işsizin birikimleri patronlara aktarılıyor.” Dedi.

Son olarak Türkmen BİRTEK-SEN olarak bu konudaki taleplerini açıkladı:

  • İşsizlik Fonu’nun patronlara yağmalatılmasına son verilmeli!
  • Fon sadece işsizler için kullanılmalı!
  • Bütün işsizler iş bulana kadar fondan yararlanabilmelidir!
  • Fon’un yönetimi işçilerin ve sendikaların katılımı ve denetimine açık olmalı!

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN EYLÜL SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,920AboneAbone Ol