8.3 C
İstanbul
26 Aralık Perşembe, 2024
spot_img

İSİG: Kasım’da 164 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

İSİG, Kasım ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Kasım ayında 164 işçinin iş cinayetlerinde katledildiği aktarılan raporda, yılın ilk 11 ayında en az 1708 işçinin patronların kar hırsı nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtildi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Kasım ayı iş cinayetleri raporunu yayınladı. Verilerin yüzde 71’ini ulusal basından; yüzde 29’unu ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrenilerek hazırlanan raporda, “Kasım ayında en az 164, yılın ilk 11 ayında en az 1708 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti” denildi.

Raporda, 2024 yılında her ay yaşanan iş cinayetleri verileri de yer aldı: “Ocak ayında en az 161 işçi, Şubat ayında en az 149 işçi, Mart ayında en az 124 işçi, Nisan ayında en az 165 işçi, Mayıs ayında en az 142 işçi, Haziran ayında en az 139 işçi, Temmuz ayında en az 148 işçi, Ağustos ayında en az 192 işçi, Eylül ayında en az 157 işçi, Ekim ayında en az 167 işçi ve Kasım ayında en az 164 işçi hayatını kaybetti.”

Raporda, Kasım ayında iş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımına ilişkin bilgilere de yer verilerek, inşaat, yol işkolunda 42; tarım, orman işkolunda 20; taşımacılık işkolunda 23 (10 işçi ve 10 çiftçi); metal işkolunda 13; ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 8; enerji işkolunda 7; gıda, şeker işkolunda 6; belediye, genel işler işkolunda 6; madencilik işkolunda 5; ağaç, kağıt işkolunda 5; sağlık, sosyal hizmetler işkolunda 5; konaklama, eğlence işkolunda 4; tekstil, deri işkolunda 3; savunma, güvenlik işkolunda 3; çimento, toprak, cam işkolunda 2; petro-kimya, lastik işkolunda 1 ve çalıştığı işkolunun belirlenmediği 11 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği belirtildi.

İş cinayetinde katledilen işçilerden 2’sinin sendika üyesi, 9’unun göçmen, 10’unun kadın işçi olduğu bilgisi yer alan raporda, kadın işçilerin 10’unun hizmet, 2’sinin tarım, 2’sinin sanayi sektöründe çalıştığı belirtildi.

Denetimsizlik öldürüyor

“Patronların maliyet olarak görerek işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almaması ya da yetersiz alması, devletin gerekli denetimleri yapmaması, aşırı-uzun-yoğun çalıştırma ve sendikal örgütlenmenin engellenmesi iş cinayetlerinin temel nedenlerini oluşturuyor” denilen açılamada; işçilerin işyerlerine taşınmaları sırasında yaşanan trafik kazalarında da yaşamını yitirdiği belirtildi.

Aynı zamanda uzun yol taşımacılığı yapan tır ve kamyon şoförlerinin uzun çalışma saatleri, yedek şoför olmadan çalışma ve araçlarında barınmak zorunda kalmalarının yaşanan işçi cinayetlerinde en belirleyici etken olduğu vurgulanan raporda, yüksekten düşme nedeniyle inşaat şantiyelerinin en fazla iş cinayetinin yaşandığı sektörler arasında ikinci sırada yer aldığı kaydedildi.

68 çocuk işçi hayatını kaybetti

Kasım ayında yedi çocuk işçinin yaşamını yitirmesiyle bu yılın ilk 11 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocuk işçi sayısının 68’e ulaştığının belirtilen raporda, hayatını kaybeden 7 çocuk işçiden 2’sinin sanayide çalışan MESEM’li, 1’inin de sanayide çalışan göçmen işçi ve 4’ünün inşaat işçisi olduğu aktarıldı.

Ayrıca emekli olmalarına rağmen yoksulluk krizi nedeniyle çalışmak zorunda kalan 50 yaş ve üstü işçilerden 40’ının Kasım ayında iş cinayetinde katledildiği bilgisi verildi.

Son Haberler

ÇOK OKUNANLAR

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN!

KALDIRAÇ DERGİSİ'NİN ARALIK SAYISI ÇIKTIspot_img

ARTIK TELEGRAM'DAYIZ!

spot_img

DÜNYAYI İSTİYORUZ!

İŞÇİ GAZETESİ'NİN 218. SAYISI ÇIKTI!spot_img

Bizi takip edebilirsiniz

369BeğenenlerBeğen
851TakipçilerTakip Et
14,108TakipçilerTakip Et
1,930AboneAbone Ol